Ο Βρετανικός Βασιλικός γάμος και το επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημά Χόκεϊ στη Σλοβακία έχουν αποτελέσει στόχο των «κυβερνο-εγκληματιών».


Eset logoΟ Πριγκιπικός γάμος έχει γίνει στόχος των εγκληματιών που είναι έτοιμοι να κερδοσκοπήσουν από τον τεράστιο ντόρο που έχει δημιουργηθεί στα ΜΜΕ γύρω από αυτό το ουσιαστικά αδιάφορο για το ευρύ κοινό γεγονός. Εν τω μεταξύ, στη Σλοβακία και στην Τσέχικη Δημοκρατία οι ιστοσελίδες που σχετίζονται με το χόκεϊ έχουν γεμίσει από παγίδες παράνομων επιχειρήσεων.


Οι web surfers αναζητούν νέα σχετικά με το Βασιλικό γάμο και δημιουργούν πλασματικά sites, τα οποία εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις της αναζήτησης, εξαιτίας της υψηλής συχνότητας σε «λέξεις κλειδιά» που χρησιμοποιούν. Όταν ο χρήστης επισκεφτεί ένα ανάλογο site, τότε άθελά του/αυτόματα, χωρίς να το γνωρίζει, κατεβάζει κακόβουλους κωδικούς σαν ένα πλαστό πρόγραμμα antivirus. Το λογισμικό ασφάλειας της ESET αποκαλύπτει όλες αυτές τις κακόβουλες προσπάθειες, που φέρουν το όνομα Win32/Adware.XPAntiSpyware.AB.


H ESET συνεχώς ενημερώνει για αυτές τις πρακτικές, με την ονομασία BlackHat SEO, που, εκμεταλλευόμενοι τους χρήστες, επωφελούνται από τα επικείμενα γεγονότα κερδίζοντας χρήματα. Σαν αποτελεσματικό τρόπο άμυνας, η ESET συμβουλεύει τους χρήστες να ακολουθούν 4 απλά βήματα όταν πλοηγούνται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
– Να αποφεύγουν να επισκέπτονται συνδέσμους που γράφουν «Συγκλονιστικές Ειδήσεις» ή videos.
– Να θυμούνται: Τα site με χαμηλή αξιοπιστία δεν είναι κατάλληλα για να ενημερωθούν για τα επίκαιρα γεγονότα. – Να μην επισκέπτονται site με αμφίβολη φήμη.
– Να μη στέλνουν χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που δε γνωρίζουν.
– Να είναι υποψιασμένοι: Αν λαμβάνουν μηνύματα ότι ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί, ενώ μόλις επισκέφτηκαν μία ιστοσελίδα, μπορεί να πρόκειται για ένα πλαστό antivirus.


Ένα διαφορετικό είδος κινδύνου παρουσιάζεται μέσα από τις ιστοσελίδες που παράνομα χρεώνουν την επίσκεψη του χρήστη. Οι εν λόγω ιστοσελίδες κατασκευάζονται με κατάλληλο τρόπο ώστε να εξαπατήσουν τους ανύποπτους χρήστες. Τα site αυτά, που έχουν εξαπλωθεί τον τελευταίο καιρό στην Σλοβακία, βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη. Δημιουργήθηκαν από μια εταιρεία, η οποία έχει κατηγορηθεί ξανά στο παρελθόν για παράνομες πρακτικές, με αφορμή το παγκόσμιο πρωτάθλημα χόκεϊ. Η ενημέρωση για τις χρεώσεις βρίσκεται στα «ψιλά γράμματα», στις γενικές πληροφορίες της σελίδας. Με αυτόν τον τρόπο, ο ανύποπτος χρήστης συμφωνεί να πληρώνει 50 ευρώ το χρόνο για ετήσια πρόσβαση στο site. Το ESET Smart Security μπλοκάρει τις κακόβουλες ιστοσελίδες, όπως οι http://www.ms2011.cz, http://www.ms-2011.cz/ στην Τσέχικη Δημοκρατία, η http://www.sampionat.sk στη Σλοβακία, αλλά και άλλες.