Ο αντιπρόεδρος της Intel κ. Maloney μιλά για την ανάπτυξη των φορητών συσκευών και τις ευκαιρίες του κλάδου, στο πλαίσιο της έκθεσης Computex.


Computex2011_2Μέχρι το τέλος του 2012, η Intel σκοπεύει να έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μετατόπιση του 40 τοις εκατό της αγοράς των laptops στην νέα κατηγορία των Ultrabook™. Παράλληλα, η Intel επιταχύνει την εξέλιξη των επεξεργαστών Atom™, ώστε κάθε χρόνο να παρουσιάζει μια νέα τεχνολογία κατασκευής ημιαγωγών, δίνοντας τη δυνατότητα για την παρουσίαση βέλτιστων λύσεων σε μια σειρά από διαφορετικές κατηγορίες συσκευών.


H Intel, παρουσιάζει την επόμενη γενιά φορητών υπολογιστών χωρίς ανεμιστήρα, βασισμένων στην πλατφόρμα με κωδική ονομασία “Cedar Trail,” τη διάθεση μιας σειράς νέων tablets βασισμένων στον νέο επεξεργαστή Atom, και το πρόγραμμα “Medfield” που αφορά ένα σχέδιο αναφοράς για την κατασκευή tablets με πάχος μικρότερο των 9 χιλιοστών και βάρος μικρότερο των 680 γραμμαρίων, τα
οποία θα υποστηρίζουν μια σειρά από λειτουργικά συστήματα.


Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Sean Maloney, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Intel Corporation, μέχρι το τέλος του 2012, το 40 τοις εκατό της αγοράς των laptops θα αφορά τα λεγόμενα “Ultrabook™,” ένα νέο ανερχόμενο είδος υπολογιστή, ο οποίος θα συνδυάζει κορυφαίες επιδόσεις, βελτιωμένη απόκριση, ασφάλεια, μικρές διαστάσεις και κομψό σχεδιασμό.


Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στην Computex, ο κ. Maloney παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις σημαντικές αλλαγές που κάνει η Intel όσον αφορά την εξέλιξη (roadmap)
των επεξεργαστών Intel® Core™ , ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και αυτής της νέας κατηγορίας υπολογιστών. Επίσης, επανέλαβε για άλλη μια φορά την επιλογή της Intel να επιταχύνει την καινοτομική χρήση των συστημάτων system-on-chips (SoCs) που βασίζονται σε επεξεργαστές της οικογένειας Intel® Atom™ και τοποθετούνται σε netbooks, smartphones, tablets, ή άλλες φορητές συσκευές αυτού του τύπου.


Το όραμα της Intel είναι να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες για μια νέα εμπειρία χρήσης, μέσα από την ταχύτερη ανάδειξη μιας νέας κατηγορίας κινητών υπολογιστών, οι οποίοι θα συνδυάζουν την απόδοση και τις δυνατότητες ενός σημερινού laptop, με τα λειτουργικά χαρακτηριστικά μιας ταμπλέτας, σε μια λεπτή και κομψή συσκευή μικρού βάρους, η οποία θα προσφέρει ταχύτητα και ασφάλεια. Η εξέλιξη του Ultrabook™ θα διαμορφωθεί μέσα από το νόμο του Moore και την τεχνολογία πυριτίου, με τον ίδιο τρόπο που συνέβη και στην περίπτωση του κλασικού PC τα τελευταία 40 χρόνια.


Ο κ. Maloney περιέγραψε τρεις φάσεις-κλειδί στην στρατηγική της εταιρείας αναφορικά με την ταχύτερη υλοποίηση αυτού του οράματος, που ξεκινά να εκτυλίσσεται με την παρουσίαση της 2ης γενιάς των επεξεργαστών Intel® Core™. Η οικογένεια των συγκεκριμένων προϊόντων θα δώσει τη δυνατότητα να κατασκευαστούν κομψοί υπολογιστές με πάχος μικρότερο των 20 χιλιοστών (0.8 ίντσες), χαμηλό βάρος και βασική τιμή διάθεσης κάτω από $1.000 δολάρια. Συστήματα που βασίζονται σε αυτούς τους επεξεργαστές, όπως το Ultrabook™ UX21 της ASUS, αναμένεται να βγουν στην αγορά την περίοδο των γιορτών του 2011.


Ο πρόεδρος της ASUS κ. Jonney Shih μοιράστηκε το βήμα με τον κ. Maloney, προκειμένου να παρουσιάσει το νέο ultra-thin λάπτοπ της εταιρείας του, το οποίο βασίζεται στην πιο πρόσφατη έκδοση της 2ης γενιάς των επεξεργαστών Intel Core.


intel-CL2-tip-toe“Στην ASUS ευθυγραμμιζόμαστε πλήρως με το όραμα της Intel για τα Ultrabook™,” είπε ο κ. Shih. “Οι πελάτες μας ζητούν υπολογιστές οι οποίοι, χωρίς να κάνουν καμία παραχώρηση στα λειτουργικά χαρακτηριστικά, έχουν μικρό βάρος, υψηλό δείκτη φορητότητας και ανταποκρίνονται ταχύτατα στις ανάγκες τους. Η μετατροπή των PC σε μια ultra thin συσκευή υψηλής απόκρισης (ultra responsive) θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους υπολογιστή.”


