Κυριαρχεί το Facebook στις καταγγελίες παράνομου περιεχομένου στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Safeline.


quit facebookΗ Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine που ιδρύθηκε το 2003 και δέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου, συνεχίζει τη δράση της με την υποστήριξη του προγράμματος “Safer Internet” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τον Οκτώβρη του 2005 η SafeLine είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE (www.inhope.org).


Η SafeLine έλαβε συνολικά 1807 καταγγελίες παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του εξαμήνου Ιανουάριος – Ιούνιος 2011. Ο αριθμός αυτός των καταγγελιών περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες περιεχομένου, όπως παρουσιάζονται στο διάγραμμα που ακολουθεί:


Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται ο αυξημένος αριθμός των καταγγελιών που αφορά τα κοινωνικά δίκτυα.. Οι 565 καταγγελίες που έλαβε η Safeline και αφορούσε το Facebook σχετίζονταν με παραβίαση προσωπικών δεδομένων, υποκλοπή κωδικών πρόσβασης, δημιουργία ομάδων μίσους, περιπτώσεις εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης, σεξουαλικής παρενόχλησης και τέλος, απειλής.


Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καταγγελιών αυτών, η SafeLine βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους διαχειριστές του Facebook, κάτι που έχει επιτευχθεί μέσω του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών INHOPE, με σκοπό την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι καταγγελίες που αφορούσαν περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας προωθήθηκαν, μέσω της κοινής βάσης δεδομένων (URL database) του INHOPE, σε αντίστοιχες Ανοικτές Γραμμές Καταγγελιών άλλων χωρών. Στη βάση αυτή καταγράφονται όλες οι καταγγελίες, των οποίων το περιεχόμενο σχετίζεται με εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πολλές από τις καταγγελίες που αφορούσαν παράνομο περιεχόμενο προωθήθηκαν στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η SafeLine έχει ειδικό συμφωνητικό συνεργασίας.