Στο συνέδριο προγραμματιστών Professional Developers Conference στο Los Angeles παρουσιάστηκε η δοκιμαστική έκδοση Windows 7 Milestone 3, το λειτουργικό που αναμένεται να διαδεχθεί μελλοντικά τα Vista.

MicrosoftΔίχως να παρουσιάζουν ριζοσπαστικές αλλαγές από τον προκάτοχό τους, τα Windows 7 θυμίζουν αρκετά τα Vista σε όλα τα επίπεδα. Για το λόγο αυτό δεν αναμένονται ιδιαίτερα προβλήματα συμβατότητας με εφαρμογές που τρέχουν ήδη στα Windows Vista, γεγονός που, δυστυχώς, δεν συνέβη κατά τη μετάβαση από τα Windows XP στα Vista.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προγραμματιστών της Microsoft, τα Windows 7 θα είναι αισθητά ταχύτερα των Vista. Οι απαιτήσεις τους σε υπολογιστική ισχύ δεν θα είναι τόσο υψηλές, με αποτέλεσμα να τρέχουν ακόμα και σε netbooks με επεξεργαστή Atom και 1GB μνήμη. Έχουν, μάλιστα, σχεδιαστεί έτσι ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για τους κατόχους laptops και τις μπαταρίες τους!
Παράλληλα, τα Windows 7 είναι λιγότερο… ενοχλητικά από τον πρόγονό τους. Τα αναρίθμητα μηνύματα που μας προειδοποιούν για το καθετί (notifications) έχουν περιοριστεί σε ένα control panel, με δυνατότητα εύκολης και άμεσης απενεργοποίησης οποιουδήποτε χαρακτηριστικού μας ενοχλεί.
Άλλη μια ευχάριστη καινοτομία των Windows 7 είναι οι Jump Lists, λίστες των πιο συχνά και πρόσφατα χρησιμοποιούμενων αρχείων κάθε εφαρμογής. Κάνοντας κλικ για παράδειγμα στον Internet Explorer εμφανίζεται η λίστα με τα sites που επισκεφτήκατε πρόσφατα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το νέο χαρακτηριστικό HomeGroup, το οποίο με την βοήθεια ενός απλού οδηγού (wizard) βοηθάει τον χρήστη να δημιουργήσει βήμα-βήμα το οικιακό του δίκτυο ή να συνδεθεί σε Wi-Fi και 3G δίκτυα μέσω ενός εύχρηστου μενού που «φωλιάζει» στο system tray. Εμείς τα περιμένουμε με ανυπομονησία, λογικά μέχρι το τέλος του 2009.