Εκκινώντας από την τεχνολογία της πιο πρόσφατης έκδοσης των επεξεργαστών Intel Core 2ης γενιάς, η επόμενη γενιά της οικογένειας επεξεργαστών της Intel, που φέρει την κωδική ονομασία “Ivy Bridge, έχει προγραμματιστεί να είναι διαθέσιμη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με τον κ. Maloney. Τα laptops τα οποία βασίζονται στους επεξεργαστές “Ivy Bridge” θα έχουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, βελτιωμένη απόκριση, καλύτερα χαρακτηριστικά ασφαλείας και έξυπνη επεξεργασία γραφικών. Οι επεξεργαστές “Ivy Bridge” είναι το πρώτο ολοκληρωμένο μαζικής παραγωγής της Intel που χρησιμοποιεί την τεχνολογία 22 nanometer (nm) και την επαναστατική σχεδίαση τρανζίστορ Tri-Gate, με το σχεδιασμό 3-D που παρουσιάστηκε τον Μάιο. Ο κ. Maloney επεσήμανε τη χρήση των συμπληρωματικών τεχνολογιών USB 3.0 και Thunderbolt™, οι οποίες αποτελούν δείγμα της διαρκούς προσπάθειας που κάνει η Intel για την εξέλιξη της πλατφόρμας των PC.


Computex2011_26Μετά την οικογένεια “Ivy Bridge,” οι επεξεργαστές “Haswell”, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί για το 2013, αποτελούν το τρίτο βήμα προς την υλοποίηση των Ultrabook™ , μέσα από την οποία ανακαλύπτουμε το laptop του μέλλοντος, με νέες δυνατότητες, μικρό πάχος, χαμηλό βάρος, καλύτερη απόκριση και αυξημένη ασφάλεια. Με την οικογένεια “Haswell,” η Intel θα αλλάξει το ενεργειακό προφίλ των mainstream laptops, μειώνοντας την κατανάλωση των μικροεπεξεργαστών στο μισό της σημερινής.


Ο κ. Maloney έδωσε επιπλέον πληροφορίες, αλλά και ορισμένα από τα κύρια ορόσημα, σχετικά με τις πλατφόρμες νέας γενιάς οι οποίες βασίζονται σε επεξεργαστές Intel Atom και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή tablets, netbooks και smartphones. Ο Atom processor θα ξεπεράσει την καμπύλη του Νόμου του Μoore, περνώντας από την τεχνολογία των 32nm σε εκείνη των 22nm και των 14nm μέσα σε διάστημα 3 διαδοχικών ετών. Έχοντας ένα σταθερό ρυθμό παρουσίασης νέων τεχνολογιών κατασκευής ημιαγωγών μια φορά κάθε χρόνο, οδηγούμαστε σε σημαντική μείωση των απωλειών των τρανζίστορ (transistor leakage), σε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και σε αύξηση της πυκνότητας των τρανζίστορ, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η κατασκευή πιο ισχυρών smartphones, tablets, και netbooks, που κάνουν περισσότερα και έχουν μεγαλύτερο battery life.


Καθώς πλησιάζει στο ορόσημο των 100 εκατομμυρίων μονάδων Intel Atom μέσα στον Ιούνιο, η Intel προετοιμάζει ήδη την επόμενη γενιά πλατφόρμας για netbook, η οποία έχει την κωδική ονομασία “Cedar Trail.” Η πλατφόρμα “Cedar Trail” είναι η πρώτη πλατφόρμα netbook που βασίζεται στην τεχνολογία των 32nm της Intel, και θα επιτρέψει την κατασκευή ultra-thin φορητών υπολογιστών, οι οποίοι δεν θα έχουν ανεμιστήρα ψύξης, και θα υποστηρίζουν νέες δυνατότητες, όπως την τεχνολογία Intel® Rapid Start που επιτρέπει γρήγορη επανεκκίνηση (resume), την τεχνολογία Intel® Smart Connect που επιτρέπει συνεχές update ακόμη και σε κατάσταση standby, και τις τεχνολογίες Intel® Wireless Display και PC Synch, οι οποίες αφήνουν τους χρήστες να ενημερώνουν και να συγχρονίζουν διάφορες συσκευές, ανταλλάσσοντας έγγραφα, αρχεία multimedia και περιεχόμενο.


Επίσης, η νέα πλατφόρμα αναμένεται να αυξήσει τη διάρκεια της μπαταρίας σε επίπεδα πάνω από 10 ώρες σε κατάσταση λειτουργίας, και πολλών εβδομάδων σε κατάσταση standby. Η πλατφόρμα “Cedar
Trail” θα υποστηρίζει κορυφαία λειτουργικά συστήματα, όπως τα Microsoft Windows, το Google Chrome και το MeeGo.


Επίσης, ο κ. Maloney παρουσίασε περισσότερες από 10 ταμπλέτες που διατίθενται ήδη στη