Με την καταβολή των €391 εκατ., η Deutsche Telekom αποκτά επιπλέον 49.015.038 μετοχές, κατέχοντας επισήμως το 40% του ΟΤΕ.


deutsche_telecomΗ συναλλαγή πραγματοποιήθηκε βάσει της απόφασης που είχε λάβει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων και πραγματοποιήθηκε στα 7,99 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ύψος της πράξης να ανέρχεται στα 391,63 εκατ. ευρώ.


Το ποσοστό της DT στον ΟΤΕ ανέρχεται πλέον στο 40%, ενώ αυτό του Δημοσίου μειώθηκε στο 10%, συνυπολογιζόμενου και του ποσοστού που κατέχει στον ΟΤΕ και το ΙΚΑ. Η διαφοροποίηση των ποσοστών φέρνει ανατροπή των ισορροπιών στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, όπου η ελληνική πλευρά χάνει μία θέση. Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ από 10μελές μετατρέπεται σε 11μελές, με σαφή πλειοψηφία της DT που θα διορίζει έξι μέλη. Οπως προβλέπει η συμφωνία των δύο πλευρών, το πρόσωπο του προέδρου του ΟΤΕ δεν θα είναι πλέον επιλογή της ελληνικής πλευράς, αλλά η DT θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα το πρόσωπο που επιθυμεί.


Πάντως, η ελληνική πλευρά και για όσο διάστημα διατηρεί τη συμμετοχή της άνω του 5% θα εξακολουθήσει να έχει, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2008, το δικαίωμα αρνησικυρίας για μια σειρά θέματα που σχετίζονται όχι μόνο με ζητήματα εθνικής ασφάλειας αλλά και επιχειρησιακά θέματα.


Από την πλευρά της, η OME OTE προτίθεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την πώληση του 10% σε τόσο χαμηλή τιμή. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Π. Κούτρας, η πώληση του ΟΤΕ αποτελεί «εθνικό έγκλημα». «Εδώ πέρα κάθε λογική έχει χαθεί, ακόμη και ο νόμος. Υπάρχει πρόβλημα και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.