Με τον ίδιο τον Στιβ Τζομπς ν’ανεβαίνει στη σκηνή, παρουσιάστηκε η υπηρεσία iCloud, καθώς και τα νέα λειτουργικά iOS 5 και Χ Lion.


icloud_musicH υπηρεσία iCloud επιτρέπει τον συγχρονισμό αρχείων του χρήστη από και προς όλους τους υπολογιστές που διαθέτει. Πρόκειται για μια μετεξέλιξη της υπηρεσίας Mobile me, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να συνδέουν ταυτόχρονα όσους ηλεκτρονικούς υπολογιστές διαθέτουν και επιπλέον να μεταφέρουν αρχεία (φωτογραφίες, μουσική, έγγραφα κτλ). Επίσης θα μπορεί να φτιάχνει αντίγραφα ασφαλείας μέσω WiFi. Η υπηρεσία θα είναι δωρεάν και θα διατίθεται από σήμερα σε μορφή beta, με δωρεάν με 5GB αποθηκευτικό χώρο για Mail (οι εφαρμογές, τα παιχνίδια και το Photo Stream δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα 5GB).


Ακόμη ο χρήστης θα μπορεί να φτιάχνει έγγραφα και παρουσιάσεις που θα αποθηκεύονται στο σύννεφο και θα κατεβαίνουν αυτόματα σε όλες τις συσκευές που έχει. Ειδικά για την μουσική, με την υπήρεσία iTunes Match οι χρήστες για 24,99 δολάρια τον χρόνο θα έχουν την βιβλιοθήκη των τραγουδιών τους στο σύννεφο για αναπαραγωγή από κάθε συσκευή Apple.


Νέες εκδόσεις OSX και iOS
1106lion_heroΠρώτη στη σειρά της παρουσίασης ήταν η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος OSX, το οποίο χρησιμοποιούν πλέον 54 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο με αυξανόμενη εγκατεστημένη βάση.


Το OSX Lion, η 7η έκδοση λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές φέρει πολλά νέα χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις multitouch χειρονομίες που θα υποστηρίζονται από τα καινούρια μοντέλα των φορητών υπολογιστών. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που έως τώρα υπήρχε στις εφαρμογές για το iPhone και το iPad, δηλαδή η κάλυψη των εφαρμογών σε όλη την οθόνη (full screen apps). Επίσης θα υπάρχει ακόμα βελτιωμένη δυνατότητα για τον έλεγχο των ανοιχτών εφαρμογών (Mission Control) αλλά και η δυνατότητα να σώζει κανείς αυτόματα τα έγγραφα πάνω στα οποία δουλεύει, να τα κλειδώνει πριν τα σώσει οριστικά, να φτιάχνει αντίγραφα και να επιστρέφει σε παλαιότερες εκδόσεις.


H Apple ανακοίνωσε επίσης ότι στο Lion θα είναι ενσωματωμένο το Mac App Store, κατάστημα αγοράς εφαρμογών με μερικές νέες δυνατότητες όπως τα Push Notifications και In-App Purchases ενώ θα είναι εφικτές οι λεγόμενες delta αναβαθμίσεις, δηλαδή patches εφαρμογών έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κατεβάζουμε ολόκληρη την εφαρμογή ξανά. Τέλος, οι χρήστες θα έχουν πλέον έναν τρόπο, μέσω του Air Drop, να ανταλλάσσουν αρχεία μεταξύ τους μέσω του ασύρματου δικτύου όπου βρίσκονται και μάλιστα κρυπτογραφημένα.


Το Lion θα βγει στη αγορά μέσω του Mac App Store, στο οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά, τον Ιούλιο και θα κοστίζει 29,99 δολάρια. Σύντομα οι developers θα μπορούν να απολαύσουν την τέταρτη developer preview έκδοση.


ios5_notificationcenterΑλλαγές έρχονται όμως και στα κινητά τηλέφωνα –συγκεκριμένα για τα iPhone και τις συσκευές 3Gs και πάνω- καθώς και τις ταμπλέτες μέσω του νέου iOS 5. Τα νέα δεδομένα είναι η ενοποίηση όλων των ειδοποιήσεων από τις εφαρμογές ή από αναπάντητες κλήσεις (Notification Center) καθώς και η δυνατότητα να ενεργοποιείται ή να ανανεώνεται η συσκευή χωρίς να χρειάζεται η σύνδεση μέσω iTunes.


Η νέα έκδοση του iOS θα υποστηρίζει υπενθυμίσεις που μοιράζονται ανάμεσα σε όλες τις συσκευές μέσω iCal και μία επανσχεδιασμένη εφαρμογή iMessage που θα λειτουργεί μέσα από όλες τις συσκευές. Επίσης σε μια εφαρμογή θα μπορούν να συγκεντρώνονται οι συνδρομές που έχει αγοράσει ο χρήστης σε περιοδικά και εφημερίδες. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης του twitter απ’ευθείας στο λειτουργικό της συσκευής και άμεσης πρόσβασης για tweets από παντού (Safari, Photos, Maps, Youtube κτλ).