Οι 8 συμμετέχοντες στον τελικό του διαγωνισμού Electrolux Design Lab, παρέχουν καινοτόμες ‘Intelligent Mobility’ λύσεις για το σπίτι.


SousVide_2Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 8 συμμετεχόντων στον τελικό του διαγωνισμού Electrolux Design Lab, των οποίων οι προτάσεις παρέχουν καινοτόμες ‘Intelligent Mobility’ λύσεις για το σπίτι. Από ένα σύνολο 1.300, οι κορυφαίες 8 ιδέες έχουν επιλεγεί για να παρουσιαστούν από τους ίδιους τους δημιουργούς τους ενώπιον μιας επιτροπής ειδικών στον τομέα του σχεδιασμού στην τελική φάση του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, στις 7 Σεπτεμβρίου 2011, στο πλαίσιο του Room Home Intelligence Conference.


Η επιτροπή θα εξετάσει τις συμμετοχές με βάση το διαισθητικό σχεδιασμό, την καινοτομία και τη γνώση των καταναλωτών για την απονομή του πρώτου βραβείου, δηλαδή μιας εξάμηνης αμειβόμενης πρακτικής άσκησης σε ένα κέντρο γενικού σχεδιασμού της Electrolux, καθώς και 5.000 ευρώ. Επίσης, θα απονεμηθεί ένα δεύτερο βραβείο 3.000 ευρώ και ένα τρίτο βραβείο 2.000 ευρώ.


Οι συμμετοχές στον τελικό -σε τυχαία σειρά- είναι οι ακόλουθες:
1: Robo TAP Cleaner
Χώρα: Νότιος Κορέα
Σχεδιαστής: Gyu Ha Choi
Σχολή: Handong Global University


Το Robo TAP είναι μια έξυπνη εξέλιξη της σκούπας- ρομπότ που χρησιμοποιείται για να στοχεύει μια συγκεκριμένη περιοχή για καθαρισμό. Ένα IPS system είναι συνδεδεμένο με ένα τηλεχειριστήριο που βρίσκεται στα υποδήματα του χρήστη. Δύο «χτύποι» του παπουτσιού στο έδαφος σε συγκεκριμένο σημείο καθοδηγεί το Robo TAP εκεί που χρειάζεται σκούπισμα. Δύο ακόμα «χτύποι» σταματούν τη σκούπα, ενώ με τρεις «χτύπους» η σκούπα επιστρέφει στο αυτόματο πρόγραμμά της. Είναι τόσο ευχάριστο όσο το να χορεύεις κλακέτες αλλά σίγουρα πιο εύκολο.


2: Mobile Induction Heat Plate
Χώρα:Φιλανδία
Σχεδιαστής: Tommi Moilanen,
Σχολή: Aalto University School of Art and Design


Αυτή η μικρή επαγωγική εστία είναι μια λύση όσους είναι όλη μέρα… στο πόδι. Τοποθετείται παντού και συνδέεται με το κινητό το οποίο γίνεται ένα ασφαλές τηλεχειριστήριο. Το application στο κινητό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε τα NFC-tags των συσκευασιών να προσφέρουν οδηγίες παρασκευής του φαγητού. Επίσης διαθέτει μνήμη που διατηρεί ιστορικό των προηγούμενων ενεργειών σας. Η συσκευή συνδυάζει το γυαλιστερό μαύρο με το λευκό και διαθέτει ξύλινο χερούλι για να μεταφέρεται εύκολα αλλά και για να κρεμάται στον τοίχο όταν φορτίζεται. Αυτή η εστία είναι «hot» από κάθε άποψη.


3: Onda Portable Microwave
Χώρα: ΗΠΑ
Σχεδιαστής: Matthew Schwartz
Σχολή: California State University Long Beach


Ο φούρνος μικροκυμάτων Onda είναι μια πολύ έξυπνη παραλλαγή της συσκευής που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 1955. Τα γεύματα τοποθετούνται σε συμβατές συσκευασίες φαγητού και θερμαίνονται με μικροκύματα. Πιο συγκεκριμένα, ο Onda συνδέεται με τη συσκευασία όταν ανοίγεται και δημιουργείται ένα κλειστό κύκλωμα. Λειτουργεί με μπαταρίες χαρτιού διατηρώντας ένα φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα. Προτείνεται να κυκλοφορεί σε πολλά χρώματα για να καλύπτει κάθε προσωπική επιλογή.


