Το Social Networking/Gaming πηγαίνει σε δημόσια διαπραγμάτευση μετοχής, με τη Zynga να ακολουθεί το παράδειγμα του LinkedIn.


zyngaΗ Zynga ελπίζει να εξασφαλίσει έως και 1 δισ. δολάρια από την αρχική διαπραγμάτευση της μετοχής της, αν και το τελικό ποσόν θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον όγκο των μετοχών και την τιμή της κάθε μίας. Η διαδικασία αυτή διαρκεί συνήθως περί τους τέσσερις μήνες.


Το γεγονός ότι ελάχιστες εταιρίες κοινωνικής δικτύωσης έχουν εισέλθει στο χρηματιστήριο, ενισχύει σημαντικά τη ζήτηση, με την επικείμενη δημόσια διαπραγμάτευση του Facebook να αναμένεται με αγωνία του χρόνου. Το μέγεθος της Zynga, τα καλά της οικονομικά στοιχεία και η προοπτική να εξασφαλίσει 20 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια, κάνουν τους αναλυτές να συγκρίνουν την αρχική της διαπραγμάτευση με εκείνη της Google, προειδοποιώντας όμως παράλληλα για τον κίνδυνο εμφάνισης φούσκας.


Οι αναλυτές επισημαίνουν, όμως τις σημαντικές διαφορές μεταξύ της παρούσας συγκυρίας και της φούσκας στη Σίλικον Βάλεϊ πριν μία δεκαετία. Παρότι η αγορά των «dot coms» βρίσκεται σε ανάλογα επίπεδα υπερθέρμανσης με εκείνα του 2000, οι εταιρίες που προχωρούν σε δημόσια διαπραγμάτευση είναι ελάχιστες. Στο μεταξύ, η ζήτηση για τους πάλαι ποτέ κολοσσούς του χώρου είναι μικρή, όπως έδειξε και η πώληση της MySpace από τη News Corp. έναντι μόλις 35 εκατ. δολαρίων, έχοντας πληρώσει 580 εκατ. δολάρια για να την αποκτήσει το 2005.


Πάνω από 230 εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν κάθε μήνα τα παιχνίδια της εταιρίας, όπως το Farmville, Cityville και Texas Hold’Em Poker. Η Zynga εξασφαλίζει τα έσοδά της χρεώνοντας μικρά ποσά στους χρήστες για την αγορά ψηφιακών προϊόντων και βοηθημάτων για τα παιχνίδια της, αλλά και από διαφημιστικές συμφωνίες με εταιρίες όπως η NetFlix. Η Zynga διαθέτει 2.300 εργαζόμενους, ενώ η έδρα της βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο.