H Διαδικτυακή Εταιρεία Ονομάτων και Αριθμών (Icann) ενέκρινε τη χρήση νέων καταλήξεων στις διευθύνσεις του Internet.


global_domain_namesΑπό εδώ και στο εξής, οι διευθύνσεις στο Διαδίκτυο θα μπορούν να λήγουν σε σχεδόν οποιαδήποτε λέξη κάθε γλώσσας του κόσμου. Η Icann σχεδιάζει να αρχίσει την απόδοση των νέων διευθύνσεων τον ερχόμενο χρόνο, με εταιρείες και πόλεις να είναι οι πρώτοι αποδέκτες των νέων καταλήξεων.


Οι νέες διευθύνσεις θα έχουν πρωτότυπες καταλήξεις, όπως .google, .coke ή .BBC. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 22 τέτοιες εταιρικές καταλήξεις διευθύνσεων, εκτός από 250 που υποδηλώνουν τη χώρα προέλευσης της σελίδας. Η διαδικασία ανανέωσης του προτύπου διευθύνσεων δεν θα είναι φθηνή, καθώς εκτιμάται ότι η αίτηση για εταιρική ή άλλη κατάληξη θα κοστίζει 185.000 δολάρια, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι το όνομα που διεκδικούν σχετίζεται με αυτές.


Αναλυτές εκτιμούν ότι πολυεθνικές και άλλοι πανίσχυροι παίκτες του παγκόσμιου εμπορίου θα θεωρήσουν αναγκαία τη δέσμευση εταιρικής κατάληξης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την παρουσία τους στο Διαδίκτυο. Μέρος των κεφαλαίων, που θα συγκεντρωθούν από τη διαδικασία αιτήσεων, θα παρακρατηθεί, ώστε να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενες δικαστικές δαπάνες, για παράδειγμα από αιτούντες που δεν θα έχουν εξασφαλίσει τις επιθυμητές καταλήξεις.


Το σύστημα διευθύνσεων .com του Ιντερνετ εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά πριν από 26 χρόνια. Οι εταιρείες που επιθυμούν να αποκτήσουν δικές τους καταλήξεις θα πρέπει να εκπληρώνουν αυστηρά τεχνολογικά κριτήρια, καθιστώντας ιδιαίτερα «σκληρή» τη διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων.