Ο ΟΤΕ αρνείται να καταθέσει πρόταση ολικής εξαγοράς της Romtelecom, οδηγώντας την εταιρεία στο ρουμανικό χρηματιστήριο.


romtelecomΗ ρουμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει η συγχώνευση της ρουμανικής εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας με την Cosmote Romania και στην εισαγωγή της εταιρείας στη χρηματαγορά του Βουκουρεστίου.


Η ίδια η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε επίσημα ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες εισαγωγής της Romtelecom στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, καθώς και τη συγχώνευση της ρουμανικής εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας με την Cosmote Romania.


Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Τεχνολογίας και Επικοινωνιών της Ρουμανίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο ΟΤΕ εκτιμά πως η χρονική στιγμή δεν είναι η κατάλληλη» για τη συγκεκριμένη εξαγορά, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει το θέμα αν «οι συνθήκες αλλάξουν».


Προκειμένου να αξιοποιήσει την κρατική συμμετοχή στην Romtelecom, η ρουμανική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, η οποία θα συνδυασθεί με placement μετοχών. Ωστόσο για μια τέτοια απόφαση οι Ρουμάνοι θα πρέπει να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του ΟΤΕ, καθώς βάσει της συμφωνίας πώλησης η ρουμανική κυβέρνηση δεν μπορεί:
– Να πωλήσει μετοχές που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Romtelecom σε τρίτους, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συναίνεση του OTE.
– Δεν θα μπορεί να πουλήσει μετοχές σε οποιαδήποτε εταιρεία εμπλέκεται στις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες (εκτός από τον OTE International) εκτός αν έχει προηγούμενη γραπτή συναίνεση του OTE International.


Η συγχώνευση της Romtelecom με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Cosmote Romania είχε συζητηθεί και από τις δύο πλευρές στην πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής του ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ στη Ρουμανία πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Τότε ο κ. Τσαμάζ σε σύντομη δήλωσή του σε ρουμανικά μέσα σχολίασε ότι έγινε «μια εποικοδομητική συνάντηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας γραπτής πρότασης από πλευράς ΟΤΕ για το μέλλον των επενδύσεών του στη Ρουμανία» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρόταση που θα κατατεθεί θα αφορά και τις δύο εταιρείες και όχι μόνο την εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας.


Οπως ανακοίνωσε τελικά το υπουργείο Επικοινωνιών της Ρουμανίας η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά του ΟΤΕ δεν αφορούσε την εξαγορά ποσοστού της εταιρείας, αλλά γινόταν αναφορά στην συγχώνευση των εταιρειών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.