Ο ισχυρός άντρας της Nokia στην νοτιοανατολική Ευρώπη αναλύει στο techpress την πλατφόρμα Ovi, τις εξελίξεις στο χώρο της κινητής αλλά και τις εντυπώσεις του από την Ελλάδα.

Συνέντευξη: Βαγγέλης Αλευρίτης  / Μετάφραση: Γιάννης Μαργέτης

greig-williamsΗ πρόσφατη παρουσίαση του Ovi και του Nokia 5800 XpressMusic στην Αθήνα, αποτέλεσε το έναυσμα για μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης με τον Greig Williams, Managing Director της φιλανδικής εταιρείας για την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Ο κ. Williams μας αποκάλυψε τις αγαπημένες του καινοτομίες, τα σχέδια της Nokia για τα κινητά του μέλλοντος, τις εξελίξεις στην πλατφόρμα Ovi, αλλά και το ενδεχόμενο… μετακόμισής του στην Ελλάδα!

1. Το Ovi φαίνεται πως είναι η επόμενη μεγάλη κίνηση της Nokia. Σχεδιάζετε να ενσωματώσετε περιεχόμενο που να σχετίζεται με gaming και video πέρα από τη μουσική και το περιβάλλον διαμοίρασης δεδομένων;

Το Ovi είναι το καταναλωτικό brand της Nokia για υπηρεσίες Internet. Όπως υποδηλώνει και η λέξη Ovi, η οποία στα Φιλανδικά σημαίνει «πόρτα», είναι η είσοδος σε μία συλλογή από εμπειριοκεντρικές υπηρεσίες Internet. Η Nokia ασφαλώς και σχεδιάζει να συνεχίσει την προσθήκη σπουδαίων υπηρεσιών στο Ovi, βασισμένες στις εμπειρίες των χρηστών. Το Ovi, είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να εξασφαλίζει στους χρήστες μια ενοποιημένη εμπειρία ανάμεσα στο κινητό τους τηλέφωνο, στο PC και στα περιβάλλοντα web. Η στρατηγική της Nokia στοχεύει στο να προσφέρει υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες τις οποίες στη συνέχεια θα εισάγει στο περιβάλλον Ovi.

Ξεκινήσαμε την υπηρεσία Ovi με ενσωματωμένες τις δυνατότητες για μουσική, παιχνίδια και διαμοίραση αρχείων πολυμέσων. Τα παραπάνω είναι ήδη διαθέσιμα μέσα από το www.ovi.com.

Όπως είναι λογικό με τον χώρο των υπηρεσιών internet, θα προσθέτουμε συνεχώς καινούργια στοιχεία και υπηρεσίες στο Ovi, τα οποία θα περνούν από στάδιο beta testing και όταν εξελίσσονται επαρκώς θα κυκλοφορούν για το ευρύτερο κοινό. Σκοπός μας είναι να λανσάρουμε, να μαθαίνουμε και να προσαρμοζόμαστε καθώς προχωράμε.

Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε το Nokia Ovi Suite για το PC, το Files on Ovi και το Sync on Ovi. Το Nokia Ovi Suite για το PC είναι το desktop κομμάτι του συστήματος Ovi, που επιτρέπει στο χρήστη να μεταφέρει περιεχόμενο (φωτογραφίες, μουσικά αρχεία, video κλπ) μεταξύ ενός κινητού τηλεφώνου και ενός υπολογιστή, να κάνει αντίγραφα ασφαλείας των προσωπικών του πληροφοριών στον υπολογιστή του και να μεταφέρει εύκολα με drag & drop τις φωτογραφίες και τα video του στο Share on Ovi.

Το Files on Ovi είναι μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε αρχεία υπολογιστών συνδεδεμένων στο Internet μέσω οποιουδήποτε κινητού ή υπολογιστή με web browser. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε αρχεία online στον προσωπικό σας χώρο (Anytime Files personal storage area), ούτως ώστε να έχετε πρόσβαση σε αυτά ανά πάσα στιγμή.

