Επιστημονικά συμπεράσματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.


cell phone cancerΤον κίνδυνο εμφάνισης γλοιώματος, μιας ιδιαίτερα σπάνιας και θανατηφόρας μορφής καρκίνου του εγκεφάλου, ενδέχεται να αυξάνει η συστηματική χρήση κινητού τηλεφώνου, αλλά και άλλων ασύρματων συσκευών.


Στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα καταλήγει η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνας για τον Καρκίνο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), που επισημαίνει σε έκθεσή της ότι «τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία της κινητής τηλεφωνίας ίσως να είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο».


Το πόρισμα μπορεί τώρα να οδηγήσει σε αλλαγή των κατευθυντήριων γραμμών της ΠΟΥ για τα κινητά τηλέφωνα και τη χρήση τους από τους καταναλωτές. Παρότι το πόρισμα δεν θεωρείται οριστικό, ο Οργανισμός προχώρησε σε συστάσεις σχετικά με την ορθολογική χρήση των αγαπημένων μας συσκευών, αναφέροντας ότι καθώς οι φωνητικές κλήσεις είναι οι πλέον επιβαρυντικές σε ακτινοβολία, οι χρήστες κινητών θα πρέπει να προτιμούν την επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS ή τη χρήση συσκευών hands-free, που μειώνουν αισθητά την έκθεση στην ακτινοβολία. Το νέο πόρισμα βασίσθηκε στις έρευνες σε ανθρώπους, αλλά και εργαστηριακά πειραματόζωα.


Και η GSMA διευκρινίζει…
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας, ο Dr Jack Rowley, Director for Research and Sustainability της GSMA δήλωσε: “Η ταξινόμηση της IARC δηλώνει ότι ένας κίνδυνος θα μπορούσε να υπάρξει αλλά δεν είναι πιθανός (possible but not likely). Με απλά λόγια, η ολοκληρωμένη αυτή επιστημονική ανασκόπηση εντόπισε κάποια ενδεικτικά επιστημονικά στοιχεία στις μελέτες στους ανθρώπους αλλά δεν υπάρχει συστηματική υποστήριξη από μελέτες σε ζώα και κύτταρα”.


“Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι χρήστες κινητών τηλεφώνων ενδέχεται να ανησυχούν. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα σημερινά όρια ασφαλείας παραμένουν σε ισχύ και το αποτέλεσμα θα πρέπει να θεωρηθεί ενδεικτικό ανάγκης για περαιτέρω έρευνα. Μελλοντικές μελέτες θα ασχοληθούν με την υγεία των χρηστών κινητών τηλεφώνων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές ήδη διεξάγονται στην Ευρώπη με την υποστήριξη των μελών της GSMA και θα περιλαμβάνουν έως 250.000 υποκείμενα μελέτης”, πρόσθεσε.


Κατά την προηγούμενη δεκαετία, πάνω από 30 έγκυρες ανεξάρτητες ανασκοπήσεις εμπειρογνωμόνων (scientific reviews) ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Π.Ο.Υ., κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά όρια ασφαλείας για τα κινητά τηλέφωνα και τους σταθμούς βάσης παρέχουν προστασία για όλους τους ανθρώπους έναντι όλων των αποδεδειγμένων κινδύνων για την υγεία.


Η ταξινόμηση της IARC είναι μια επιστημονική, ποιοτική απόφαση και θα πρέπει να εξετασθεί από τους εθνικούς φορείς υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πριν μπορέσουν να γίνουν συστάσεις πολιτικής. Μια περίληψη για το σκεπτικό της ταξινόμησης αυτής θα δημοσιευθεί προσεχώς στο περιοδικό Lancet Oncology ενώ ολόκληρη η ανασκόπηση, ονομαζόμενη Μονογραφία (Monograph), αναμένεται μέσα στο 2012.