Περιμένατε ποτέ πως Google, Yahoo και Microsoft θα συνεργαστούν με έναν κοινό σκοπό; Κι όμως, η ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο αποτέλεσε ικανό κίνητρο για να φέρει τις 3 εταιρείες στο ίδιο στρατόπεδο.

Ο συνασπισμός των Google, Yahoo! και Microsoft για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, ακούει στο όνομα «Global Network Initiative» (παγκόσμια δικτυακή πρωτοβουλία). Οι παραπάνω εταιρείες επένδυσαν πάνω από 18 μήνες δουλειάς και συνομιλιών με εκπροσώπους συλλόγων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακαδημαϊκούς προκειμένου να καταλήξουν σε ένα σύνολο αρχών, σε έναν κώδικα ηθικής που να προασπίζει το δικαίωμα ελευθερίας λόγου στο internet, αλλά και να διασφαλίζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.
Σύμφωνα με τον εν λόγω κώδικα συμπεριφοράς, άλλωστε, η ιδιωτικότητα αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και εγγυάται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν τις αρχές της «Global Network Initiative» καλούνται να τις προασπίσουν αντιστεκόμενες στις προσπάθειες περιορισμού της ελευθερίας του λόγου από τις κατά τόπους αρχές και δεσμεύονται να θέσουν ως σημαντική παράμετρο στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σε αναπτυσσόμενες αγορές, την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ναι, το καμπανάκι που ακούτε χτυπάει για την Κίνα!).
Ο συνασπισμός των 3 «μεγάλων» του διαδικτύου βρήκε θετική ανταπόκριση από αρκετούς οργανισμούς όπως οι Human Rights Watch, the Committee to Protect Journalists, the Center for Democracy and Technology, Harvard University’s Berkman Center for Internet and Society και Calvert Group.
Παράλληλα, εταιρείες όπως οι Vodafone και France Telecom, αν και δεν αποτελούν ακόμα επισήμως μέλη του συνασπισμού, έχουν βοηθήσει αρκετά στην δημιουργία της «Global Network Initiative».
Για την ώρα, βέβαια, μην φανταστείτε έναν οργανισμό με πακτωλό κεφαλαίων έτοιμο να παρέμβει δυναμικά σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη χρειαστεί. Κάθε μια εταιρεία από τις Google, Yahoo! και Microsoft συμβάλλει στη «συμμαχία» μόλις 100.000 δολάρια το χρόνο, γεγονός που σημαίνει πως η νέα φιλόδοξη πρωτοβουλία ξεκινά με το «σπαρτιάτικο» κεφάλαιο των 300.000 δολαρίων!