Ο ηλεκτρονικός σας υπολογιστής με την προσθήκη κατάλληλου εξοπλισμού και λογισμικού μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο στούντιο δημιουργίας και ηχογράφησης μουσικής.

Γράφει ο Γιώργος Παγωνιάδης
homestudioAν είστε fan της μουσικής και πάντα θέλατε να δείτε το όνομά σας ανάμεσα σε αυτά των γνωστών παραγωγών στα music charts, εξοπλιστείτε και ετοιμαστείτε να εκπλήξετε και τον ίδιο σας τον εαυτό! Η συγγραφή της μουσικής απαρτίζεται από μια λογική σειρά βημάτων, από μια ακολουθία, μια δυναμική διαδικασία στην οποία ο εκάστοτε παραγωγός αφήνεται και παρασύρεται ελεύθερα από τις εμπνεύσεις του και δημιουργεί. Έτσι, αν το δημιουργικό σας πνεύμα είναι ανήσυχο, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά την πιθανότητα δημιουργίας ενός ατομικού, οικιακού music studio, του δικού σας. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, η δημιουργία ενός τραγουδιού είτε με τη χρήση ψηφιακών μέσων είτε με τη βοήθεια αναλογικών δεν προϋποθέτει ανάλογες σπουδές, αντιθέτως όλοι σας μπορείτε «παίζοντας» και ψάχνοντας να επιτύχετε τα πάντα. Το στήσιμο ενός οικιακού στούντιο δεν αποτελεί πλέον προνόμιο των λίγων. Ο καθένας από εσάς μπορεί επενδύοντας ένα σχετικά μικρό budget χρημάτων να αποκτήσει ένα χώρο ανάλογο των αναγκών και των απαιτήσεών του. Παρακάτω, θα σας δώσουμε μια κατευθυντήρια γραμμή για την κατασκευή ενός μέσου music studio.

Υπολογιστής

Μια ικανοποιητική σύνθεση θα πρέπει να απαρτίζεται από έναν αρκετά δυνατό διπύρηνο επεξεργαστή, να έχει τουλάχιστον 4 GΒ RAM (προτείνεται 8 GΒ) και έναν σκληρό δίσκο τουλάχιστον 500 GΒ. Θα χρειαστείτε ένα Motherboard που να υποστηρίζει τουλάχιστον 6 USB θύρες μιας και πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αρκετές εξωτερικές συσκευές και ένα DVD-R. Όσον αφορά την κάρτα γραφικών, μια κάρτα με 512 MΒ μνήμης είναι απαραίτητη, ενώ η αγορά είτε ενός monitor άνω των 22” είτε δύο σε διάταξη έστω και 17” κρίνεται αναγκαία και αυτό γιατί θα δουλεύετε ταυτοχρόνως πάντα το λιγότερο δύο προγράμματα.

Κάρτα ήχου

Ένα από τα σημαντικότερα μέρη είναι η κάρτα ήχου, καθώς αποτελεί την καρδιά του στούντιο. Μια αξιόπιστη λύση είναι το μοντέλο Lamda της Lexicon, που με ενδεικτική τιμή τα 170 € υπόσχεται να αποδώσει και το τελευταίο της cent. Είναι εξωτερική κάρτα σύνδεσης USB και διαθέτει 4 κανάλια στα 24 bit. Υποστηρίζει ταυτόχρονη ηχογράφηση 2 πηγών και έχει είσοδο HI z για σύνδεση οργάνων με παθητικούς μαγνήτες. Έχει είσοδο και έξοδο midi, 2 εισόδους XLR με προενίσχυση για μικρόφωνα και συνοδεύεται από επαγγελματικό πρόγραμμα sequencer με 48 κανάλια ήχου και 64 midi.

Monitor speakers

Αρκετή βαρύτητα θα πρέπει να δώσετε στην επιλογή των ηχείων σας. Εάν δεν αρκεστείτε σε ένα απλό ζεύγος για PC, τότε μια πολύ καλή λύση είναι η αγορά ενός ζεύγους KRK. Το μοντέλο RP5 Rokit G2 με τιμή περίπου 290 € θα σας καλύψει πλήρως. Πρόκειται για αυτοενισχυόμενο monitor με απόδοση 75 watt. Είναι μαγνητικά θωρακισμένο και η απόκριση συχνοτήτων είναι 53 Hz έως 20 KHz. Τέλος, διαθέτει εισόδους XLR, RCS και jack 1/4″.

 

Midi keyboard

midiΤο πιο απαραίτητο αξεσουάρ, αφού θα γεφυρώσει την επικοινωνία με το PC. Επικεντρώστε την προσοχή σας στην πολυφωνία (ταυτόχρονο πάτημα πλήκτρων) και το Latency (καθυστέρηση μεταφοράς εντολής και μετατροπής σε ήχο) του ήχου. Το keyrig 49 της M-Audio δεν χρειάζεται τροφοδοσία, είναι σύνδεσης USB, διαθέτει pitch bender και modulation, κουμπιά για αλλαγή οκτάβων, volume slider και υποδοχή για πεντάλ sustain. Τέλος, λειτουργεί σαν VST instrument, είναι συμβατό με όλες τις μουσικές εφαρμογές, συνοδεύεται από το Ableton Live Lite. Mε μόλις 100 €.

 

Ακουστικά

Καλό θα ήταν εκτός από ηχεία monitor να προμηθευτείτε και ένα καλό ζεύγος ακουστικών. Το HD-280 PRO της SENNHEISER είναι δυναμικό ακουστικό κλειστού τύπου, με απόκριση συχνότητας από 8 Hz έως 25 KHz και ευαισθησία 102 dB. Ξεχωρίζουν η πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και η τιμή των μόλις 130 €.

 

Sampler

Απαραίτητο για τη δημιουργία μουσικής είναι ένα sampler. Το AKAI MPC 500 είναι μια επαγγελματική πρόταση προσιτού budget (450 €) που σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε δείγματα ή να παίξετε Live. Διαθέτει pad 12 πλήκτρων, LCD οθόνη, υποδοχή memory card,είσοδο και έξοδο midi, στερεοφωνική είσοδο και έξοδο και είσοδο USB. Υποστηρίζει δείγματα με συχνότητα έως 44.1 kHZ και πολυφωνία 32 νότων. Τέλος, έχει πλούσια βιβλιοθήκη με εφέ και ενσωματωμένο sequencer.

Για τους προχωρημένους…

mixerΓια τους πιο απαιτητικούς και με δυνατότητα μεγαλύτερης επένδυσης σε χρήματα  συνίσταται όσον αφορά το λογισμικό κομμάτι να έχετε ένα sequencer με κορυφαία λύση το Cu base, ένα πρόγραμμα εγγραφής και παραγωγής, όπως το Ableton live, και ένα πρόγραμμα εικονικής απεικόνισης στούντιο και δημιουργίας, όπως είναι το Reason 3.0 από την Propellerhead. Κλείνοντας εάν κάποια στιγμή, που σας το ευχόμαστε, φτάσετε σε προχωρημένο επίπεδο καλό θα ήταν να αγοράσετε ένα sequencer με πολύ καλή λύση το QY100 της Yamaha (500 €), μια κονσόλα με κορυφαία επιλογή το Zero 8 Live control mixer της Korg (1800 €) και ένα μικρόφωνο με οικονομική, αλλά καλή λύση το ΝΤ-1A της Rode (160 €).