H νέα οικογένεια των MacBook επαναπροσδιορίζει τον σχεδιασμό των φορητών υπολογιστών προς το… οικολογικότερο!

macbook_familyΗ Apple πρόσφατα ανακοίνωσε την κυκλοφορία της ολοκαίνουργιας οικογένειας των MacBook, η οποία επαναπροσδιορίζει τον σχεδιασμό των φορητών υπολογιστών. Παράλληλα προχώρησε σε σημαντική μείωση του κόστους αγοράς τους κάνοντας έτσι ακόμα πιο προσιτά τα προηγμένα χαρακτηριστικά των υπολογιστών της, κατασκευασμένα από ένα ενιαίο καμμάτι αλουμινίου με επαγγελματικής ποιότητας γραφικά. Τα νέα MacBook και MacBook Pro -15 ιντσών περικλείονται από ένα συμπαγές περίβλημα λεπτομερούς σχεδίασης που είναι κατασκευασμένο από ένα ενιαίο κομμάτι αλουμινίου δημιουργώντας έτσι πιο λεπτά, πιο ανθεκτικά και πανέμορφα σχέδια. Επιπλέον, όλα τα προϊόντα της νέας σειράς MacBook περιλαμβάνουν γραφικά προηγμένης τεχνολογίας από την NVIDIA, φωτεινές οθόνες οπίσθιου φωτισμού LED και τα καινούργια trackpads Πολλαπλής – Αφής που είναι κατασκευασμένα από γυαλί και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να προσφέρουν περίπου 40% περισσότερο χώρο για την κίνηση των δακτύλων, υποστηρίζοντας ακόμα περισσότερες κινήσεις Πολλαπλής Αφής.
Η ολοκαίνουργια σειρά προϊόντων MacBook, πληροί τα αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια των Energy Star 4.0, EPEAT Gold και RoHS και πρωτοπορεί στην κατάργηση τοξικών χημικών διακόπτοντας την χρήση βρωμιούχων επιβραδυντικών φλόγωσης, ενώ χρησιμοποιεί μόνο καλώδια και υλικά που δεν περιέχουν PVC. Επίσης, χρησιμοποιεί οθόνες εξοικονόμησης ενέργειας με οπίσθιο φωτισμό LED που δεν περιέχουν υδράργυρο και οι οποίες είναι κατασκευασμένες από γυαλί που δεν περιέχει αρσενικό.
«Η Apple εφηύρε έναν εντελώς καινούργιο τρόπο κατασκευής φορητών υπολογιστών χρησιμοποιώντας ένα ενιαίο κομμάτι αλουμινίου. Ενώ, εξίσου σημαντικό είναι ότι πρόκειται για τα πιο «πράσινα» notebooks της αγοράς» είπε ο CEO της Apple, Steve Jobs. «Τα νέα MacBook προσφέρουν εκπληκτικά χαρακτηριστικά που θα αγαπήσουν οι χρήστες μας – όπως το εκθαμβωτικό μεταλλικό design, τα σπουδαία τρισδιάστατα γραφικά και οι οθόνες οπίσθιου φωτισμού LED – σε χαμηλότερες τιμές».
«Παραδοσιακά, τα notebooks κατασκευάζονται από πολλά κομμάτια. Τα νέα MacBook, αντικαθιστούν όλα αυτά τα κομμάτια από μόνο ένα – το unibody», είπε ο senior vice president of Industrial Design της Apple, Jonathan Ive. «Το νέο ενιαίο περίβλημα (unibody) είναι φτιαγμένο από ένα μόνο κομμάτι αλουμινίου, κάνοντας το νέο MacBook μοναδικά πιο λεπτό, δυνατό και συμπαγές με σχεδιαστικές λεπτομέρειες και φινίρισμα που δεν θα μπορούσαμε ούτε να ονειρευτούμε στο παρελθόν».
Η νέα σειρά MacBook περιλαμβάνει τον ισχυρότατο επεξεργαστή τρισδιάστατων γραφικών NVIDIA GeForce 9400M, που αποτελείται από 16 παράλληλους επεξεργαστικούς πυρήνες και προσφέρει μέχρι και 5 φορές ταχύτερα τρισδιάστατα γραφικά από τα προηγούμενα μοντέλα MacBook και MacBook Air. Η Apple συνεργάστηκε με την NVIDIA για την κατασκευή αυτού του επαναστατικού επεξεργαστή γραφικών και είναι η πρώτη εταιρεία που τον λανσάρει στην αγορά με την οικογένεια MacBook.
Το νέο trackpad Πολλαπλής Αφής από λείο γυαλί των MacBook και MacBook Pro – 15 ιντσών δίνει στους χρήστες περίπου 40% περισσότερο χώρο από πριν, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη την χρήση κινήσεων πολλαπλής αφής όπως pinch, rotate και swipe. Οι νέες κινήσεις δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να ενεργοποιούν το Exposé ή να εναλλάσσονται μεταξύ των εφαρμογών με ένα άγγιγμα των δακτύλων τους. Ολόκληρη η επιφάνεια του trackpad μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κουμπί, δίνοντας την δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν κλικ σε οποιοδήποτε σημείο του trackpad. Έτσι, οι χρήστες μπορούν εύκολα να ενεργοποιούν διάφορα εικονικά κουμπιά στο λογισμικό τους όπως το δεξί κλικ.
