Θετική ήταν η ανταπόκριση της ερευνητικής κοινότητας στην ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στο έργο VENUS-C, με 15 εγκεκριμένες συμμετοχές.


VENUSΤο συγκεκριμένο έργο, το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος cloud computing υποδομής για επιστημονικές και ερευνητικές εφαρμογές, υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίζεται από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft.


Η ανοικτή πρόσκληση για τη χρηματοδότηση cloud computing εφαρμογών από το VENUS-C, που ανακοινώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2011, αφορά δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς που διεξάγουν έρευνα, συνεισφέροντας στην τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία σε όλη την Ευρώπη. Η θετική ανταπόκριση της ερευνητικής κοινότητας αναδεικνύει πλήρως την αλλαγή που υλοποιείται στον τομέα της πληροφορικής και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της τεχνολογίας του cloud στην έρευνα, στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνία.


Τα 15 πιλοτικά έργα που θα λάβουν χρηματοδότηση προκειμένου να στηρίξουν τις δοκιμές και την ανάπτυξη της υποδομής cloud του VENUS-C αφορούν σε νέες εφαρμογές που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικής έρευνας από βιοπληροφορική (bioinformatics), μηχανική (civil engineering), γεωφυσικές επιστήμες (earth sciences), υγεία και πρόνοια, θαλάσσια επιτήρηση (marine surveillance), μαθηματικά, φυσική και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ( social media).


Οι τρεις ελληνικές πιλοτικές εφαρμογές που θα λάβουν επιχορήγηση από το VENUS-C είναι: To Cloud4Trends αναλύει σε πραγματικό χρόνο και αξιοποιεί το περιεχόμενο που δημιουργούν και δημοσιεύουν οι χρήστες microblogging (Twitter) και blogging υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ιστού. Η εφαρμογή που θα υποστηριχτεί από την υποδομή cloud computing
i) συλλέγει συνεχώς νέα δεδομένα από το Twitter, καθώς και από μια ομάδα blogs εστιάζοντας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, π.χ. σε επίπεδο πόλης, και στη συνέχεια
ii) εφαρμόζει μια online τεχνική ομαδοποίησης των δημοσιεύσεων (posts), ώστε να ανιχνεύσει τις πρόσφατες τάσεις που υπάρχουν στα θέματα που απασχολούν τους χρήστες. Η διαχείριση των δεδομένων αποτελεί μια βασική παράμετρο που βρίσκεται στο επίκεντρο της μελέτης των νέων πιλοτικών προγραμμάτων.


Η εφαρμογή TARCLOUD ενσωματώνει τεχνικές υπολογισμού προσεγγιστικών ταιριασμάτων miRNAs στο cloud. Στην Υπολογιστική Βιολογία, σημαντικό ρόλο παίζουν οι τεχνικές προσεγγιστικού ταιριάσματος ακολουθιών, οι οποίες και ανακαλύπτουν πιθανά ταιριάσματα μεταξύ βιομορίων. Οι τεχνικές αυτές έχουν μεγάλες υπολογιστικές απαιτήσεις γιατί εμπλέκουν μεγάλο αριθμό βιομορίων. Η εφαρμογή TARCLOUD έχει ως στόχο την ενσωμάτωση των τεχνικών αυτών σε σύγχρονα περιβάλλοντα κατανεμημένης και παράλληλης επεξεργασίας δεδομένων στην cloud computing υποδομή της Microsoft (Windows Azure) για την αποδοτική εκτέλεσή τους.


Το Cloud-Quake είναι μια εφαρμογή που έχει ως στόχο την ανάπτυξη και προσαρμογή σε cloud υποδομές μίας διαδικασίας υπολογισμού χαρτών της χωρικής κατανομής της σεισμικής κίνησης και των σχετικών βλαβών σε πολύ μικρό διάστημα αμέσως μετά τη γένεση ενός ισχυρού σεισμού. Η βασική εφαρμογή θα αξιοποιεί τις πληροφορίες κάθε σεισμού που παράγονται από το Σεισμολογικό Δίκτυο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είτε από σεισμολόγους είτε αυτόματα από τα υπολογιστικά συστήματα συλλογής και επεξεργασίας σεισμικών δεδομένων. Παράλληλα θα εφαρμόζει σε διαδοχικά στάδια διάφορες διαδικασίες με βελτιωμένη ακρίβεια υπολογισμών των σεισμικών κινήσεων, αλλά και πιο χρονοβόρων υπολογιστικών απαιτήσεων, δίνοντας διαδοχικούς, βελτιωμένης ακρίβειας, χάρτες σεισμικής κίνησης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.


Τέλος, από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου η εφαρμογή IC-Cloud καινοτομεί στο ιατρικό τομέα με την επεξεργασία ζωτικών ενδείξεων ασθενών της εντατικής μονάδας σε πραγματικό χρόνο για εστιασμένη διάγνωση και έγκαιρη πρόγνωση.