Ο ΟΤΕ προτείνει μία λύση “πακέτο” για τη συγχώνευση Romtelecom και Cosmote Ρουμανίας στη ρουμανική κυβέρνηση.


cosmote romaniaΣύμφωνα με το ρουμανικό υπουργείο Επικοινωνιών και Πληροφορικής, ο ΟΤΕ πρότεινε επίσημα τη συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων, με στόχο τη μεγιστοποίηση των αξιών τους. Το αίτημα αναμένεται να εξεταστεί από τη ρουμανική πλευρά.


Η πρόταση αυτή του ΟΤΕ έρχεται μετά την άρνηση του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού τον περασμένο Απρίλιο να αγοράσει το μειοψηφικό μερίδιο της ρουμανικής κυβέρνησης στη Romtelecom. To ρουμανικό Δημόσιο κατέχει το 45,99% της Romtelecom και το ίδιο είχε προτείνει την πώλησή του αντί 1 δισ. ευρώ. Ο ΟΤΕ αρνήθηκε την πρόταση και αντιπρότεινε συγχώνευση των Romtelecom και Cosmote Ρουμανίας. Η Romtelecom συμμετέχει στη δεύτερη με 30%, επομένως το ρουμανικό Δημόσιο διαθέτει έμμεση συμμετοχή στην Cosmote Ρουμανίας της τάξης του 13%.


Η ρουμανική κυβέρνηση πιέζεται για την άντληση εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις με στόχο τον περιορισμό του χρέους και των ελλειμμάτων. Η ίδια έχει δηλώσει ότι αναζητεί επενδυτή για το 46% της Romtelecom και ότι αν δεν τα καταφέρει θα εισαγάγει τις μετοχές της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης στο Χρηματιστήριο Βουκουρεστίου.


Ωστόσο, και το εγχείρημα αυτό θεωρείται δύσκολο, καθώς μια επιτυχής δημόσια πρόταση διάθεσης μετοχών (ΙPO) συνοδεύεται συνήθως από ένα σενάριο ανάπτυξης της επιχείρησης. Και στη σημερινή συγκυρία, τόσο οι τηλεπικοινωνίες, γενικότερα, όσο και η Romtelecom, ειδικότερα, στερούνται προοπτικών ανάπτυξης. Η ρουμανική πλευρά δεν γνωστοποίησε τις προθέσεις της σχετικά με το αίτημα του ΟΤΕ, κάτι που αναμένεται να αποσαφηνίσει τις επόμενες εβδομάδες