Όλο και μικρότερα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.


facebook teenagersΗ έρευνα, Κοινωνική Δικτύωση, Ηλικία και Εμπιστευτικότητα (Social Networking, Age and Privacy), αποκαλύπτει ότι το 38% των παιδιών 9-12 χρησιμοποιούν sites κοινωνικής δικτύωσης, με ένα από τα πέντε αυτής της ηλικιακής ομάδας να έχει προφίλ στο facebook, ακόμα και αν το δίκτυο θέτει ηλικιακό όριο για συμμετοχή τα 13 έτη.


Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα EU Kids Online με τη συμμετοχή 25,000 νέων σε όλη την Ευρώπη λένε ότι επίσης δείχνει ότι οι ηλικιακοί περιορισμοί είναι κατά ένα μέρος αποτελεσματικοί και ότι ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών αναλαμβάνουν ρίσκα online. Ένα τέταρτο των παιδιών στα site κοινωνικής δικτύωσης επιλέγουν να έχουν το προφίλ τους «δημόσιο ή ανοιχτό ή μη ορατό σε όλους» (public). Ένα πέμπτο των παιδιών των οποίων των προφίλ είναι δημόσιο εμφανίζουν τη διεύθυνσή τους ή το τηλέφωνό τους διπλάσια από αυτούς που έχουν επιλέξει το προφίλ τους να είναι μη ορατό σε όλους (private).


Η Καθηγήτρια Sonia Livingstone από το London School of Economics and Political Science, η οποία διευθύνει και το έργο, δήλωσε: «Φαίνεται ότι τα παιδιά προχωρούν στο Facebook – αυτό είναι τώρα το πιο δημοφιλές site στις 17 από τις 25 χώρες που ερευνήσαμε. Πολλοί πάροχοι προσπαθούν να περιορίσουν τους χρήστες σε 13 ετών και άνω αλλά βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι αποτελεσματικό».


Ειδικά τα μικρότερα παιδιά αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τις επιλογές εμπιστευτικότητας και να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που είναι διαθέσιμα. Ανάμεσα στις 25 Ευρωπαϊκές χώρες που ερευνήθηκαν 57% των παιδιών (ηλικίας 9 έως 16) χρησιμοποιούν το facebook ως το μοναδικό ή το κύριο site κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό κυμαίνεται από 98% στην Κύπρο έως και μόνο 2% στην Πολωνία.


Τα ευρήματα εγείρουν την πιθανότητα της άρσης των ηλικιακών περιορισμών από τα sites κοινωνικής δικτύωσης ως πιθανώς αποτελεσματικότερο τρόπο βελτίωσης της ασφάλειας online. Η Elisabeth Staksrud, από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και μία από τις υπευθύνους της έρευνας σχολίασε σχετικά: «τα παιδιά συχνά λένε ψέματα για την ηλικία τους ώστε να μπουν σε “απαγορευμένα” sites. Θα ήταν πιο πρακτικό να εντοπίσουμε τους μικρότερους χρήστες και να τους προφυλάξουμε με προστατευτικές μεθόδους. Παρόλα αυτά πρέπει να αποδεχτούμε ότι αφαιρώντας τα ηλικιακά όρια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση χρήση αυτών των sites».


Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα, η έρευνα δείχνει ότι ένα στα έξι παιδιά ηλικίας 9-12 και ένα στα τρία 13-16 έχει 100 ή και παραπάνω επαφές. Περίπου ένα τέταρτο των χρηστών sites κοινωνικής δικτύωσης επικοινωνούν online με ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή στη ζωή τους offline, συμπεριλαμβανομένων του ενός πέμπτου των παιδιών ηλικίας 9-12 σε όλα τα sites κοινωνικής δικτύωσης (και του ενός τετάρτου των μικρότερων χρηστών του Facebook).


Η έρευνα επίσης δείχνει:
– Τα sites κοινωνικής δικτύωσης είναι δημοφιλή στα παιδιά στην Ευρώπη: 38% των παιδιών ηλικίας 9-12 και 77% των παιδιών ηλικίας 13-16 διαθέτουν προφίλ. Το Facebook χρησιμοποιείται από το ένα τρίτο των χρηστών από 9-16 ετών.
– Ένα στα πέντε παιδιά από 9-12 ετών έχουν προφίλ στο Facebook με αυτό να αυξάνεται σε 4 στα 10 σε μερικές χώρες.
– Οι ηλικιακοί περιορισμοί είναι μερικώς αποτελεσματικοί, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζονται διαφορές από χώρα σε χώρα και ανάμεσα στα διαφορετικά sites κοινωνικής δικτύωσης.
– Τα μικρότερα παιδιά συνήθως έχουν το προφίλ τους «δημόσιο ή ορατό σε όλους». Ένα τέταρτο των παιδιών 9-12 έχουν το προφίλ τους επίσης «δημόσιο ή ορατό σε όλους»
– Οι γονικοί κανόνες για τη χρήση των sites κοινωνικής δικτύωσης, όταν εφαρμόζονται, είναι μερικώς αποτελεσματικοί, ειδικά στα μικρότερα παιδιά.
– Ένα πέμπτο των παιδιών των οποίων των προφίλ είναι δημόσιο εμφανίζουν τη διεύθυνσή τους ή τηλέφωνό τους διπλάσια από αυτούς που έχουν επιλέξει το προφίλ τους να είναι μη ορατό σε όλους (private).
– Τα χαρακτηριστικά που σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν τα απιδιά από άλλους χρήστες αν χρειαστεί δεν είναι εύκολα κατανοητά από τα μικρότερα από και από μερικά μεγαλύτερα παιδιά.


Η πλήρης έρευνα, Κοινωνική Δικτύωση, Ηλικία και Εμπιστευτικότητα (Social Networking, Age and Privacy), είναι διαθέσιμη online στο www.eukidsonline.net