O Dr R. Kaplan παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους ο σύγχρονος manager μπορεί να εξασφαλίσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

dr-robert-kaplanΗ Microsoft Ελλάς πραγματοποίησε χθες στο Μέγαρο Μουσικής την επιχειρηματική εκδήλωση με θέμα «Performance Management: The Key to Successful Leadership», έχοντας ως κεντρικό ομιλητή έναν από τους κορυφαίους ακαδημαϊκούς στο κόσμο και ειδικό σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων, τον καθηγητή του Harvard Business School, Dr Robert Kaplan.  Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των βέλτιστων πρακτικών, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν την επίτευξη επιχειρηματικών στόχων εταιρίας ή οργανισμού.

Ο Dr. Kaplan, ο οποίος ειδικεύεται στο performance management, αποτελεί έναν από τους ιθύνοντες για την ανάπτυξη της δημοφιλούς θεωρίας «Balanced Scorecard».  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Dr. Kaplan παρουσίασε διεξοδικά τους τρόπους εκείνους που μπορούν να εγγυηθούν την αποδοτικότερη λειτουργία επιχειρήσεων και οργανισμών, εξασφαλίζοντας τους επιδιωκόμενους στρατηγικούς στόχους.  Ο καθηγητής του Harvard έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μεθοδολογία που προσδιορίζεται από τη θεωρία «Balanced Scorecard» και ανέδειξε πώς μέσω των πρακτικών performance management, μπορούν να συμμετάσχουν περισσότερα στελέχη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, συντελώντας στην αποδοτικότερη επιχειρησιακή λειτουργία και μεταμορφώνοντας ουσιαστικά τις διαδικασίες μιας επιχείρησης.

Ο Dr. Kaplan συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους θεωρητικούς σε θέματα στρατηγικής και performance management έχοντας βραβευτεί για το έργο του από διάφορους φορείς και οργανισμούς.   Αξίζει να σημειωθεί πως έχει συμπεριληφθεί στη λίστα «Top 25 Business Thinkers 2005» των Financial Times, καθώς επίσης και στη λίστα «Top 50 Thinkers and Writers on Management Accountants» του Accenture Institute for Strategic Change για τα έτη 2002 και 2003.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ο Dr. Kaplan σημείωσε «Σύμφωνα με μελέτη του Harvard Business Review, οι επιχειρήσεις κατά μέσο όρο επιτυγχάνουν μόνο το 60% των στρατηγικών τους στόχων. Περισσότερο από το 75% των υψηλόβαθμων στελεχών, σε σχετική έρευνα, δήλωσαν πως στην πραγματικότητα, επιτυγχάνεται λιγότερο από το 50%.  Η μεθοδολογία που υποδεικνύεται από το Balanced Scorecard, ουσιαστικά, γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ επιδιωκόμενων και πραγματικών αποτελεσμάτων.  Μέσω του Balanced Scorecard οι στρατηγικοί στόχοι συνδέονται με συγκεκριμένες δράσεις, μέτρα, και πρωτοβουλίες, επιτρέποντας την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου, αναλυτικού και περιεκτικού σχεδίου δράσης».

Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει έναν άριστο σύμμαχο στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να υλοποιήσουν τη στρατηγική τους και να επιτρέψει την επίτευξη στόχων performance management με τον πλέον αποδοτικό τρόπο.  Στη συγκεκριμένη πτυχή επικεντρώθηκε ο κ. Joey Fitts, Senior Business Development Manager, Microsofts Global Business Intelligence Strategy Team, διαδεχόμενος τον Dr Kaplan στο βήμα.  Με την παρουσίασή του ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες επιχειρηματικές λύσεις της Microsoft θέτουν στη διάθεση των επιχειρήσεων τους απαραίτητους πόρους και τρόπους διαχείρισης πληροφοριών, επιτρέποντας στα στελέχη να επιτύχουν τους προσδιοριζόμενους στόχους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Fitts: «Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για το performance management είναι, πολύ απλά, γιατί επιθυμούν να υλοποιήσουν τη στρατηγική τους.  Ανεξάρτητα από οικονομικές συγκυρίες και συνθήκες, στελέχη επιχειρήσεων καλούνται να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και να επιτύχουν τους στόχους τους.  Στις μέρες μας, για παράδειγμα, ανεξάρτητα από το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, εταιρίες οφείλουν να διατηρούν, αν όχι και να αυξάνουν, τα μεγέθη τους.  Με την αυτοματοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με τη διαχείριση πληροφοριών, την κατάρτιση συγκεκριμένων μεθοδολογιών και την παρακολούθηση αυτών μέσω των λύσεων που οι σύγχρονες τεχνολογίες επιτρέπουν, κατοχυρώνεται η καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία και εξασφαλίζονται τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.  Η επιτυχημένη εκτέλεση της στρατηγικής και τα ουσιαστικά αποτελέσματα, είναι το βασικότερο πλεονέκτημα που προκύπτει από τη διαχείριση των επιδόσεων (performance management)».

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι ο ΟΤΕ με το σύνολο ολοκληρωμένων λύσεων ΟΤΕbusiness και η DIS.

Ηλίας ΔρακόπουλοςO Dr. Ηλίας Δρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής Εταιρικών & Επιχειρησιακών Πελατών ΟΤΕ, αναφερόμενος στην αποτελεσματική υλοποίηση performance management πρακτικών στη σύγχρονη επιχείρηση, τόνισε: «Με δεδομένη τη συνεχή αλλαγή τόσο των επιχειρηματικών μοντέλων, όσο και της δομής της ίδιας της αγοράς, η αποτελεσματική συσχέτιση της επιχειρηματικής στρατηγικής με λειτουργικές διαδικασίες είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ».

Ο κ. Ιωάννης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της DIS δήλωσε: «Κάθε εταιρία πρέπει να εφαρμόζει to  performance management (management by objectives)  για να εξασφαλίσει ότι η στρατηγική της θα εφαρμοστεί σωστά. Έτσι σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία περνάει κρίση μπορεί να μετατρέψει την κρίση αυτή σε ευκαιρία».

Η DIS,  με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα της οργάνωσης επιχειρήσεων, έχει  υλοποιήσει σημαντικά έργα Business Intelligence, με χρήση του Microsoft SQL Server 2005 και Office 2007 σε πελάτες όπως η Pepsico, Μύθος, NOTOS COM, MISKO BARILLA κ.α., και είναι ο μοναδικός συνεργάτης που υλοποίησε την εφαρμογή Microsoft Performance Point (budgeting, consolidation και planning).