Το cloud computing είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα στον τομέα των επικοινωνιών.


nokia_siemens_networksΣχεδόν καθημερινά, παρουσιάζεται μια νέα αναφορά ή δημοσιεύεται μια νέα στατιστική μελέτη. Αυτό το ενδιαφέρον για το cloud computing, με την οποία οι τελικοί χρήστες χρησιμοποιούν λογισμικό και υπηρεσίες στο διαδίκτυο αντί να τα εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους, εκφράζεται κυρίως από τις επιχειρήσεις, οι οποίες επιδιώκουν τη χρήση πολλών κινητών τερματικών συσκευών και την πρόσβαση σε διαδικτυακούς πόρους οπουδήποτε και οποτεδήποτε.


Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για τους χρήστες, όπως η ασφάλεια των δεδομένων, το κόστος, η συμβατότητα των εγγράφων και η ευκολότερη συνεργασία. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο υπηρεσίες cloud computing, για να έχουν πρόσβαση στα πλεονεκτήματα αυτά και να βελτιώνουν την αποδοτικότητά τους. Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, το ένα τρίτο των επιχειρήσεων έχει ήδη ξεκινήσει, ή πρόκειται να ξεκινήσει, τη χρήση του μοντέλου χρήσης λογισμικού εξ’ αποστάσεως μέσω διαδικτύου (Software as a Service-SaaS).


Οι καταναλωτές υποδέχθηκαν το ίδιο θερμά το cloud computing, αναπτύσσοντας, όπως φαίνεται, μια ακόρεστη διάθεση για υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνολογία αυτή, όπως τα Facebook, YouTube και Microsoft Live.


Για τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (CSP – Communication Service Providers), το cloud computing παρέχει πλεονεκτήματα με τρεις κύριους τρόπους – μείωση του εσωτερικού κόστους με υιοθέτηση του σε επίπεδο τηλεπικοινωνιών, δημιουργία νέων εσόδων με την παροχή υπηρεσιών cloud στους πελάτες τους και διαφοροποίηση της εμπειρίας των τελικών τους χρηστών.


Μείωση λειτουργικού κόστους
Ως χρήστες, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μπορούν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους χρησιμοποιώντας πόρους στο νέφος, προκειμένου να μετασχηματίσουν εφαρμογές υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως η διαχείριση του δικτύου, η εξυπηρέτηση των πελατών, και η χρέωση και η τιμολόγηση των υπηρεσιών. Ανοίγονται πολλές προοπτικές, όπως για παράδειγμα μια εφαρμογή για την εμπορική διάθεση χωρητικότητας, η οποία βοηθά τους παρόχους να πωλούν και να αγοράζουν χωρητικότητα κατ’ απαίτηση καθώς και Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας ως υπηρεσία (Value added Services as a Service-VaaS). Μέσω της λύσης αυτής, οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν νέες υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud computingκαι να τις διαθέτουν στην αγορά πολύ γρήγορα.


Νέες ροές εσόδων
Οι υπηρεσίες cloud computing εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες – τη διαθεσιμότητα των σωστών εφαρμογών διαδικτύου, τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και την ποιότητα της από άκρο σε άκρο σύνδεσης στο διαδίκτυο. Η ύπαρξη αξιόπιστων και εύχρηστων τερματικών είναι απαραίτητη, ενώ η παροχή υπηρεσιών, η διαχείριση, η χρέωση και η υποστήριξη πελατών πρέπει να λειτουργούν άψογα. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μπορούν να προσφέρουν όλα τα παραπάνω και βρίσκονται σε θέση ισχύος για τη δημιουργία εσόδων από την αγορά των υπηρεσιών cloud computing σε σχέση με τον ανταγωνισμό τους από τον τομέα της πληροφορικής και του διαδικτύου.


Οι πάροχοι έχουν επίσης στη διάθεσή τους πολύτιμα μέσα λόγω των πληροφοριών θέσης και κατάστασης που λαμβάνουν από τους συνδρομητές. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να ενδυναμώσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας των υπηρεσιών cloud, εάν διαθέσουν τα μέσα αυτά με ασφάλεια σε τρίτους παρόχους και προγραμματιστές υπηρεσιών cloud computing.


