Τα νέα από τη φετινή Computex στην Ταιβάν δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα tablets είναι η νέα παγκόσμια τάση.


Computex 2011_logoΗ επικράτηση των συσκευών αυτών αποκαλύπτει, στο μεταξύ, ριζική μετατόπιση της βιομηχανίας προσωπικών υπολογιστών, με σημαντικό ποσοστό καταναλωτών να επιλέγουν tablets αντί παραδοσιακών υπολογιστών.


Στην Computex θα παρουσιασθούν περισσότερες από 50 συσκευές tablet, με μεγάλα ονόματα του χώρου, όλως οι Lenovo και Toshiba να παρουσιάζουν τα νέα τους μοντέλα. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις συσκευές tablet μεταφράζεται σε υποχώρηση της ζήτησης για προσωπικούς υπολογιστές, σύμφωνα με αναλυτές του χώρου. Η εταιρία ερευνών αγοράς CDC αναφέρει ότι η Apple κατέχει μερίδιο αγοράς 73% στα tablets, με τη Νοτιοκορεατική Samsung να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 17%. Το 2010, οι πωλήσεις tablet έφθασαν τα 18 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Apple θα κυριαρχήσει και πάλι στην αγορά, με 50 εκατομμύρια τεμάχια και μερίδιο 70-80%.


Εκτός από tablet, στην Computex θα παρουσιαστούν εταιρικοί και οικιακοί διακομιστές (server) και άλλα εξαρτήματα συνεργατικής υπολογιστικής ισχύος ή νεφών υπολογιστών (cloud computing). Η ταϊβανέζικη Quanta Computer κατασκευάζει άλλωστε διακομιστές για την Google. Τα νέφη υπολογιστών αφορούν τη λειτουργία εφαρμογών μέσω Διαδικτύου, επιτρέποντας τη χρήση τους από ιδιώτες, όταν αυτοί τα χρειαστούν, χωρίς να χρειάζεται να τα έχουν εγκαταστήσει στους υπολογιστές τους.


Στο μεταξύ, τουλάχιστον δέκα από τα tablet που θα παρουσιασθούν στην έκθεση λειτουργούν χάρη στο νέο chip Atom της Intel, ο πρώτος μικροεπεξεργαστής ειδικά σχεδιασμένος για συσκευές tablet. Σε ανακοίνωσή της, η Intel αναφέρει ότι ο νέος επεξεργαστής είναι ιδανικός για αναπαραγωγή βίντεο, ταχεία περιήγηση στο Διαδίκτυο και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.


Οι δύο μεγαλύτερες κατασκευάστριες υπολογιστών της Ταϊβάν, οι Acer και AsusTek, παρουσιάζουν τις δικές τους συσκευές tablet, που λειτουργούν χάρη στο λειτουργικό σύστημα Android της Google, ενώ σε μία προσπάθεια να ανταγωνισθούν την Apple, οι δύο κατασκευάστριες ενσωμάτωσαν θύρες USB στις συσκευές tablet τους, πράγμα που η Apple δεν διαθέτει.