Αίσια έκβαση έχουν οι διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom, η οποία δέχεται να αποκτήσει το 10% του ΟΤΕ.


ote megaro curveΜέχρι το τέλος Ιουνίου θα ολκληρωθεί η μεταβίβαση αντί του ποσού των 410,75 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ξεκινούν διαπραγματεύσεις για το επιπλέον 6% που προτίθεται να πωλήσει το ελληνικό δημόσιο. Χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκε επί μία ώρα με την αντιπροσωπεία της DT που βρέθηκε στην Αθήνα και συμφώνησαν να προχωρήσει, χωρίς καμία καθυστέρηση η σχετική διαδικασία.


Η πλευρά των Γερμανών δεν προέβαλε καμία απολύτως απαίτηση, ούτε για εργασιακά, αλλά ούτε και για τη ρύθμιση της αγοράς, που ως γνωστόν αποτελούν τις δύο βασικές ενστάσεις της DT. Ωστόσο δεν θα συμβεί το ίδιο και για την αγορά του επιπλέον 6% του ΟΤΕ, που έχει γνωστοποιήσει πως προτίθεται να πουλήσει το ελληνικό δημόσιο.


Ο διευθύνων σύμβουλος της DT Rene Obermann με δηλώσεις του από την Γερμανία, τονίζει πως υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον, ωστόσο διευκρινίζει με σαφήνεια, πως αυτό εξαρτάται από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Αδιευκρίνιστο, πάντως, παραμένει το πότε θα γίνουν οι παραπάνω διαπραγματεύσεις ενώ πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν, πως ναι μεν δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη, ωστόσο, σημείωναν πως θα ήταν ευχής έργον το συγκεκριμένο deal να έχει κλείσει εντός του τρέχοντος έτους.


Μετά την ενεργοποίηση της option η DT θα αποκτήσει το 10% στην τιμή των 8,38 ευρώ ανά μετοχή. Αυτή προκύπτει από το μέσο όρο της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ των τελευταίων 20 συνεδριάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής, πριμοδοτούμενης με 15%. Οι Γερμανοί θα αποκτήσουν από το ελληνικό δημόσιο 49.015.038 μετοχές και το συνολικό τίμημα θα ανέλθει στα 410,75 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πρέπει να έχει γίνει εντός των προσεχών 30 ημερών, όπως προβλέπεται στην συμφωνία του 2008 και βέβαια να έχει καταβληθεί το σχετικό τίμημα στο ελληνικό δημόσιο.


Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η DT θα έχει επενδύσει στο ΟΤΕ περίπου 4,3 δισ. ευρώ, ενώ η μέση τιμή για κάθε μετοχή του Οργανισμού είναι περίπου 21,8 ευρώ. Οπως προβλέπεται στη συμφωνία του 2008, για όσο χρονικό διάστημα το ελληνικό δημόσιο κατέχει τουλάχιστον 5% του μετοχικού κεφαλαίου -το ΔΣ του ΟΤΕ γίνεται 11μελές και η ελληνική πλευρά θα διορίζει τα 5 από τα 11 μέλη.


Σήμερα το συμβούλιο είναι 10μελές και έχει πέντε μέλη το ελληνικό δημόσιο και πέντε μέλη η DT. Με τη μείωση του ποσοστού στο 6% το δημόσιο θα καταστεί μέτοχος μειοψηφίας και το management του Οργανισμού περιέρχεται στα χέρια των Γερμανών. Διατηρείται μέρος των δικαιωμάτων αρνησικυρίας που έχει η ελληνική πλευρά. Αν η συμμετοχή υποχωρήσει στο 5%, «χάνονται» κάποια δικαιώματα veto για επιχειρηματικά και εταιρικά ζητήματα.


Από την 1η Ιανουαρίου 2012 η DT μπορεί να αγοράζει μετοχές και μέσω του Χ.Α. Σε περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο μηδενίσει το ποσοστό του, όπως είναι η πρόθεσή του, δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξουν κάποιες -και ποιες θα είναι αυτές- ασφαλιστικές δικλείδες, όπου το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να έχει κάποια μερική παρέμβαση. Προφανώς, τα παραπάνω θα είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην DT και το Δημόσιο, που μόλις τώρα ξεκινά. Η DT δεν έχει θέσει ακόμη ζήτημα μείωσης του προσωπικού, αλλά θεωρείται ως δεδομένο πως θα μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο είχε τεθεί στο τραπέζι κατά τη διαδικασία σύνταξης του business plan όπου είχαν ζητήσει αλλαγές τονίζοντας ότι η εξέλιξη και το μέλλον του ΟΤΕ εξαρτάται από αυτό.