Επιπροσθέτως, το Ovi, πλέον, προσφέρει δωρεάν λειτουργικότητα συγχρονισμού του ημερολογίου σας, των επαφών σας, των σημειώσεων και των υποχρεώσεών σας μεταξύ ενός κινητού Nokia και του www.ovi.com

2. Η Nokia έκανε ένα μεγάλο βήμα με την κυκλοφορία του πρώτου της touch-screen κινητού, του 5800 XpressMusic. Πότε μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες συσκευές (από την σειρά N και E) που θα υιοθετούν το ίδιο περιβάλλον;

Δεν θα ήθελα να κάνω εικασίες σχετικά με το μέλλον, αλλά προτιμώ να επικεντρωθώ στο σήμερα. Φέραμε πρόσφατα στην αγορά μια πολύ συναρπαστική νέα μουσική και multimedia εμπειρία με το Nokia 5800 XpressMusic. Όπως δείξαμε στην Αθήνα, αυτή η συσκευή έχει να κάνει με τη μουσική και την «κατανάλωση»/διαμοίραση αρχείων multimedia. Από τα κορυφαίας ποιότητας ηχεία και οθόνη, μέχρι την μεγάλη ενσωματωμένη μνήμη και την κάμερα των 3.2 mega pixels τοποθετήσαμε την συγκεκριμένη συσκευή στην κατηγορία των τηλεφώνων υψηλής αξίας με μόλις τη μισή τιμή από τα αντίστοιχα μοντέλα του ανταγωνισμού. Για να μην αναφερθούμε πάλι και στη δυνατότητα της συγκεκριμένης συσκευής να λειτουργεί με τις υπηρεσίες Ovi για τις οποίες μιλήσαμε ήδη…

3. Ποια εταιρεία θεωρείτε πως ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό ως ο κύριος αντίπαλός σας όσων αφορά το εντυπωσιακό design και το φιλικό user interface;

Σε αυτήν την συνεχώς συγκλίνουσα βιομηχανία έχουμε παλιούς και νέους ανταγωνιστές. Το κλειδί εδώ είναι πως αφουγκραζόμαστε τους καταναλωτές, όπως άλλωστε κάναμε πάντα, και βρίσκουμε μια εύχρηστη και εντυπωσιακή λύση, όχι μόνο όσον αφορά στη συσκευή αλλά και στις υπηρεσίες που προσφέρει, καθώς και στις βελτιώσεις που την προσαρμόζουν ακριβώς στις ανάγκες του καταναλωτή. Επίσης, είμαστε της άποψης του να προσφέρουμε στους πελάτες μας διαφορετικές επιλογές, με παράδειγμα να αποτελεί το 5800 XpressMusic όπου έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την touch-screen με το χέρι, το stylus, ή -αφού πρόκειται για ένα μουσικό κινητό- με μία πένα κιθάρας.

4. Θεωρείτε το Mobile TV σαν το επόμενο σημαντικό βήμα στον χώρο; Πώς σχεδιάζει η Nokia να εκμεταλλευτεί τις νέες προοπτικές αυτής της τεχνολογίας και να τις ενσωματώσει σε ένα πιθανό design και interface με κεντρικό θέμα την τηλεόραση;

Το Mobile TV είναι ήδη πραγματικότητα σε πολλές αγορές, όπως της Φιλανδίας και της Ελβετίας. Τον Νοέμβριο του 2005 κυκλοφορήσαμε το Nokia Ν92, το πρώτο κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένη DVB-H κεραία. Η συσκευή εισήγαγε έναν νέο σχέδιο κατασκευής, ιδανικό για να μπορεί κάποιος να βλέπει τηλεόραση καθώς κινείται, ενώ η εμπειρία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με την μεγάλη οθόνη των 2.8” τεχνολογίας QVGA με 16 εκατομμύρια χρώματα.

Προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η γκάμα των DVB-H συσκευών, τον Φεβρουάριο του 2007 η Nokia ανακοίνωσε το Nokia N77 το οποίο συνεχίζει να προσφέρει μία βελτιωμένη τηλεοπτική εμπειρία σε ένα πιο συμπαγές design.

