Χωρίς να έχει τεθεί δεδομένο χρονοδιάγραμμα, είναι πλέον βέβαιο το ότι θα προχωρήσει το Δημόσιο σε μεγαλύτερη διάθεση μετοχών του ΟΤΕ.


megaro_ote_220Σε ομιλία στο συνέδριο των Financial Times ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεών του για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι το κράτος θα διατηρήσει στρατηγικό ρόλο για τις βασικές υποδομές της χώρας. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται, λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια και παροχή νερού. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως «είναι αδιανόητο να μη θέλουμε να δούμε την ανάπτυξη των λιμενικών και των αεροπορικών υποδομών της χώρας μας. Αυτή περνάει από μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων, για αναπτυξιακούς λόγους. Και σε δεύτερη φάση, βεβαίως, και για λόγους μείωσης του χρέους.


Επίσης επισήμανε ότι «αντίστοιχα στο χώρο της ενέργειας, στα τυχερά παιχνίδια, και σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπου σήμερα η κρατική συμμετοχή είναι μεγάλη και μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμπολούμε όμως ούτε το δημόσιο συμφέρον ούτε την ανάγκη να διατηρήσει το κράτος, το δημόσιο, ένα στρατηγικό ρόλο σε βασικές υποδομές της χώρας».


Για τον ΟΤΕ φαίνεται πως το τοπίο είναι ξεκάθαρο, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει λάβει την απόφαση για πώληση του 10% στους Γερμανούς της Deutsche Telekom. Η μεταβίβαση θα γίνει πριν από τον Οκτώβριο, αφού σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση μέχρι τότε θα μπορεί να γίνει η μεταβίβαση έχοντας μάλιστα και ένα premium 15% της χρηματιστηριακής αξίας.