Οι καταναλωτές στη Σουηδία ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που έζησαν την εμπειρία των υπηρεσιών LTE.


LTE_logoΗ Ericsson παρουσίασε το επόμενο βήμα του LTE, γνωστό και ως LTE Advanced, στην Swedish Post και την Telecom Agency (PTS). Η παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στην Kista της Σουηδίας, είχε ταχύτητες 10 φορές μεγαλύτερες από αυτές που βιώνουν οι καταναλωτές δικτύου LTE στη Σουηδία.


Το σύστημα, βασισμένο σε εμπορικό hardware, λειτούργησε σε δοκιμαστική συχνότητα με παροχή από PTS. Αυτό επέτρεψε στην Ericsson να παρουσιάσει για πρώτη φορά τη λειτουργικότητα του LTE Advanced ως carrier aggregation 3 x 20MHz (60MHz συγκεντρωτικά) over the air σε κινητό περιβάλλον.


Το LTE Advanced θα αυξήσει περαιτέρω την απαραίτητη ταχύτητα και χωρητικότητα για τη Διαδικτυωμένη Κοινωνία στα επόμενα χρόνια. Η τεχνολογία είναι συμβατή με το παγκόσμιο πρότυπο 3GPP Release 10. Πρόσφατα, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) επίσης επέλεξε το LTE Advanced ως μια από τις τεχνολογίες που πληροί τα κριτήρια του International Mobile Telecommunication. Τα πρώτα στάδια του LTE Advanced αναμένονται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2013.


Οι βελτιώσεις που φέρνει το LTE Advanced περιλαμβάνουν το carrier aggregation και τη λειτουργικότητα multiple-input και multiple-output (MIMO). Από τη σκοπιά του χρήστη, αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες μπορούν να ανακτηθούν και να αποστέλλονται πολύ ταχύτερα, ακόμα και όταν το δίκτυο είναι «φορτωμένο». Αυτό, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες ταχύτητες, βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία χρήστη.


Το demo σύστημα βασίστηκε στο multi-mode της Ericsson, multi -standard radio base station, RBS 6000. Η live κίνηση ήταν σε συνεχή ροή μεταξύ των RBS και ενός φορτηγού εν κινήσει από το οποίο ήταν η εφικτή η παρακολούθηση της απόδοσης του δικτύου. Στην παρουσίαση, συγκεντρωτικό εύρος ζώνης 60MHz χρησιμοποιήθηκε, σε σύγκριση με το μέγιστο των 20 MHz που είναι σήμερα εφικτό χρησιμοποιώντας το δίκτυο LTE. Για downlink, χρησιμοποιήθηκε 8×8 MIMO.


Το 2010, το πρώτο έτος της λειτουργίας αυτή της τεχνολογίας, ο αριθμός των χρηστών με πρόσβαση σε δίκτυα LTE έφτασε τους 150 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ericsson παρείχε την πλειοψηφία αυτών των εμπορικών δικτύων LTE και έχει υπογράψει συμφωνίες με έξι από τους επτά κορυφαίους παρόχους σύμφωνα με τα έσοδα τους παγκοσμίως.