“Και όμως η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας μετριέται σε Mbs”, ανακοίνωσε ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος, CEO της Nokia Siemens Networks στην Ελλάδα.


Αθανάσιος Έξαρχος

Αθανάσιος Έξαρχος

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία για τους Έλληνες δημοσιογράφους παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας Connectivity Scorecard 2011, με τη Σουηδία να παραμένει στην κορυφή, παρά τη βελτίωση της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών. «Καλύπτοντας πενήντα χώρες παγκοσμίως, η έρευνα Connectivity Scorecard τονίζει ότι οι χώρες που συνεχίζουν να επενδύουν στην τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) θα είναι αυτές που θα αποφύγουν καλύτερα τους σκοπέλους της οικονομικής κρίσης και θα θέσουν τις βάσεις για αειφόρο ανάπτυξη».


Δυστυχώς για τη χώρα μας, στη σχετική βαθμολογία για τις καινοτόμες οικονομίες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, αν και βελτίωσε τη βαθμολογία της σε σχέση με την έρευνα του 2010, κατατάχθηκε τελευταία, με σημαντική διαφορά από την πρωτοπόρο Σουηδία και κάτω από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.


Ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος αναφέρθηκε στην επιτυχή πορεία της εταιρείας Nokia Siemens Networks στην Ελλάδα από το 2007, οπότε και ιδρύθηκε παγκοσμίως η Nokia Siemens Networks, τονίζοντας ότι: «Η εταιρεία ταυτόχρονα αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα. Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Nokia Siemens Networks στην Ελλάδα, συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη καινοτομίας για την εταιρεία παγκοσμίως, καθώς έχει την κύρια ευθύνη για την ανάπτυξη σημαντικών προϊόντων και εφαρμογών, τα οποία προορίζονται για κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς ανά τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Nokia Siemens Networks επενδύει κατά μέσο όρο 16.4% των καθαρών πωλήσεων της σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης παγκοσμίως.»


Στο κέντρο σήμερα απασχολούνται περίπου 540 Έλληνες μηχανικοί οι οποίοι αποτελούν την κινητήρια δύναμη του τμήματος που δραστηριοποιείται σε τεχνολογίες αιχμής όπως το Mobile Internet και η σύγκλιση των τεχνολογιών πληροφορικής κι επικοινωνιών για δίκτυα νέας γενιάς. Με το 100% της παραγωγής να εξάγεται σε όλο τον κόσμο το Κέντρο συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας αποτελώντας ένα πρότυπο κέντρο τεχνολογίας, εκπαίδευσης και καινοτομίας. ’Οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη των προϊόντων και των τεχνολογιών αιχμής με τις ιδέες τους και τη συμβολή τους στην επιτυχή ολοκλήρωση έργων σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια εστία προόδου και καινοτομίας.


Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Janne Rajala, Senior Consultant της Communicea και μέλος της ομάδας των αναλυτών που εκπόνησαν την μελέτη, για τέταρτη συνεχή χρόνια: «Η Ελλάδα με βαθμολογία 4,22 διατηρεί την τελευταία θέση στην κατάταξη με των 25 ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών που καθοδηγούνται από την καινοτομία (innovation driven economies), στον πίνακα με τους δείκτες συνδεσιμότητας του 2011 (Connectivity Scorecard 2011 index). Η Ελλάδα βρισκόταν στην ίδια θέση και το 2010 με βαθμολογία 3,44 και όπως φαίνεται συνεχίζει την ίδια μη δυναμική πορεία. Παρότι η χώρα έχει να επιδείξει ένα σημαντικά μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σύγκριση με πολλές από τις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, η απόδοση της Ελλάδας στις περισσότερες παραμέτρους του δείκτη είναι χαμηλή. Σε 19 από τις 40 συνυπολογιζόμενες παραμέτρους η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία πεντάδα, και συγκεκριμένα η Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμη σε μετρήσεις που έχουν σχέση με το Διαδίκτυο, και συγκεκριμένα τη χρήση του από τους καταναλωτές και την υποδομή του δημόσιου τομέα. Παρ’ όλα αυτά οι επιδόσεις σε κάποιες μετρήσεις σχετικές με τις τηλεπικοινωνίες είναι ικανοποιητικές.


