Η Eutelsat Communications ανακοίνωσε ότι ο δορυφόρος KA-SAT πέρασε σε φάση κανονικής λειτουργίας.


toowayΟ νέος δορυφόρος μεγάλης χωρητικότητας της Eutelsat, ο οποίος εκπέμπει αποκλειστικά σε συχνότητες της μπάντας Ka, συνδυάζοντας δορυφορική και επίγεια υποδομή, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αγορά των δορυφορικών υπηρεσιών IP στην Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου. Πρόκειται για μια νέα πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας σε χρήστες που βρίσκονται εκτός της κάλυψης επίγειων δικτύων, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια προσιτή και ανταγωνιστική λύση και να βοηθήσει μέχρι και 55 χώρες να κτίσουν μια ψηφιακή οικονομία στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης.


Ταχύτητα έως 10 Mbps
Η νέα γενιά του συστήματος Tooway, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα με μια σειρά ζωντανών επιδείξεων σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, από το Δουβλίνο μέχρι την Αθήνα, τρέχει μέσω του δορυφόρου KA-SAT και αποτελεί μια οικονομική και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση για χρήστες που θέλουν να γευτούν τα πλεονεκτήματα της ευρυζωνικής επικοινωνίας ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους θέσης. Η ανάλυση του ευρυζωνικού χάρτη της Ευρώπης, δείχνει ότι τουλάχιστον 13 εκατομμύρια νοικοκυριά εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός της κάλυψης του ADSL, ενώ 17 εκατομμύρια έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ με ταχύτητες μικρότερες των 2Mbps, γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφαρμογές πλούσιες σε multimedia περιεχόμενο, όπως αυτές που ένας χρήστης περιμένει να μπορεί να χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση.


Η Skylogic, θυγατρική της Eutelsat η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του συστήματος Tooway, μπορεί να παρέχει υπηρεσίες συνεχούς πρόσβασης (always-on) και ταχύτητες που φτάνουν τα 10Mbps στη λήψη (downstream) και τα 4Mbps στην εκπομπή. Ο απαραίτητος εξοπλισμός αποτελείται από ένα μικρό δορυφορικό πιάτο (77 cm) και ένα μόντεμ, το οποίο συνδέεται σε PC ή Mac μέσω καλωδίου Ethernet ή ασύρματα μέσω Wi-Fi. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν έναν επαγγελματία εγκαταστάτη ή να προχωρήσουν μόνοι τους στο στήσιμο του εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός εγκαθίσταται στοχεύοντας τη δορυφορική κεραία στις 9° Ανατολικά με τη βοήθεια ενός ειδικού βομβητή που περιέχεται στη συσκευασία και ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη για την ενεργοποίηση του μόντεμ. Το σύστημα Tooway μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές Voice over IP και IPTV. Επίσης, με τη χρήση ενός διπλού LNB (Ku-Ka), είναι εφικτή η λήψη τηλεοπτικών καναλιών από γειτονικούς δορυφόρους.


Η Skylogic προσφέρει την υπηρεσία Tooway σε τέσσερα τυποποιημένα πακέτα χρήσης, με διαφορετικούς συνδυασμούς ταχύτητας και όγκου δεδομένων, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες χρηστών με διαφορετικό προφίλ, από τον περιστασιακό χρήστη του Ίντερνετ μέχρι τον επαγγελματία που εργάζεται συστηματικά από το σπίτι. Το κόστος, το οποίο καθορίζεται από τους κατά τόπους εμπορικούς αντιπροσώπους του Tooway που έχουν και την ευθύνη προώθησης της υπηρεσίας, ξεκινά από το 1 ευρώ την ημέρα. Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο των εμπορικών αντιπροσώπων είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.tooway.gr


Ο KA-SAT μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις επιχειρηματικών πελατών που έχουν ανάγκη για μεγαλύτερες ταχύτητες και περισσότερο bandwith, ώστε να εξυπηρετεί εφαρμογές όπως τα ιδιωτικά δίκτυα δεδομένων, η πρόσβαση στο Ίντερνετ για επιχειρήσεις και οργανισμούς, η εναλλακτική όδευση ενός δικτύου για λόγους προστασίας, και η παρακολούθηση μηχανών από απόσταση (SCADA). Για εφαρμογές αυτού του τύπου, ο τερματικός εξοπλισμός Tooway™ μπορεί να επιτύχει ταχύτητες έως και 40Mbps στη λήψη και 10 Mbps στην εκπομπή (upstream). Ένα προηγμένο σύστημα, το οποίο θα είναι σύντομα διαθέσιμο, θα αυξήσει τις ταχύτητες λήψης και εκπομπής στα 50 Mbps και 20 Mbps, αντίστοιχα.


Η δυνατότητα του KA-SAT να υποστηρίζει υψηλές ταχύτητες και μεγάλη χωρητικότητα, ανοίγει το δρόμο για προσιτές δορυφορικές συνδέσεις  τηλεοπτικών και ειδησεογραφικών σταθμών, συμπεριλαμβανομένης και της μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος HD και 3D, με χρήση μικρών φορητών δορυφορικών κεραιών και ενός απλού μόντεμ Tooway. Οι τηλεοπτικοί ή ειδησεογραφικοί οργανισμοί θα μπορούν να κλείνουν την απαιτούμενη χωρητικότητα και να προγραμματίζουν τις μεταδόσεις τους αυτόματα, μέσω διαδικτύου. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης θα μπορούν επίσης αξιοποιήσουν την τεχνολογία πολλαπλών εκπομπών του KA-SAT ώστε να διαφοροποιούν το περιεχόμενο των εκπομπών τους ανάλογα με τη γεωγραφική θέση των καταναλωτών (τοπικά ή εταιρικά τηλεοπτικά κανάλια).


Κατασκευασμένος για την Eutelsat από την Astrium, ο KA-SAT εισάγει μια νέα γενιά δορυφόρων, με πολλαπλές δέσμες εκπομπής και μεγάλη χωρητικότητα. Ο επαναστατικός σχεδιασμός του KA-SAT βασίζεται στη χρήση 82 πομποδεκτών στενής δέσμης οι οποίοι τον συνδέουν με 10 επίγειους δορυφορικούς σταθμούς. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται εφικτή η επαναχρησιμοποίηση των διαθέσιμων συχνοτήτων 20 φορές, εξασφαλίζοντας χωρητικότητα που υπερβαίνει τα 70 Gbps.


Το επίγειο  δίκτυο χρησιμοποιεί την τεχνολογία SurfBeam 2 της ViaSat, μια προηγμένη έκδοση της τεχνολογίας που εφαρμόζεται ήδη για την παροχή ευρυζωνικής δορυφορικής σύνδεσης σε περίπου 500.000 σπίτια στη Βόρεια Αμερική. Ο συνδυασμός της τεχνολογίας SurfBeam 2 της ViaSat με την εξαιρετικά μεγάλη χωρητικότητα του KA-SAT, επιτρέπει την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω δορυφόρου σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια στην Ευρώπη και σε περιοχές της Μεσογείου, με ταχύτητες που μπορούν να συγκριθούν με εκείνες των δικτύων ADSL.


Τέσσερα πακέτα χρήσης


Tooway™ 6 Tooway™ 8 Tooway™ 10 Tooway™ 10+
Max Downlink 6 Mbps 8 Mbps 10 Mbps 10 Mbps
Max Uplink 1 Mbps 2 Mbps 2 Mbps 4 Mbps