Οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν κοινά συστήματα στη ρουμανική αγορά, ενόψει της επικείμενης συγχώνευσης.


COSMOTERomania_logoΤα καταστήματα που ανοίγουν στη ρουμανική πρωτεύουσα και στις πόλεις Targoviste, Sibiu και Bacau έρχονται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση μεταξύ του ΟΤΕ και της ρουμανικής κυβέρνησης που είναι οι βασικοί μέτοχοι των δύο εταιρειών να τις συγχωνεύσουν μέσω ανταλλαγής μετοχών. Στο πλαίσιο αυτό RomTelekom και Cosmote επιχειρούν να μεγιστοποιήσουν τις μεταξύ τους συνέργιες ξεκινώντας να λανσάρουν κοινές υπηρεσίες με στόχο να κερδίσουν πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.


Τα κοινά καταστήματα των δύο εταιρειών, θα παρέχουν προϊόντα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, laptop και netbook συνδυάζοντας υπηρεσίες Internet και τηλεοπτικού περιεχομένου. «Βασική προτεραιότητα της Cosmote Ρουμανίας για το τρέχον έτος είναι να βελτιώσει τόσο το δίκτυο και τις υποδομές όσο και τον τομέα των πωλήσεων.


Την ίδια στιγμή προωθείται και η διαδικασία ανταλλαγής μετοχών μεταξύ ΟΤΕ και ρουμανικού Δημοσίου βάση της οποίας θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση της RomTelecom και της Cosmote Romania. Κατόπιν να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή ποσοστού της ρουμανικής εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου. Έτσι, ο ΟΤΕ θα αυξήσει το μερίδιό του στη ρουμανική εταιρεία χωρίς να χρειαστεί να καταβάλει χρήματα.


Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ αυτή τη στιγμή ελέγχει το 54% της Romtelecom και το 85% της Cosmote Romania (70% του μετοχικού κεφαλαίου της ρουμανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ανήκει στην Cosmote και το 15% στον ΟΤΕ μέσω της RomTelecom). Από την πλευρά του το ρουμανικό Δημόσιο έχει στην κατοχή του το 46% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας και το 15% της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.


Η ρουμανική κυβέρνηση θα προσλάβει σύμβουλο ο οποίος θα πρέπει μέσα από την αποτίμηση των δύο εταιρειών να προτείνει την ανταλλαγή μεριδίων από την οποία θα προκύψει αύξηση το μεριδίου του ΟΤΕ στη RomTelecom.