Για παράδειγμα, η Ελλάδα εμφανίζεται μέσα στις πρώτες 10 θέσεις σε πέντε από τις μετρούμενες παραμέτρους. Η διείσδυση των γραμμών σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλή – η Ελλάδα διακρίνεται ανάμεσα στις 10 πρώτες θέσεις μεταξύ των 25 χωρών των οποίων η οικονομική εξέλιξη καθοδηγείται από την καινοτομία. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η αύξηση πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα αυτών των χωρών, στις οποίες αναπτύσσονται τάσεις αντικατάστασης της σταθερής από την κινητή τηλεφωνία. Επίσης, στην κατηγορία της χρήσης από το καταναλωτικό κοινό, η Ελλάδα εμφανίζεται σε καλή θέση όσον αφορά στη σταθερή αλλά και στην κινητή τηλεφωνία.


Από την πλευρά του επιχειρηματικού τομέα, στον οποίο και αποδίδεται η μεγαλύτερη βαρύτητα στην έρευνα, η Ελλάδα εμφανίζει σχετικά καλή επίδοση όσον αφορά στο κομμάτι των εταιρικών υπηρεσιών δεδομένων (data services) –μετρούμενο βάσει εσόδων– με υπηρεσίες IP VPN και Ethernet (π.χ. χρήση νέων πρωτοκόλλων δεδομένων). Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι η Ελλάδα δε διαθέτει παραδοσιακά υποδομή τέτοιου είδους και οι εταιρικές υπηρεσίες data είναι σχετικά «νέες» στην ελληνική αγορά. Η αύξηση της χρήσης των εταιρικών υπηρεσιών data σε κινητά δίκτυα, είναι επίσης σχετικά υψηλή.


Αν και η χώρα έχει φτωχές επιδόσεις σε όλες τις άλλες μετρούμενες παραμέτρους που έχουν σχέση με την δημόσια διοίκηση και τον δημόσιο τομέα, εμφανίζει σχετικά καλές επιδόσεις στο ποσοστό των επιχειρήσεων οι οποίες χρησιμοποιούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες e-government. Στην πραγματικότητα, η χρήση υπηρεσιών e-government στην Ελλάδα είναι αναλογικά μεγαλύτερη της αντίστοιχης χρήσης σε κάποιες περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γαλλία.»


Σχετικά με τους τομείς της έρευνας όπου η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλές αρνητικές επιδόσεις, ο κ. Janne Rajala σχολίασε: «Μόλις το 27% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι συχνοί χρήστες του Διαδικτύου, σε σύγκριση με το 50-70% των χωρών που προηγούνται. Αυτό έχει σαν συνέπεια, η ανάπτυξη υπηρεσιών όπως το Internet banking ή οι αγορές μέσω Διαδικτύου να κατατάσσουν την Ελλάδα στην χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών των οποίων η οικονομική ανάπτυξη καθοδηγείται από την καινοτομία.


Στον τομέα των επιχειρήσεων, η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις, τόσο στις μετρούμενες παραμέτρους που αφορούν την ανάπτυξη υποδομών, όσο και την χρήση αυτών. Η διείσδυση προσωπικών υπολογιστών είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με άλλες Μεσογειακές χώρες ή τις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων από τις επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες τηλεφωνίας προς επιχειρήσεις και η χρήση ασφαλών διακομιστών βρίσκεται ακόμη πολύ χαμηλά. Επιπλέον, η κατά κεφαλήν δαπάνη για υπηρεσίες ΙΤ από τις επιχειρήσεις στη χώρα είναι η χαμηλότερη συγκριτικά μεταξύ όλων των χωρών των οποίων η οικονομική ανάπτυξη καθοδηγείται από την καινοτομία – 20% της αντίστοιχης δαπάνης χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, και κάτω από 10% της δαπάνης χωρών που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην έρευνα.


Η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης χαμηλές επιδόσεις στις παραμέτρους αξιόλογησης που σχετίζονται με τη δημόσια διοίκηση και τον δημόσιο τομέα, όσον αφορά στην ανάπτυξη υποδομών και στην χρήση τους. Οι κατά κεφαλήν δαπάνες της δημόσιας διοίκησης για εξοπλισμό, λογισμικό και υπηρεσίες είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Ο ΟΗΕ κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις (μεταξύ των χωρών των οποίων η οικονομική ανάπτυξη καθοδηγείται από την καινοτομία) της λίστας που αφορά δείκτες υπηρεσιών e-government και συμμετοχής, με μόνο το 10% περίπου του πληθυσμού να χρησιμοποιεί υπηρεσίες e-government.»


Στην παρουσίαση του ο κ. Rajala αναφέρθηκε σε πλήθος βέλτιστων πρακτικών παγκοσμίως, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο για το μελλοντικό ψηφιακό σχεδιασμό της χώρας.