Η κυβέρνηση φέρεται να κάνει λόγο για συνολική αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, οι Γερμανοί, όμως εμφανίζονται διστακτικοί.


OTEΣτον Οργανισμό το κράτος κατέχει το 16% αλλά ελέγχει το 20% (με τη συμμετοχή του ΙΚΑ μέσω του ΤΑΠ-ΟΤΕ).


Διστακτικοί οι Γερμανοί
Ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του ομίλου εκτός Γερμανίας κ. Ρόλαντ Μάλερ, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αποδίδει τις επιφυλάξεις της γερμανικής εταιρείας στην «έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και στην οικονομική ύφεση της χώρας», προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα εξαγορές τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών σε άλλες χώρες. Στη Ρουμανία και στην Ελλάδα, ανέφερε στη συνέντευξή του ο κ. Μάλερ, «η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που δεν προβλέπεται ανάκαμψη των πωλήσεων πριν από το 2013, ίσως μάλιστα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο.


Σε δηλώσεις του στις αρχές του μήνα είχε, μάλιστα, τονίσει ότι ακόμα και αν πραγματοποιηθεί η εξαγορά του 10% δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε περαιτέρω αγορά μετοχών από τη διασπορά, παρά το γεγονός ότι αυτό το επιτρέπει η συμφωνία.


Βάσει της συμφωνίας μετόχων του 2008, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να πουλήσει επιπλέον ποσοστό (για παράδειγμα 10% στον ΟΤΕ), η DT είναι υποχρεωμένη να το αγοράσει (μέχρι τα τέλη του 2011) σε τιμή 15% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των προηγούμενων είκοσι ημερών. Από την πώληση αυτού του ποσοστού το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.


Οι διαπραγματεύσεις
Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της δεύτερης opτion ύψους 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, μια και αποτελεί την πιο ώριμη από τις αποκρατικοποιήσεις που προγραμματίζονται μέσα στο 2011, οι Γερμανοί είναι αποφασισμένοι να διαπραγματευτούν τη συγκεκριμένη αγορά, καθώς οι παρεμβάσεις της ρυθμιστικής αρχής και το κόστος προσωπικού αποτελούν τους δύο σημαντικότερους παράγοντες μη απόδοσης της επένδυσής τους στην Ελλάδα.


Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου της DT θα βρίσκονται στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου, προκειμένου να έχουν συναντήσεις με τον έτερο μέτοχο του ΟΤΕ, την ελληνική κυβέρνηση.


Στη συνάντηση οι Γερμανοί θα ζητήσουν μείωση του προσωπικού είτε με μετατάξεις, είτε μέσω άρσης της μονιμότητας, αλλά και ελαστικότερη εποπτεία από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ειδικότερα οι Γερμανοί θα ζητήσουν επιτακτικά μία λύση που θα οδηγήσει σε μείωση του εργασιακού κόστους στον Οργανισμό, που έχει ανέλθει στα ίδια επίπεδα με αυτά πριν από τη μεγάλη εθελουσία έξοδο του 2005, όπου αποχώρησαν από τον Οργανισμό πάνω από 5.000 άτομα.


Υπενθυμίζεται ότι η DT έχει ήδη εκφράσει δημόσια προ μηνών τη δυσαρέσκειά της για την πορεία της επένδυσής της στην Ελλάδα, που ανέρχεται ήδη στα 3,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη διαγράψει τα 0,9 εκατ. ευρώ.


Yποβάθμιση του Οργανισμού από τη Fitch Ratings
Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ σε ξένο νόμισμα και του OTE PLC σε ΄BB΄ από ΄BBB-΄ προχώρησε ο διεθνής οίκος Fitch Ratings. Ο οίκος προχώρησε στην εν λόγω κίνηση επικαλούμενος ανάλογη κίνησή του για την αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου την Παρασκευή (υποβάθμισης κατά τρεις βαθμίδες σε B+ από BB+).


Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Fitch, οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι «σε φάση ανάπτυξης» με την τρέχουσα αξιολόγηση ουσιαστικά να αποτελεί μία μορφή κατώτατου ορίου εάν υποβαθμιστεί περαιτέρω η αξιολόγηση της Ελλάδας. Ο οίκος διευκρίνισε παράλληλα πως η υποβάθμιση αντανακλά περισσότερο τα προβλήματα του ελληνικού Δημοσίου παρά τις επιδόσεις αυτού καθαυτού του ΟΤΕ. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση η υποβάθμιση του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού υποδεικνύει τους περιορισμούς στην αξιολόγηση της εταιρείας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στην κύρια αγορά της, την Ελλάδα, και όχι την πρόσφατη επιδείνωση που παρουσίασε η απόδοσή της.