Η πιο καινούργια συσκευή με δυνατότητες mobile TV είναι το Nokia N96. Οπότε βλέπετε πως καταλαβαίνουμε την ανάγκη και την προοπτική του Mobile TV.

Με την ανάλυση των οθονών αυτών των συσκευών είναι εύκολο να παρακολουθεί κάποιος προγράμματα και ταινίες καθώς κινείται.

5. Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα υπάρχοντα μοντέλα Nokia σαν το αγαπημένο σας παράδειγμα καινοτόμου σχεδιασμού;

greig-williams2Όπως θα περιμένατε, χρησιμοποιώ αρκετές συσκευές. Αυτή τη στιγμή στη δουλειά χρησιμοποιώ το E71 με τον Microsoft Mail for Exchange. Η μορφή του και η λειτουργικότητά του με κάνουν να το χρησιμοποιώ εκτενώς. Με 8GB κάρτα μνήμης, μπορώ, επίσης, να μεταφέρω τη μουσική μου, πράγμα που σημαίνει πως εδώ και αρκετό καιρό έχω σταματήσει να κουβαλάω το mp3 player μου.Όσο αφορά στην καινοτομία, μου αρέσουν οι ακόλουθες βελτιώσεις που κάνουμε στις συσκευές μας. Στο 5800 XpressMusic μου αρέσει που μέσω της κεντρικής οθόνης μπορώ να έχω άμεση πρόσβαση στις σημαντικές επαφές μου και στο N96 μου αρέσει το ενσωματωμένο TV stand στην πίσω πλευρά. Χάρη σε αυτό μπορώ να τοποθετήσω όρθια την συσκευή μου και να παρακολουθώ τα video χωρίς να κρατάω το κινητό. Και τα δυο παραπάνω χαρακτηριστικά είναι απλά, αλλά βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιώ τις συσκευές. Υποθέτω πως τα καλύτερα πράγματα είναι απλά.

6. Πώς πιστεύετε πως θα εξελιχθούν τα κινητά τηλέφωνα τα επόμενα πέντε χρόνια; Μπορείτε να φανταστείτε και να περιγράψετε στους αναγνώστες μας πώς θα είναι μια τυπική συσκευή Nokia στο κοντινό μέλλον;

Οι σχεδιαστές μας δουλεύουν συνεχώς για το μέλλον, δημιουργώντας σήμερα νέα προϊόντα που θα βγουν στα καταστήματα στα επόμενα ένα-δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει πως ψάχνουν συνεχώς για νέες ιδέες και εντοπίζουν τις ανερχόμενες τάσεις της τεχνολογίας. Επιπροσθέτως, διαμορφώνουν και οι ίδιοι τις τάσεις που προσδοκούν πως θα έχουν μεγάλη επίδραση στο πώς θα χρησιμοποιούνται οι τηλεπικοινωνίες στην ζωή μας στο μέλλον. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

Digital design – το internet αλλάζει αυτό που θέλουμε να κάνουμε με τα κινητά μας, τα χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο για να συνδεθούμε ψηφιακά με ανθρώπους, τοποθεσίες και πληροφορίες. Η ομάδα σχεδιασμού της Nokia εξερευνεί νέους τρόπους για να κάνει αυτή την επικοινωνία όσο το δυνατόν πιο άμεση, όπως γινόταν τόσο καιρό με τη φωνή. Αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη και τη χρήση του κινητού με το χέρι, αντί να το έχουμε απλά στο αυτί μας, δημιουργώντας νέους καινοτόμους τρόπους διαδραστικότητας με το κινητό, με μενού και interface που θα ταιριάζουν με τις νέες εμπειρίες internet.