4: Portable Spot Cleaner
Χώρα: Σλοβακία
Σχεδιαστής: Adrian Mankovecky
Σχολή: Academy of Fine Arts and Design Bratislava


Είτε ταξιδεύεις για διασκέδαση είτε για επαγγελματικούς λόγους, θα αγαπήσεις αυτή τη μικρή συσκευή καθαρισμού. Διαχώρισε τα δύο εξαρτήματα, τοποθέτησέ το και από τη μέσα και από την έξω πλευρά του ρούχου και επέλεξε το κατάλληλο πρόγραμμα. Αρνητικά ιόντα και ο ατμός αφαιρούν τους λεκέδες και φρεσκάρουν τα ρούχα. Λειτουργεί με μπαταρία κρυσταλλικής ζάχαρης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη.


5: Ribbon
Χώρα: Αυστραλία
Σχεδιαστής: Enzo Kocak
Σχολή: Monash University


Η Ribbon είναι μία διπλής όψεως συσκευή ψύξης-θέρμανσης για πολλές χρήσεις. Το μοναδικό του σχήμα και η ευελιξία της επιτρέπουν να «τυλίγεται» γύρω από ένα σκεύος φαγητού ή ποτού. Η μαύρη πλευρά παρέχει θερμότητα, ενώ η λευκή ψύξη. Μπορεί να περιστραφεί γύρω από ένα μπουκάλι, να ξετυλιχτεί ακόμα και να «σπάσει» σε μικρότερα κομμάτια σαν θερμαινόμενες βάσεις φαγητών. Η χρήση είναι εύκολη- όλες οι ρυθμίσεις βρίσκονται στο πλάι. Όταν δεν χρησιμοποιείται, η θερμότητα που διατηρείται μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό.


6: Salvé Bagel Toaster
Χώρα: Καναδάς
Σχεδιαστής: Kent Madden
Σχολή: Carleton University


Αυτή η φορητή τοστιέρα για bagels θα φανεί πολύ χρήσιμη σε αυτούς που δεν έχουν χρόνο να απολαύσουν ένα καλό πρωινό στο σπίτι. Η χρήση είναι πολύ εύκολη: Τοποθετούμε το ψωμάκι στην τοστιέρα και αυτόματα ξεκινάει η λειτουργία. Όταν θεωρήσουμε ότι είναι έτοιμο, απλά το βγάζουμε από την τοστιέρα και το απολαμβάνουμε. Η τοστιέρα λειτουργεί με μπαταρία κρυσταλλικής ζάχαρης ή μπορεί να επαναφορτιστεί σε μια κεραμική επαγωγική βάση. Τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να χάνουμε το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.


7: Smoobo Blender
Χώρα: Νέα Ζηλανδία
Σχεδιαστής: Roseanne de Bruin
Σχολή: Massey University


Το Smoobo blender είναι πολύ διασκεδαστικό και εύκολο στη χρήση. Απλά το ανοίγουμε, προσθέτουμε όλα τα υλικά και μετά το αφήνουμε να …πέσει στο πάτωμα. Το Smoobo blender αρχίζει να αναπηδά και κάθε αναπήδηση ενεργοποιεί τις μπαταρίες, οι οποίες με τη σειρά τους θέτουν σε λειτουργία τις περιστροφικές λεπίδες για να δημιουργήσουμε υπέροχα smoothies.


8:Sous-vide Cell cooker
Χώρα: Ουγγαρία
Σχεδιαστής: Adam Miklosi
Σχολήl: University of West Hungary – Institute of Applied Arts


Το Sous-vide Cell cooker είναι εμπνευσμένο από την παγκόσμια τάση του slow food. Μας βοηθάει να μαγειρέψουμε υπέροχα και υγιεινά γεύματα σε προκαθορισμένο χρόνο. Προσωποποιημένο software για internet και smart phones μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε το μενού για όλη την εβδομάδα και να κάνουμε
τις απαραίτητες αγορές. Τα υλικά σφραγίζονται αεροστεγώς σε πλαστικές σακούλες και διατηρούνται σε μια ακριβώς καθορισμένη θερμοκρασία, πολύ χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται συνήθως στο μαγείρεμα, γύρω στους 60°C.. Σκοπός είναι να διατηρούνται τα υλικά και να επιτυγχάνεται απόλυτος έλεγχος του μαγειρέματος.


Μπορείτε να δείτε τις συμμετοχές και στο www.electrolux.com/designlab