Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, τα σκήπτρα των πωλήσεων κρατούν οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο.

idclogoΠρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η οποία σύμφωνα με την IDC στο 3ο τρίμηνο του 2008 αναπτύχθηκε με ρυθμό 31%, σε σύγκριση με 24,7% στη Δυτική Ευρώπη και 30,7% της Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Συνολικά στην περιοχή EMEA (Europe, Midle East, Africa) πωλήθηκαν στο 3o τρίμηνο του 2008 πωλήθηκαν 27,9 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκ των οποίων τα 17,1 εκατ. είναι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα 10,8 εκατομμύρια είναι σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Στη συγκεκριμένη περιοχή ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών έφτασε το 52,8%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων των σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών περιορίστηκε στο 0,1%, γεγονός που αποδεικνύει τη στροφή των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στα φορητά υπολογιστικά συστήματα. Σύμφωνα με την IDC, οι πωλήσεις στην κατηγορία των mini notebooks αυξήθηκε κατά 64% και πλέον αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών πωλήσεων φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή ΕΜΕΑ. Στο μεταξύ το Top 10 των κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών που κυριαρχούν στην περιοχή ΕΜΕΑ κατά το 3o τρίμηνο του 2008 αποτελείται από τις: Acer, HP, Dell, Asus, Toshiba,Fujitsu Siemens, Lenovo, Apple, Sony και Samsung.

Η ελληνική αγορά
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της IDC για το 3o τρίμηνο του 2008 στην Ελλάδα, η συνολική αγορά των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμούς πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση κατά το 3o τρίμηνο του 2008 έφτασε το 24,7%, είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης και σημειώνεται λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της αγοράς φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών που ξεπερνάει το 66%.

idc_pc

Βέβαια, υπάρχουν σημαντικές δράσεις και κοινοτικά προγράμματα που τρέχουν στην αγορά, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την κατανάλωση των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που έχουν έτσι και αλλιώς σημαντική διείσδυση στο καταναλωτικό κοινό.

Συγκεκριμένα πωλήθηκαν 258.514 σταθεροί και φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σημειώνοντας αύξηση κατά 24,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Από αυτούς τα 104.493 τεμάχια αφορούν σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα 154.021 τεμάχια είναι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Οι σταθεροί υπολογιστές στο 3ο τρίμηνο του 2008 εμφάνισαν μείωση πωλήσεων κατά 9,1%, σε αντίθεση με τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 66,8%. Σημαντική αύξηση εμφάνισαν οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές για τους τελικούς καταναλωτές (70,1%). Την πρώτη πεντάδα στις πωλήσεις σταθερών και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στη χώρα μας απαρτίζουν οι Hewlett Packard με αύξηση 23,3% και μερίδιο 19,3%, η Acer με αύξηση 341,8% και μερίδιο 15,6%, η Toshiba με αύξηση 22,8% και μερίδιο 8,7%, η Dell με αύξηση 43,5% και μερίδιο 6,1%, με μοναδική εξαίρεση ανάμεσα στους διεθνείς vendors την ελληνική Πλαίσιο με αύξηση 13,7% και μερίδιο 8,2%.