Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Τεχνολογιών στο χώρο των Mεταφορών και Logistics.


ecitl.eu«Ένα ‘ευφυές’ και Διαλειτουργικό Σύστημα Εμπορευματικών Μεταφορών και Logistics» στοχεύει να προωθήσει το Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) μέσα από τις εργασίες του 4ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Τεχνολογιών στο χώρο των Μεταφορών και Logistics που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2011 στο χώρο του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.


Πρόκειται για το 4ο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο ICT, στο χώρο των Μεταφορών και Logistics (ECITL ’11) το οποίο συντονίζει το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Vorarlberg GmbH (FHV) και υποστηρίζουν διάφορα ανεξάρτητα Ευρωπαϊκά προγράμματα (Logistics for Life, e-Freight, CASSANDRA, EURIDICE, INTEGRITY, SMART-CM) σε μια προσπάθεια να θεσπιστεί μια κοινή πλατφόρμα ανταλλαγής και συνεργασίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους ερευνητές στο κλάδο των logistics.


Η ανάγκη για βελτίωση της διαλειτουργικότητας των μέσων μεταφορών αυξάνεται συνεχώς, καθώς η βιομηχανία αναζητεί μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας αλλά και κόστους για τα logistics. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προώθηση διαλειτουργικών συστημάτων logistics αποτελεί η έλλειψη ενσωμάτωσης και ενοποίησης των διαδικασιών logistics μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων στο χώρο των μεταφορών. Αν και έχει ήδη προηγηθεί μεγάλος όγκος έρευνας στο πεδίο αυτό, η αυγή μιας περιόδου πλήρους ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δικτύων προμήθειας και διανομής φαντάζει ως όραμα για το μέλλον.


Σκοπός του 4ου Ευρωπαϊκού Συνέδριου ICT είναι η πρόοδος από το εννοιολογικό επίπεδο έρευνας σε πρακτικές επιδείξεις για να πειστούν φορτωτές, προμηθευτές logistics και λοιποί φορείς ότι η διαλειτουργικότητα προσφέρει απτά οφέλη. Τα διαλειτουργικά συστήματα παράγουν από την άποψη του κόστους, lead-time και/ή ενεργειακής αποτελεσματικότητας σε σύγκριση με μη-διαλειτουργικές λύσεις.


Μεταξύ άλλων στο συνέδριο θα υλοποιηθούν παράλληλες συνεδρίες, εκ των οποίων μερικές διαδραστικές με στόχο τη συμμετοχή του ακροατηρίου και την ανάπτυξη διαλόγου, την ανταλλαγή εμπειριών, τη συλλογή άμεσης πληροφόρησης από τον κλάδο και την εμπέδωση της γνώσης πάνω σε επίκαιρα θέματα, συμπεριλαμβανομένων προκλήσεων και προϋποθέσεων, καθώς και πιθανών επιλογών για μελλοντική βελτίωση. Το Συνέδριο πρόκειται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τις λειτουργίες των logistics, π.χ. σχεδιαστές συστημάτων logistics, μεταφορείς, προμηθευτές υποδομών, αρχές και ερευνητές.


Σε συνέχεια των ελκυστικών τοποθεσιών των προηγουμένων συνεδρίων στη Λουκέρνη, τη Βενετία και τη Βρέμη, η πόλη της Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή του φετινού Συνεδρίου, καθώς αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο οικονομικό, βιομηχανικό, εμπορικό και πολιτικό κέντρο της Ελλάδας και ένας ιδιαίτερα σημαντικός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Επιπρόσθετες πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με το συνέδριο μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου στο www.ecitl.eu ή μέσω της Γραμματείας του Συνεδρίου ARTION Conferences & Events, τηλ.: 2310250929 (γραμμή συνεδρίου), 2310272275 και fax: 2310272276.