Ερευνητές του πανεπιστημίου Berkeley φιλοδοξούν να 20-απλασιάσουν τη χωρητικότητα των δίσκων Blu-ray.

Μια νέα τεχνική παραγωγής βασισμένη στη νανοτεχνολογία υπόσχεται να πολλαπλασιάσει την χωρητικότητα των δίσκων Blu-ray, αλλά και να συντελέσει στην δημιουργία μικρότερων και ισχυρότερων επεξεργαστών.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Berkeley βάφτισαν την τεχνική με το… ιδιόρρυθμο όνομα «flying plasmonic head». Πρόκειται για μια διάταξη μεταλλικών φακών που εστιάζουν φως μέσα από ενεργοποιημένα ηλεκτρόνια με μια κινούμενη κεφαλή που θυμίζει… αυτές των παλιών πικ απ! Αν και η εν λόγω περιγραφή μάλλον θα έκανε τις τρίχες των Φυσικών να ανασηκωθούν από το δέρμα τους, αποτελεί, ωστόσο, μια.. λιτή προσέγγιση σε ένα επίτευγμα για το οποίο ο καθηγητής Xiang Zhang του UC Berkeley δήλωσε: « Οι ταχύτητες και οι αποστάσεις για τις οποίες μιλάμε είναι το ανάλογο της απογείωσης ενός Boeing 747 για 2 χιλιοστά πάνω από το έδαφος!».
Η συγκεκριμένη τεχνική φέρνει επανάσταση στην οπτική λιθογραφία, στις μεθόδους, δηλαδή, που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν τσιπ μικροσκοπικών διαστάσεων και αποθηκευτικά μέσα στα οποία μπορεί να συμπιεστεί άφθονη πληροφορία. Ο Zhang πιστεύει πως η βιομηχανική και κατ’επέκταση εμπορική χρήση των ανακαλύψεων της ομάδας του θα ξεκινήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.