Όλα τα προϊόντα της οικογένειας MacBook περιλαμβάνουν οθόνες οπίσθιου φωτισμού LED που προσφέρουν καταπληκτική απόδοση με στιγμιαία έναρξη λειτουργίας και κατανάλωση ενέργειας 30% χαμηλότερη από αυτή των προκατόχων τους. Επίσης, έχει καταργηθεί η χρήση υδραργύρου, υλικό που περιλαμβάνεται στις στάνταρ οθόνες που χρησιμοποιούν φθοριούχους σωλήνες φωτισμού. Οι πολύ λεπτές αυτές οθόνες προβάλουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια τις εικόνες προσφέροντας ζωντανά χρώματα έτσι ώστε να είναι ιδανικές για προβολή video και φωτογραφιών, ενώ το προστατευτικό γυαλί τις καλύπτει από άκρη σε άκρη, δημιουργώντας έτσι μία λεία και συμπαγή επιφάνεια.
Τα νέα MacBook διαθέτουν τα τρία κορυφαία χαρακτηριστικά που οι πελάτες μας θα ήθελαν να βρουν σε ένα καινούργιο MacBook –μεταλλικό περίβλημα, υψηλής απόδοσης τρισδιάστατα γραφικά και οθόνες οπίσθιου φωτισμού –όλα αυτά σε τιμή που ξεκινά από 839€ (προ ΦΠΑ). Με πάχος μόλις 2,4 εκ. και βάρος 2,02 κιλά, το νέο αλουμινένιο MacBook των 13 ιντσών είναι ένα εκπληκτικά μικρό και ανθεκτικό notebook. Χάρη στον νέο επεξεργαστή γραφικών NVIDIA GeForce 9400M το MacBook προσφέρει εκπληκτικά τρισδιάστατα παιχνίδια με ταχύτητα γραφικών μέχρι και πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή της προηγούμενης γενιάς. Το νέο MacBook διατίθεται σε δύο μοντέλα: το MacBook στα 2.0 GHz με σκληρό δίσκο 160GB, 5400 rpm και το MacBook στα 2.4 GHz με σκληρό δίσκο 250GB, 5400 rm και φωτιζόμενο πληκτρολόγιο.
Το ισχυρότατο νέο MacBook Pro των 15-ιντσών, με πάχος μόλις 2,4 εκ. και βάρος 2,5 κιλά, προσφέρει την απόλυτη απόδοση και μεγάλες δυνατότητες επέκτασης, ενώ χαρακτηρίζεται από την αξιοσημείωτα φορητή σχεδίασή του. Ξεκινώντας από μόνο 1591€ (προ ΦΠΑ), το νέο MacBook Pro χρησιμοποιεί τους τελευταίους επεξεργαστές Core 2 Duo της Intel με ταχύτητες μέχρι 2.8 GHz, ενώ η νέα αρχιτεκτονική των γραφικών του δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να εναλλάσσονται μεταξύ του integrated επεξεργαστή γραφικών NVIDIA GeForce 9400M για μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και του πανίσχυρου discrete επεξεργαστή γραφικών GeForce 9600M GT για μεγαλύτερη απόδοση. Το νέο MacBook Pro διατίθεται σε δύο μοντέλα: το MacBook Pro στα 2.4 GHz με σκληρό δίσκο 250GB, 5400 rpm και το MacBook Pro στα 2.53 GHz με σκληρό δίσκο 320GB, 5400 rm
Η Apple επίσης αναβάθμισε και τους MacBook Air και MacBook Pro 17-ιντσών. Ο MacBook Air με πάχος μόλις 0,4 εκ. στο λεπτότερο σημείο του και 1,9 εκ. στο ψηλότερο και βάρος μόνο 1,35 κιλά, τώρα περιλαμβάνει τον νέο integrated επεξεργαστή γραφικών NVIDIA GeForce 9400M και πιο γρήγορη αρχιτεκτονική για να προσφέρει ισχυρή υποστήριξη στα τρισδιάστατα παιχνίδια και βελτιωμένη απόδοση. Ξεκινώντας από 1503€ (προ ΦΠΑ), το MacBook Air διατίθεται με σκληρό δίσκο 120GB, 4200 rpm, προσφέροντας χωρητικότητα μεγαλύτερη κατά 50% από την προηγούμενη γενιά ή με σκληρό δίσκο χωρίς κινούμενα μέρη, χωρητικότητας 128GB. Ο αναβαθμισμένος MacBook Pro 17-ιντσών, διατηρεί το αρχικό του αλουμινένιο design, και περιλαμβάνει στην στάνταρ έκδοση του μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 1920 x 1200 με οπίσθιο φωτισμό LED και σκληρό δίσκο 320GB ή προαιρετικά σκληρό δίσκο χωρίς κινούμενα μέρη, χωρητικότητας 128GB.
