Windows Azure, Windows 7 και νέες διαδικτυακές εφαρμογές από τη Microsoft Corporation!

MicrosoftΣτις 27 και 28 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες το Professional Developers Conference 2008 (PDC 2008), το ετήσιο συνέδριο για προγραμματιστές της Microsoft Corporation.  Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η εταιρία παρουσίασε τα Windows AzureTM, την πρώτη έκδοση του νέου λειτουργικού συστήματος Windows 7, καθώς και νέες διαδικτυακές εφαρμογές που βασίζονται σε λογισμικό Office. Τα προϊόντα και οι εφαρμογές αυτές αποτελούν μέρος της νέας προσέγγισης της εταιρίας που βασίζεται στην ιδέα του «cloud computing», όπως επίσης και της νέας στρατηγικής Software+Services.

Τα Windows AzureTM, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, αποτελούν cloud-based υπηρεσίες και συνιστούν τα θεμέλια της Πλατφόρμας Υπηρεσιών AzureTM(AzureTM Services Platform), πρωτοπορία της Microsoft, που βοηθάει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά λύσεων, από cloud-based εφαρμογές έως εφαρμογές για τα data centers.

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, η Microsoft παρουσίασε το πρώτο ολοκληρωμένο public demo των Windows 7, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας νέων εφαρμογών και υπηρεσιών για την πλατφόρμα των Windows. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να προβεί στη διάθεση μίας πλήρους beta έκδοσης των Windows 7 στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής ενότητας, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, οι νέες διαδικτυακές (web) εφαρμογές για το Office.  Πρόκειται για πιο «ελαφριές» εκδόσεις των Microsoft Office Word, Excel, PowerPoint και OneNote που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω οποιασδήποτε συσκευής, επιτρέποντας τη μετάβαση από τη μία συσκευή στην άλλη, χωρίς προβλήματα και με πλήρη συμβατότητα αρχείων δίχως απώλειες.

AzureTM Services Platform

Η Πλατφόρμα Υπηρεσιών AzureTM παρέχει στους προγραμματιστές την ευελιξία και τη δυνατότητα να δημιουργούν εφαρμογές, αξιοποιώντας υπάρχουσες δυνατότητες και τεχνολογίες, καθώς και τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως τα .NET και Visual Studio της Microsoft. Οι προγραμματιστές μπορούν επίσης να επιλέξουν από μία ευρεία γκάμα εμπορικών ή ανοικτού κώδικα εργαλείων και τεχνολογιών ανάπτυξης και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες AzureTM χρησιμοποιώντας ποικίλα κοινά πρότυπα Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των HTTP, REST, WS* και AtomPub.

Σύμφωνα με τον Ray Ozzie: «η Πλατφόρμα Υπηρεσιών AzureTM υπόσχεται να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση στις πληροφορίες τους, αλλά και πως βιώνουν το διαδίκτυο γενικότερα. Το πιο σημαντικό στοιχείο ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι παρέχει στους πελάτες μας τη δυνατότητα επιλογών, επιτρέποντας τους να αναπτύξουν εφαρμογές είτε μέσω cloud-based υπηρεσιών Διαδικτύου ή μέσω των servers που διαθέτουν στις εγκαταστάσεις τους, ή ακόμα και να κάνουν συνδυασμούς που θα ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης»

Τα βασικά στοιχεία της Πλατφόρμας Υπηρεσιών AzureTM συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα:

*         Windows® AzureTM για φιλοξενία και διαχείριση υπηρεσιών, προσαρμόσιμη αποθήκευση μικρού όγκου, υπολογισμό (computing) και δικτύωση

*         Υπηρεσίες Microsoft SQL για μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών βάσεων δεδομένων και κατάρτιση αναφορών

*         Υπηρεσίες Microsoft .NET, οι οποίες αποτελούν εφαρμογές .NET Framework που βασίζονται σε υπηρεσίες, όπως έλεγχος ροής εργασίας και πρόσβασης

*         Live Services για συνοχή στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αποθηκεύουν και μοιράζονται  έγγραφα, φωτογραφίες, αρχεία και πληροφορίες

*         Υπηρεσίες Microsoft SharePoint και Dynamics CRM για εταιρικές πληροφορίες και ταχεία ανάπτυξη cloud-based λύσεων

Μέσω της Software+Services προσέγγισης της Microsoft, όπως αυτή αναδεικνύεται μέσω της πλατφόρμας  AzureTM, παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, να εστιάσουν σε επενδύσεις σε συστήματα που τις διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό και ουσιαστικά συμβάλουν στο να αποτελέσουν τα πληροφοριακά συστήματα ένα πιο στρατηγικό πλεονέκτημα για τις εκάστοτε επιχειρήσεις.