“Συναισθηματικό” feedback – τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει πολύ προσωπικοί σύντροφοι και θα γίνονται ακόμα περισσότερο, όσο θα κουβαλάμε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου μας σε αυτά. Οι ομάδες σχεδιασμού μας προσπαθούν συνεχώς να  ανακαλύπτουν νέους τρόπους να ερεθίζουν τις αισθήσεις μας στο μέλλον – χρησιμοποιώντας χρώματα, υφές, σχήματα, αίσθηση στο χέρι, φωτισμό και συναισθηματικό αντίκτυπο.

Design για το περιβάλλον – Η Nokia βοηθάει τους ανθρώπους να κάνουν πιο βιώσιμές επιλογές για το περιβάλλον και αυτό ξεκινάει με το design: τα υλικά, οι διαδικασίες παραγωγής, το πακέτο, και το πόσο εύκολο είναι να ανακυκλωθεί το κινητό. Εξερευνούμε αλλά και ωθούμε τα όρια των σχεδίων και δημιουργούμε νέες ιδέες και διαδικασίες.

Στο Nokia event που διοργανώθηκε πρόσφατα δείξαμε επίσης και μερικά παραδείγματα από υπηρεσίες που θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε με τη συσκευή σας. Μερικά παραδείγματα:

Traffic Works research (Διερεύνηση κίνησης στους δρόμους)

Προσφέρει ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κίνηση στους δρόμους προκειμένου ο χρήστης να έχει την καλύτερη δυνατή πλοήγηση από το κινητό του, επιτρέποντας δρομολόγηση από εναλλακτικούς δρόμους για λιγότερες καθυστερήσεις στην κίνηση.

Connected home (Δικτυωμένο σπίτι)

Δείτε και μοιραστείτε μουσικά βίντεο που έχετε αποθηκεύσει στο κινητό σας στην τηλεόραση του σαλονιού σας. Παίξτε την μουσική σας μέσω του στερεοφωνικού του σπιτιού σας ελέγχοντας την ένταση του ήχου και τις playlists σας. Αποκτήστε πρόσβαση σε όλες τις συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων του σπιτιού σας όπου και αν βρίσκεστε.

Mobile journalism («Κινητή» δημοσιογραφία)

Νέα και ειδήσεις ανακαλύπτονται και παρουσιάζονται από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κάθε στιγμή. Οι συσκευές κινητών τηλεφώνων μας έχουν απελευθερώσει από τα «φυσικά δεσμά», για καταγράφουμε τις ειδήσεις εκεί που πραγματικά που συμβαίνουν.

7. Θα ήθελα να κλείσουμε αυτήν την πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη με μια πιο προσωπική ερώτηση. Κατά τη διάρκεια της καριέρας σας, έχετε ταξιδέψει αρκετά ανά τον κόσμο. Πόσο δύσκολο είναι για εσάς και την οικογένειά σας να προσαρμόζεστε σε κάθε χώρα που μετακομίζετε; Με δεδομένο το ότι η τελευταία βάση σας είναι η Βουδαπέστη, πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να μετακομίζατε στην Ελλάδα στο μέλλον;

Γεννήθηκα στον Καναδά και μετακινούμουν πολύ καθώς μεγάλωνα, κάτι που όταν το σκέφτομαι λέω «ουαου, τί καταπληκτική εμπειρία». Σαν οικογένεια, προσπαθούμε να κάνουμε πολλές δραστηριότητες όπως roller blading/skating, και οι φίλοι μας είναι ένα σταθερό σημαντικό κομμάτι μας, ασχέτως το που βρισκόμαστε. Η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή. Και ο κόσμος πια είναι ένα παγκόσμιο χωριό και υπηρεσίες όπως το Skype, το Share on Ovi, και οι βιντεοκλήσεις μας κάνουν να βρισκόμαστε κοντά στα πράγματα που έχουν σημασία για εμάς, όποτε το επιθυμούμε, όπου και αν βρισκόμαστε.

Θα ήταν πολύ ωραία να ζούσα στην Ελλάδα. Καταπληκτικό φαγητό, άνθρωποι και περιβάλλον, η ζωή θα ήταν υπέροχη. Ίσως να είναι κάτι που πρέπει να συζητήσω στο επόμενο τετ α τετ με το αφεντικό μου.  :-)