Θέτοντας νέα στάνταρ στα φιλικά προς το περιβάλλον notebook, το κάθε μοντέλο της νέας οικογένειας των MacBook διαθέτει χρυσή αξιολόγηση από την EPEAT. Το ενιαίο περίβλημα (unibody) του MacBook είναι κατασκευασμένο από πλήρως ανακυκλώσιμο αλουμίνιο και περιλαμβάνει οθόνη οπίσθιου φωτισμού LED χαμηλής κατανάλωσης που δεν περιλαμβάνει υδράργυρο ενώ το γυαλί της δεν περιέχει αρσενικό.
Τα καινούργια MacBook, MacBook Pro 15-ιντσών και MacBook Air περιλαμβάνουν την νέας γενιάς Mini DisplayPort που αποτελεί βιομηχανικό στάνταρ για να συνδέονται στην νέα LED Cinema Display της Apple. Επίσης, περιλαμβάνουν ευρεία οθόνη οπίσθιου φωτισμού LED 24-ιντσών και διαθέτουν ενσωματωμένη κάμερα iSight, μικρόφωνο και ηχεία. Όλα αυτά σε ένα κομψό και λεπτό κουτί από αλουμίνιο και γυαλί. Το νέο Mini DisplayPort, που αποτελεί μέρος της DisplayPort νέας γενιάς, παρέχει ένα πλήρως ψηφιακό σήμα που μπορεί να οδηγήσει ευρείες οθόνες μέχρι και 30-ιντσών. Το νέο Mini DisplayPort είναι ύπερ-συμπαγές καταλαμβάνοντας μόλις το 10% του μεγέθους μίας στάνταρ θύρας DVI και ταιριάζει ιδανικά με το πολύ κομψό design της νέας οικογένειας των MacBook. Επίσης με ειδικούς adapters, η νέα Mini DisplayPort μπορεί να συνδεθεί με τις παλαιότερης γενιάς οθόνες, VGA, DVI/HDMI και Dual-Link DVI.
Όλα τα Mac της σειράς προϊόντων της Apple περιλαμβάνουν το iLife ‘08 την βραβευμένη σουίτα ψηφιακών εφαρμογών της Apple. Το iLife ‘08 περιλαμβάνει το iPhoto, τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο για να οργανώνετε τις φωτογραφίες σας και το εκ νέου σχεδιασμένο iMovie. Και οι δύο εφαρμογές είναι ολοκληρωμένες με το MobileMe Gallery για να μοιράζεστε online τα video και τις φωτογραφίες σας.** Όλα τα Mac περιλαμβάνουν επίσης το Leopard, το πιο προηγμένο λειτουργικό σύστημα του κόσμου που περιέχει το Time Machine***, ένα σύστημα που σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε με απλό τρόπο back up σε όλο το περιεχόμενο του Mac, το επανασχεδιασμένο Finder που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να ψάχνουν γρήγορα και να μοιράζονται αρχεία ανάμεσα σε πολλά Mac, το Quick Look, τον καλύτερο τρόπο να βλέπετε άμεσα αρχεία χωρίς να ανοίγετε κάποια εφαρμογή, το Spaces, ένα εύχρηστο εργαλείο για να δημιουργείτε ομάδες εφαρμογών και να μετακινήστε άμεσα ανάμεσα τους και τέλος πολλές αναβαθμίσεις στα Mail και iChat.****
* Ο EPEAT είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που βοηθά τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις περιβαλλοντικές επιδώσεις των επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών. Τα προϊόντα που πληρούν και τα 23 απαιτούμενα κριτήρια καθώς και το 75% των προαιρετικών κριτηρίων λαμβάνουν τον χαρακτηρισμό EPEAT Gold. Το πρόγραμμα EPEAT οργανώθηκε από το US EPA και βασίζεται στο στάνταρ IEEE 1680 για την Περιβαλλοντολογική Αξιολόγηση Προϊόντων Προσωπικών Υπολογιστών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.epeat.net
** Η υπηρεσία MobileMe διατίθεται σε άτομα μεγαλύτερα των 13 ετών. Απαιτείται ετήσια συνδρομή και πρόσβαση στο internet. Η υπηρεσία υπόκειται σε όρους και προϋποθέσεις.
Η εφαρμογή Time Machine απαιτεί ένα πρόσθετο σκληρό δίσκο. (Διατίθεται ξεχωριστά)
**** Η υπηρεσία Video chat απαιτεί ευρυζωνική πρόσβαση στο internet.

Επίσημος διανομέας της Apple στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι η Rainbow ΑΕ (Πληροφορίες: τηλ.: 210-9012892, fax: 210-9012540, www.apple.com.gr)