Η Microsoft περιέγραψε επίσης τον καθοριστικό ρόλο της δημιουργίας κέντρων δεδομένων (data centers) για την παροχή online υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η Microsoft ίδρυσε ένα μεγάλο κέντρο δεδομένων στο Κουίνσι, στην Ουάσιγκτον, ενώ αναμένεται να ανοίξουν επιπρόσθετα κέντρα αυτό το φθινόπωρο στο Σαν Αντόνιο και στο Σικάγο και αργότερα φέτος στο Δουβλίνο. Προς υποστήριξη της πρωτοβουλίας Software+Services της Microsoft, τα κέντρα δεδομένων της Microsoft προσφέρουν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιστοσελίδες, άμεσα μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο, προγράμματα λογισμικών και πληροφορίες αναζήτησης σε εκατομμύρια πελάτες του Διαδικτύου ανά τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πλατφόρμα Υπηρεσιών AzureTM και την πρωτοβουλία Software+Services της Microsoft είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.azure.com.

Windows 7

Η φιλοσοφία σχεδιασμού των Windows 7 αποσκοπεί στο να καταστήσει τις καθημερινές εργασίες ταχύτερες και ευκολότερες, προσφέροντας νέες δυνατότητες στον τελικό χρήστη. Τα Windows 7 αποτελούν μία εξελιγμένη προσέγγιση στην ανάπτυξη λογισμικού, ενώ αναμένεται να διαθέτουν πρωτοποριακά νέα χαρακτηριστικά που εστιάζουν στη συμβατότητα εφαρμογών και συσκευών.

Το νέο λειτουργικό της Microsoft έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι συμβατό με τις ίδιες συσκευές, εφαρμογές και τους ίδιους drivers όπως και τα Windows Vista.  Τα Windows 7 θα ομαλοποιήσουν και θα απλουστεύσουν τις καθημερινές εργασίες που διεκπεραιώνει ο χρήστης, ενώ θα προσφέρουν περισσότερες επιλογές αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή, όπως τη δυνατότητα χρήσης multi-touch gestures (κινήσεων με το ποντίκι σε οθόνες πολλαπλής αφής). Μέσω του Device Stage, τα Windows 7 δίνουν τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν με PC από φωτογραφικές μηχανές, τηλέφωνα και εκτυπωτές μέχρι κάθε είδους οικιακά συστήματα ήχου/εικόνας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Windows 7 είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση http://www.msdn.microsoft.com/windows.

Office στο Διαδίκτυο

Η επόμενη έκδοση του Microsoft Office θα συμπεριλαμβάνει Office Web εφαρμογές που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας, επιτρέποντας στους χρήστες να δουλεύουν μέσω πολλαπλών συσκευών.

Οι Office Web εφαρμογές για τα Microsoft Office Word, Excel, PowerPoint και OneNote θα διατίθενται σε ιδιώτες μέσα από το Office Live και σε επιχειρήσεις μέσα από συνδρομητικές υπηρεσίες (hosted subscription) και μέσω των προγραμμάτων Πολλαπλών Αδειών Χρήσης (Volume Licensing). Το νέο μοντέλο διάθεσης θα είναι συμβατό με οικείους browsers, από Internet Explorer έως Firefox και Safari.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα της επικείμενης beta έκδοσης, μέσω εγγραφής στο Microsoft Office Live Workspace στη διεύθυνση http://www.workspace.officelive.com.

Live Services για ολοκληρωμένη cloudcomputed εμπειρία

Η Microsoft παρουσίασε στους προγραμματιστές τις πολλαπλές δυνατότητες της πλατφόρμας Live Services, μεταξύ άλλων τη δημιουργία πλούσιων εφαρμογών που θα απευθύνονται σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια χρήστες των υπηρεσιών Windows Live, όπως Windows Live Hotmail και Windows Live Messenger. Η Microsoft τόνισε επίσης ότι η πλατφόρμα Live Services αποτελεί το μέσο με το οποίο προϊόντα όπως τα Windows Live, Office Live και Xbox LIVE προσφέρουν δυνατότητες που υπερβαίνουν τα όρια μεμονωμένων τερματικών, κινητών τηλεφώνων ή του διαδικτύου.

Μία από τις υπηρεσίες των Live Services είναι το Live Mesh που επιτρέπει το συγχρονισμό εγγράφων, μέσων, αρχείων και δεδομένων εφαρμογών σε πολλαπλά PC και πολλαπλές συσκευές, ενώ διατίθεται ως open beta έκδοση στη διεύθυνση http://www.mesh.com για Windows και Windows Mobile.