Έγινε η πανηγυρική τελετή της απονομής των βραβείων του διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!».


i_ellada_kainotomei logoΤο διαγωνισμό διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και η Eurobank EFG. Μέσα από τις 21 προτάσεις-υποψηφιότητες που είχαν προκριθεί στην τελική φάση επιλογής, το Επιστημονικό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε από διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ανέδειξε τους τέσσερις επικρατέστερους, δύο στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας και δύο στον τομέα της καινοτομίας. Τα βραβεία απέσπασαν:


Εφαρμοσμένη Έρευνα
Α΄ Βραβείο: ερευνητική ομάδα της εταιρείας Raycap, με έδρα το Μαρούσι, για το «Σύστημα υψηλών προδιαγραφών για προστασία σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών ή διατάξεων από κρουστικές υπερτάσεις του ηλεκτρικού δικτύου». Την ομάδα αποτελούν οι Δρ. Ζαφείρης Πολίτης (εκπρόσωπος), Δρ. Φώτης Ξέπαπας, Δρ. Γρηγόρης Κωστάκης, κ. Σπύρος Παππάς, κα Ελένη Δήμου, κ. Δημήτρης Ιωαννίδης και κα Εύα Γιαννελάκη.
Β΄ Βραβείο: ερευνητική ομάδα της Danaos Management Consultants SA, με έδρα την Αθήνα, για το «Προηγμένο λογισμικό προγραμματισμού επιχειρησιακών πόρων, κατάλληλα σχεδιασμένο για την υποστήριξη ναυτιλιακών επιχειρήσεων». Την ομάδα αποτελούν ο κ. Τάκης Βαρελάς (εκπρόσωπος), η κα Σοφία Αρχοντάκη, ο κ. Ιωάννης Δημοτίκαλης και η κα Δήμητρα Μουτσικοπούλου.


Καινοτομία
Α΄ Βραβείο: ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το «AquAsZero: Ενα κοκκώδες στερεό υλικό, που απομακρύνει το αρσενικό (τρισθενές και πεντασθενές) από το πόσιμο νερό, με χαμηλό κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα». Την ομάδα αποτελούν ο κ. Μανασσής Μήτρακας (εκπρόσωπος), κα Σοφία Τρεσίντση, κ. Κωνσταντίνος Συμεωνίδης, κ. Ιωσήφ Γεωργίου, κ. Γεώργιος Σταύροπουλος, κ. Αναστάσιος Ζουμπούλης, κ. Ιωάννης Τσιαούσης και κα Μαρία Κατσικίνη.
Β΄ Βραβείο: ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, για την «Παραγωγή Βιοντίζελ Δεύτερης Γενιάς από Καταλυτική Υδρογονοεπεξεργασία Τηγανέλαιων». Την ομάδα αποτελούν η κα Στέλλα Μπεζεργιάννη (εκπρόσωπος), η κα Αγγελική Καλογιάννη και ο κ. Αθανάσιος Δημητριάδης.


Τα βραβεία απένειμαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θάνος Μωραϊτης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Νικόλαος Καραμούζης.


Κατά την απονομή των βραβείων, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG κ. Νικόλαος Καραμούζης ανακοίνωσε ότι μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης και τη θερμή ανταπόκριση που συνάντησε η πρωτοβουλία αυτή τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και από τους επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και την ευρύτερη κοινή γνώμη, οι συνδιοργανωτές αποφάσισαν να τον θεσμοθετήσουν και να τον προκηρύσσουν τακτικά ανά δύο χρόνια.


Η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» έγινε την Τρίτη 5 Ιουλίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό, τους υποψήφιους της τελικής φάσης, τις διαδικασίες επιλογής και βράβευσης και τους νικητές, στην ιστοσελίδα www.kainotomeis.gr