Το θέμα με την κλοπή δεδομένων από το Playstation Network φαίνεται πως δεν θα έχει τελειωμό για την Sony…


psn controllerΟι χρήστες θεωρούν ότι η εταιρεία επέδειξε ολιγωρία στην ενημέρωση των χρηστών του Playstation Network για τους κινδύνους που είχαν προκύψει από την επίθεση στις βάσεις δεδομένων του. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία απευθύνθηκε ακόμα και στο Τμήμα Κυβερνοεγκλημάτων του FBI για να βοηθήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης.


Mόλις μια εβδομάδα μετά από την παραβίαση ασφαλείας, η εταιρεία έστειλε προειδοποίηση στους χρήστες του Playstation Network ότι τα προσωπικά τους δεδομένα (στα οποία ίσως συμπεριλαμβάνονται στοιχεία πιστωτικών καρτών) ενδεχομένως να έχουν κλαπεί.


Κατά την ανακοίνωση της εταιρείας, τα δεδομένα πιθανώς να έχουν πέσει στα χέρια «μη εξουσιοδοτημένων ατόμων» μετά από επίθεση από hackers. Η πρόσβαση στο δίκτυο είχε μπλοκαριστεί την προηγούμενη Τετάρτη, αλλά η Sony μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη.


Στα στοιχεία που η Sony εκτιμά πως εκλάπησαν συμπεριλαμβάνονται ονόματα, διευθύνσεις, χώρες προέλευσης, email, ημερομηνίες γέννησης, κωδικοί πρόσβασης σε Playstation Network και Qriocity και Handle/ PSN online ID’s.


Στις ΗΠΑ, αρκετά μέλη του Κογκρέσου ασχολήθηκαν επισταμένα με τη συγεκριμένη παραβίαση, την ίδια στιγμή που μια νομική εταιρεία στην Καλιφόρνια κατέθεσε μήνυση εκπροσωπώντας ορισμένους καταναλωτές. Αρκετοί εισαγγελείς στις πολιτείες της Iowa, του Connecticut, της Florida καθώς της Mασαχουσέτης δήλωσαν ότι έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες έρευνες για το ζήτημα. Την ίδια στιγμή, η Oμοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, γνωστή για το κυνήγι που εξαπολύει σε εταιρείες που αποτυγχάνουν να προστατέψουν τα δεδομένα πελατών της, φέρεται να βρίσκεται σε ετοιμότητα για μια από τις μεγαλύτερες απώλειες δεδομένων στην ιστορία των ψηφιακών δικτύων.


«Οι gamers είναι θυμωμένοι που ο πρόεδρος της Sony δεν βγήκε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, την ώρα που οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη για τη διαχείριση της εταιρείας», σχολίασε ο Michael Wang, επικεφαλής της Prudential Financials, εταιρείας που διαθέτει μετοχές της Sony.


Ειδικοί σε ζητήματα ασφαλείας τόνισαν ότι η Sony θα χρειαστεί να κάνει αποτίμηση των απωλειών όπως επίσης και της ζημιάς στο προφίλ της εταιρείας. Υπάρχουν, επεσήμαναν, τα κόστη ενημέρωσης των πελατών καθώς και της αποκατάστασης του δικτύου. Ο πρόεδρος μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην ασφάλεια ηλεκτρονικών δικτύων είπε ότι η κλοπή ενδεχομένως να άγγιζε το 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ή κατά μέσο όρο 20 δολάρια για κάθε έναν από τους 77 εκατομμύριες χρήστες της κονσόλας.


Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κλοπές δεδομένων στην ιστορία του Ίντερνετ και της πληροφορικής. Άλλο ένα αντίστοιχο περιστατικό, τον Απρίλιο του 2011 ήταν η μαζική κλοπή δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της αμερικανικής εταιρείας online marketing, Epsilon (δεκάδες εκατομμύρια ονόματα και διευθύνσεις email – η εταιρεία εξυπηρετεί 2.500 εταιρείες σε όλο τον κόσμο), κατά την οποία αποκτήθηκαν στοιχεία μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, ξενοδοχείων και καταστημάτων, τα οποία θεωρείται πως σύντομα θα αρχίσουν (αν δεν έχουν αρχίσει ήδη) να χρησιμοποιούνται σε κυβερνοεγκληματικές δραστηριότητες. Επίσης, ανάλογης έκτασης περιστατικό είχε απασχολήσει και το 2006 τη Citibank, με μαζική κλοπή αριθμών PIN.