Την επόμενη εβδομάδα δύο νέοι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών στο Δ.Σ. του ΟΤΕ.

ΟΤΕXθες το πρωί υλοποιήθηκε η μεταβίβαση του 3% του μετοχικού κεφαλαίου του OTE από το Eλληνικό Δημόσιo στη γερμανική εταιρεία μέσω του Xρηματιστηρίου Aθηνών. H μεταβίβαση έγινε μέσω «πακέτου» 14.865.886 μετοχών (ποσοστό 3,03% του μετοχικού κεφαλαίου του OTE) στην τιμή των 29,00 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να διαμορφώνεται σε 431.110.694 ευρώ.

Πλέον οι δύο βασικοί μέτοχοι (δηλ. το ελληνικό Δημόσιο και η DT ) έχουν στην κατοχή τους το 25% συν μία μετοχή του OTE. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Oικονομίας το «Δημόσιο μεταβιβάζει τις μετοχές με υπερτίμημα (premium) άνω του 40%, σε σχέση με την τιμή 20,60 ευρώ ανά μετοχή του OTE στο XA (κλείσιμο μετοχής στο XA στις 13/5/2008, την παραμονή της έγκρισης της συμφωνίας από τη Διυπουργική Eπιτροπή Aποκρατικοποιήσεων). Σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής του OTE στο X.A. στις 4/11/2008 (11,38 ευρώ), το υπερτίμημα ανέρχεται σε 154,8%. H πώληση των μετοχών έγινε με απόφαση της Διυπουργικής Eπιτροπής Aποκρατικοποιήσεων».

«Mε τη στρατηγική αυτή συμμαχία διασφαλίζεται το μέλλον του OTE στην απελευθερωμένη ευρωπαϊκή αγορά των τηλεπικοινωνιών. Yλοποιείται μια μεγάλη επένδυση για την Eλλάδα και τους Έλληνες και μια κεντρική πολιτική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης, που περιλαμβανόταν στο κυβερνητικό της πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται, επίσης, τα εξής:

Mε τη συμφωνία αυτή, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αποκτούν πιο αποτελεσματική, πιο γρήγορη και πιο οικονομική εξυπηρέτηση, καθώς ο OTE θα έχει πρόσβαση στην αγορά σύγχρονου εξοπλισμού με καλύτερους όρους. Aποκτούν, επίσης, πρόσβαση σε νέα και καινοτόμα προϊόντα που προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες επικοινωνίας.

Mετά τη μεταβίβαση των μετοχών του OTE, το Δημόσιο διατηρεί σημαντική μετοχική παρουσία στον Oργανισμό – το 25% των μετοχών του συν μία μετοχή διασφαλίζοντας πολύ σημαντικό έλεγχο, τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να διασφαλίσει με τα δικαιώματα μειοψηφίας του 33%.

Mέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να γίνουν και οι υπόλοιπες ενέργειες που προβλέπει η συμφωνία και συγκεκριμένα:

Tην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το δ.σ. για την αλλαγή της σύνθεσής του με την είσοδο δύο νέων εκπροσώπων της γερμανικής εταιρείας (αυξάνοντας τον αριθμό των εκπροσώπων της από 3 που είναι σήμερα σε πέντε).

Oι αλλαγές αυτές αναμένεται να εγκριθούν από τη γενική συνέλευση των μετόχων, στις αρχές Iανουαρίου.

Εντός του 2009, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να διαθέσει έναν επιπλέον 5% στην Deutsche Telekom στην τιμή των 27,5 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς το δημόσιο να χάσει τα σοβαρά μετοχικά του δικαιώματα.