Η Huawei υπέβαλλε αγωγές ενάντια στη ZTE σε Γερμανία, Γαλλία και Ουγγαρία, για προσβολή δικαιώματος ευρεσιτεχνίας και εμπορικού σήματος.


Huawei Logo 200 200.gifΟι αγωγές βασίστηκαν στο γεγονός ότι η ZTE έχει προσβάλει μια σειρά από πατέντες της Huawei που σχετίζονται με κάρτες δεδομένων, και τεχνολογίες LTE (Long Term Evolution), και έχει χρησιμοποιήσει παράνομα το επίσημα καταγεγραμμένο εμπορικό σήμα της Huawei σε προϊόντα – κάρτες δεδομένων.


Οι αγωγές αυτές ξεκίνησαν μετά την μη-απάντηση της ZTE σε επιστολές που ζητούσαν από την εταιρεία να σταματήσει δράσεις προσβολής, πάνω στις οποίες κιόλας βασίζεται και αυτή η διαδικασία. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι η Huawei έχει ζητήσει επαλειμμένα από την ZTE να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις “δια-πατεντικών” αδειοδότησεων, χωρίς όμως να έχει κάποια ανταπόκριση από τη δεύτερη. Εφόσον λοιπόν, η Huawei δεν έχει λάβει κάποια ουσιαστική απάντηση ή δέσμευση από πλευράς ZTE για την παύση της προσβολής του δικαιώματός της, η εταιρεία δεν έχει άλλη επιλογή από τη χρήση νομικών μέσων για την προστασία των δικαιωμάτων της, ζητώντας από τα δικαστήρια να απαγορεύσουν στην ΖΤΕ τις συνεχείς προσβολές των δικαιωμάτων της Huawei σε πατέντα και εμπορικό σήμα.


Η Huawei σέβεται τα δικαιώματα των κατόχων πνευματικής ιδιοκτησίας και ισότιμα δεσμεύεται για την προστασία των καινοτόμων τεχνολογιών της και της δικής της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η εταιρεία έχει υπογράψει κάθετες συμβάσεις αδειοδότησης με μερικούς από τους σημαντικότερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, και άλλους ιδιοκτήτες δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας. Μέσα στο 2010, η Huawei πλήρωσε US$222 εκατομμύρια σε άδειες πατέντας, προκειμένου να έχει το νομικό δικαίωμα πάνω σε πατέντες και τεχνολογίες. Η Huawei επενδύει επίσης σημαντικό ποσοστό των ετήσιων εσόδων της σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Τα έξοδα της εταιρείας σε R&D ανήλθαν σε US$ 2.5 δις., μόνο για το 2010.