Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επικείμενες ανακατατάξεις στον εγχώριο κλάδο των εταιρειών εμπορίας ηλεκτρικών ειδών.


ilektrika eidiΣε ανακατατάξεις οδεύει ο κλάδος των ηλεκτρικών ειδών, που μετρά τις πληγές του από το αρνητικό πρώτο εξάμηνο, καθώς η πτώση του τζίρου υπερβαίνει το 25%, έναντι του α΄ εξαμήνου του 2010 όπου η μείωση ήταν 9%.


Αφενός, η πτώση της ζήτησης, αφετέρου η όξυνση του ανταγωνισμού έχει φέρει σε δύσκολη θέση πολλές άλλοτε λαμπρές επιχειρήσεις, ενώ «μάχη» για διατήρηση της θέσης τους δίνουν και οι μεγάλες αλυσίδες, θυγατρικές ξένων ομίλων, οι οποίες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη ρευστότητα που τους παρέχουν οι μητρικές τους.


Στον κλάδο των συνεταιρισμών, η αγορά χαρακτηρίζεται ήδη από «κανόνια», αλλά και από προσφυγές στο άρθρο 99, όπως στην περίπτωση της Εxpert, ή από εταιρείες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως του συνεταιρισμού Euronics. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν και επιχειρήσεις που στην κρίση απαντούν επιθετικά και προσπαθούν να εκμεταλλευθούν ευκαιρίες μέσω των οποίων θα ενισχύσουν τη θέση τους και το μερίδιό τους.


Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται εδώ και καιρό η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των συνεταιρισμών, Electronet. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Electonet εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει στο δίκτυό της μέρος του δικτύου καταστημάτων της Expert όπως και του δικτύου της Euronics. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών έχουν ξεκινήσει από πέρυσι, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις.


Όπως αποδεικνύεται η κρίση που υπάρχει στην αγορά δεν μεταβάλλει την αναπτυξιακή στρατηγικής της Electronet, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα πέντε νέα καταστήματα που έχει ανοίξει η εταιρεία από τις αρχές του 2011. Στο εξάμηνο παρά το ότι ο τζίρος εμφανίζεται πτωτικός, περί το 18%, ωστόσο το γεγονός ότι η εταιρεία δεν βαρύνεται με τραπεζικό δανεισμό, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα στην παρούσα χρονική συγκυρία. Σε γενικότερο επίπεδο, η ρευστότητα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία κάνει όχι μόνο την Electronet, αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες αναφορικά με τις εκτιμήσεις τους στο σύνολο του έτους.