Πρόσφατη έκθεση της Gartner ανέδειξε τη SAP παγκόσμιο ηγέτη στην αγορά λύσεων business intelligence για το σύνολο του 2010.


SAP Business OneTο μερίδιο της SAP ανήλθε σχεδόν στο 25% στην παγκόσμια αγορά business intelligence, η οποία περιλαμβάνει πλατφόρμες business intelligence, ολοκληρωμένες σουίτες performance management, καθώς και μεμονωμένες εφαρμογές ανάλυσης και διαχείρισης επιδόσεων.


Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς της SAP ανήλθε στο 23%, σημειώνοντας ανάπτυξη της τάξης του 16,8% σε σχέση με το 2009, γεγονός που κατατάσσει την εταιρεία στην κορυφαία θέση. Σύμφωνα με την έκθεση της Gartner, «Η ύφεση που σάρωσε την παγκόσμια αγορά είχε σημαντική επίπτωση σε διάφορους κλάδους και για ένα χρονικό διάστημα – ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2009 – τους παρέλυσε. Παρότι οι συνολικές δαπάνες πληροφορικής εμφάνισαν αρνητικούς ρυθμούς εκείνη την περίοδο, η αγορά των λύσεων business intelligence αναπτύχθηκε κατά 4,2% στο σύνολο του 2009. Το 2010, η ανάκαμψη που προήλθε από τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας, η γενική μακροοικονομική βελτίωση και οι παρουσιάσεις νέων προϊόντων συνέβαλαν στην αύξηση των σχετικών δαπανών. Έτσι, η συγκεκριμένη αγορά αναπτύχθηκε κατά 13,4% το 2010. Καθώς ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για λύσεις business intelligence ξεπερνά σημαντικά τo ρυθμό αύξησης των συνολικών δαπανών πληροφορικής εδώ και αρκετά χρόνια, είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρηματικών δράσεων που βασίζονται στην πληροφόρηση».


Η Gartner υπολόγισε ότι το σύνολο των εσόδων της αγοράς business intelligence ανήλθε στα $10,5 δισεκατομμύρια το 2010, σημειώνοντας ανάπτυξη 13,4% σε σχέση με το 2009 ($9,3 δισεκατομμύρια). Οι πλατφόρμες business intelligence αντιστοιχούσαν στο 63,7% της αγοράς, οι ολοκληρωμένες σουίτες CPM στο 20,6%, ενώ οι μεμονωμένες εφαρμογές ανάλυσης και διαχείρισης εταιρικών επιδόσεων στο 15,7%. Τα έσοδα της SAP για όλους τους παραπάνω τομείς της αγοράς, διαμορφώθηκαν περίπου στα $2,4 δισεκατομμύρια.