Αρνητική έκπληξη προέκυψε από τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου που ανακοίνωσε η Philips.


philips-logoH Philips ανακοίνωσε απροσδόκητες ζημίες για το β΄ τρίμηνο, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, λίγες εβδομάδες μετά τις προειδοποιήσεις για απογοητευτικά κέρδη σε δύο βασικές μονάδες της, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ.


Το αντίστοιχο περσινό διάστημα η Philips είχε κέρδη ύψους 259 εκατ. ευρώ. Ο ολλανδικός όμιλος έκανε δυσμενείς προβλέψεις για τα επόμενα δύο τρίμηνα, μειώνοντας τους στόχους όσον αφορά τα περιθώρια κέρδους σε τρεις βασικές μονάδες του για το 2013, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα μείωση κόστους κατά 500 εκατ. ευρώ.


Η Philips -ο μεγαλύτερος όμιλος κατασκευής λαμπτήρων στον κόσμο, ένας από τους τρεις κορυφαίους στην κατασκευή ιατρικών μηχανημάτων, και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη όσον αφορά τα ηλεκτρονικά είδη- ανακοίνωσε ότι οι διαγραφές στις μονάδες λαμπτήρων και ιατρικών μηχανημάτων τον οδήγησαν σε εφάπαξ χρέωση ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Η Philips έχει πληγεί από το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών, τη μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη, την ύφεση στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και από τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των χωρών όσον αφορά τον τομέα υγείας.


Ο ολλανδικός όμιλος, που δραστηριοποιείται κυρίως στις κορεσμένες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, υπογραμμίζει την ανάγκη επέκτασής του στις ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές της Ασίας. Η Philips ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 2 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωση των προγραμμάτων περικοπής κόστους και επαναγοράς μετοχών οδήγησαν αρχικά χθες την τιμή της μετοχής της σε άνοδο πάνω από 2%, αλλά αργότερα η ανακοίνωση της μείωσης των περιθωρίων κέρδους της άσκησε πιέσεις, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να υποχωρεί κατά 0,8%.