Η πρώτη υπερατλαντική κλήση μέσω τεχνολογίας lightRadio σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας γενιάς δικτύων κινητής επικοινωνίας.


LightRadio Alcatel LucentΟλοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη στον κόσμο υπεραστική βιντεοκλήση υψηλής ποιότητας, μέσω δικτύου τεχνολογίας lightRadio, του συστήματος της Alcatel-Lucent, το οποίο αλλάζει τα οικονομικά και τα λειτουργικά δεδομένα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Chris Lewis, Αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλυτών IDC, καθισμένος στο ιστορικής σημασίας γραφείο του Alexander Graham Bell, το οποίο βρίσκεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις των Bell Labs στο Murray Hill του New Jersey, πραγματοποίησε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο μια υπεραστική βιντεοκλήση μέσα από δίκτυο τεχνολογίας lightRadio.


Alcatel-Lucent-logoΑναλυτές και κορυφαία στελέχη από το χώρο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της συνομιλίας του κ. Chris Lewis με τον κ. Ben Verwaayen, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alcatel-Lucent στο Παρίσι, αλλά και με συνέδρους που συμμετείχαν σε επαγγελματικό συνέδριο στο Μαϊάμι.


Το σύστημα των τεχνολογιών lightRadio αλλάζει το τοπίο των κινητών επικοινωνιών, βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών επικοινωνίας προς τους καταναλωτές και παράλληλα μειώνοντας δραστικά το μέγεθος, την κατανάλωση και το ενεργειακό αποτύπωμα των σταθμών βάσης ενός δικτύου κινητών επικοινωνιών.


Η εισαγωγή του lightRadio θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για κινητές ευρυζωνικές επικοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο και η κατανάλωση όλο και περισσότερου περιεχομένου μέσα από κινητές συσκευές. Το φαινόμενο αυτό έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις μέσα από την επικράτηση των smartphones και την απήχηση που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα, διάφορα βίντεο apps, παιχνίδια και, γενικά, εφαρμογές οι οποίες υποχρεώνουν τους παρόχους κινητής να προσφέρουν δίκτυα με μεγαλύτερη χωρητικότητα και υψηλότερες ταχύτητες παντού.


Πάροχοι όπως η France Telecom/Orange, η Telefonica και η China Mobile συνεργάζονται πλέον με την Alcatel-Lucent, ώστε να δημιουργήσουν από κοινού εμπορικές υπηρεσίες βασισμένες στην τεχνολογία lightRadio. Το σύστημα lightRadio αναμένεται να βοηθήσει τις εταιρείες κινητών επικοινωνιών να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος των υποδομών τους, καθώς σηματοδοτεί το τέλος εποχής για τους πολύπλοκους σταθμούς βάσης και τους ογκώδεις πυλώνες στήριξης των κεραιοσυστημάτων.


Η πρώτη αυτή βιντεοκλήση καταδεικνύει την ικανότητα της τεχνολογίας lightRadio να διαχειρίζεται μεγάλο όγκο δεδομένων, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των καταναλωτών οι οποίοι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες υπηρεσίες mobile video. Επίσης, το πρωτοποριακό σύστημα lightRadio υπόσχεται τη μείωση της κατανάλωσης των δικτύων πρόσβασης κατά 50%, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, επιτρέπει την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την εισαγωγή κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών σε νέες αγορές, και εξασφαλίζει μεγάλη οικονομία για τους παρόχους.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Alcatel-Lucent, το lightRadio θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος κατασκευής των σταθμών βάσης, η κατανάλωση ενέργειας και τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης. Τα Bell Labs υπολογίζουν ότι το συνολικό κόστος κτήσης (TCO) των δικτύων πρόσβασης για το σύνολο των παρόχων κινητής τηλεφωνίας το 2010, έφτασε τα 150 δισεκατομμύρια Ευρώ.