To «υπολογιστικό νέφος» (cloud computing) αποτελεί το νέο πεδίο «μάχης» με τη Google.

MicrosoftTο Microsoft Azure αποτελεί τη νέα πλατφόρμα υπηρεσιών που θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές και δεδομένα από παντού εκμεταλλευόμενη την ανερχόμενη φιλοσοφία του «υπολογιστικού νέφους» (cloud computing).
Tο Azure παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου προγραμματιστών της Microsoft στο Λος Aντζελες. H νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη προς τα τέλη του 2009 ή τις αρχές του 2010 μαζί με τα Windows 7, το λειτουργικό που θα αντικαταστήσει τα Windows Vista.
Με την κίνηση αυτή η Microsoft επιχειρεί είσοδο στον χώρο του online software, όπου ήδη δραστηριοποιούνται με επιτυχία μεγάλα ονόματα της αγοράς, όπως η Google και η Amazon. Mέσω της νέας τεχνολογίας, οι προγραμματιστές θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν εφαρμογές που θα είναι διαθέσιμες και θα εκτελούνται στο Internet αντί στους υπολογιστές των χρηστών.
Παράλληλα, οι χρήστες θα μπορούν να αποθηκεύουν κάθε είδους δεδομένα σε βάσεις δεδομένων και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά ανά πάσα στιγμή και από παντού, καθώς και από οποιαδήποτε συσκευή τους. Στην αγορά αυτή δραστηριοποιείται ήδη η Google μέσω της σουίτας online εφαρμογών Google Docs.