Η επικερδής και ταχύτατα αναπτυσσόμενη ευκαιρία που έχουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να χρησιμοποιήσουν το cloud computing, προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, έχει τη μορφή υπηρεσιών από μηχανή σε μηχανή (M2M), με τις οποίες εξοπλισμός της καθημερινής μας ζωής όπως τα οχήματα και οι αυτόματες μηχανές πώλησης έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν δεδομένα με έναν κεντρικό διακομιστή. Με τη συγκεκριμένη αγορά να αναπτύσσεται με ρυθμό μεταξύ του 20 και του 40 τοις εκατό ετησίως, έως το 2014 το ποσό που δαπανάται για λύσεις M2M με σύνδεση μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσε να ανέλθει στα 35 δισ. ευρώ, με 250 εκατομμύρια μηχανήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο συνολικός αριθμός συνδεδεμένων αντικείμενων μέσω WAN, LAN και δικτύου μικρής εμβέλειας μπορεί να υπερβεί το ένα δισ. μονάδες πριν το 2015.


Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μπορούν να εξασφαλίσουν νέα έσοδα παρέχοντας λύσεις επικοινωνιών M2M σε τομείς όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, η υγεία και η ασφάλεια. Όλοι αυτοί οι τομείς μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση των δυνατοτήτων απομακρυσμένης παρακολούθησης και ελέγχου.


Διαφοροποίηση υπηρεσιών
Το cloud computing μπορεί επίσης να βοηθήσει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να διαφοροποιηθούν εμπλουτίζοντας τις παραδοσιακές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες με εφαρμογές cloud computing. Για παράδειγμα, ένας πάροχος μπορεί να χρησιμοποιεί εφαρμογές της τεχνολογίας αυτής, για να παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες φωνητικού ταχυδρομείου με ταυτόχρονη διασύνδεση με τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα δυνατότητα είναι η αγορά εφαρμογών καταναλωτών για τελικούς χρήστες που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, προκειμένου να απαντούν σε όλες τους τις κλήσεις και να στέλνουν μια εξατομικευμένη απάντηση ανά περίπτωση μέσω διάφορων καναλιών, όπως το Twitter, τα SMS ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.


Πλεονεκτήματα από τη χρήση του cloud computing
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα είναι η ευελιξία, διότι συνήθως η χρέωση για τις υπηρεσίες πραγματοποιείται βάσει ενός μοντέλου χρέωσης ανά χρήση που σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν απλά να αγοράζουν περισσότερη χωρητικότητα όποτε τη χρειάζονται.


Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα για τους χρήστες είναι το χαμηλότερο κόστος για την απόκτηση υπολογιστών, καθώς δεν απαιτούνται ακριβοί, εξαιρετικών δυνατοτήτων υπολογιστές για την εκτέλεση των εφαρμογών που βασίζονται στο διαδίκτυο. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν φθηνότερους υπολογιστές, με μικρότερο σκληρό δίσκο, λιγότερη μνήμη και λιγότερο ισχυρό επεξεργαστή. Το cloud computing βοηθά επίσης στη βελτίωση της απόδοσης, διότι καθώς απαιτούνται λιγότερα προγράμματα μειώνονται και οι απαιτήσεις αυτών σε μνήμη και χώρο.


Το κόστος για λογισμικό μπορεί επίσης να μειωθεί δραματικά για τους χρήστες, οι οποίοι μπορούν να αντικαταστήσουν δαπανηρές εφαρμογές λογισμικού με διαδικτυακές εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις παρέχονται δωρεάν. Οι αναβαθμίσεις είναι επίσης ευκολότερες και φθηνότερες. Κάθε φορά που οι χρήστες συνδέονται στις διαδικτυακές εφαρμογές, θα έχουν αμέσως διαθέσιμες τις τελευταίες ενημερώσεις.


Τα μη συμβατά έγγραφα αποτελούν επίσης παρελθόν, καθώς όλα τα έγγραφα τα οποία δημιουργούνται από εφαρμογές που βασίζονται στο διαδίκτυο μπορούν να αναγνωστούν από κάθε χρήστη που έχει πρόσβαση στην εφαρμογή. Η χωρητικότητα αποθήκευσης επίσης δεν αποτελεί θέμα πια, διότι οι χρήστες μπορούν να αποστέλλουν συνεχώς δεδομένα χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν μήπως υπερβούν τη χωρητικότητα της μνήμης του υπολογιστή τους. Εάν μάλιστα κάποιος προσωπικός υπολογιστής καταρρεύσει, όλα τα δεδομένα παραμένουν στην εφαρμογή και είναι προσβάσιμα, στην τελευταία έκδοσή τους, από κάθε χρήστη που θέλει να τα χρησιμοποιήσει.


Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων τους για την απόκτηση μεριδίου στην αναπτυσσόμενη αγορά των υπηρεσιών cloud computing, με παράλληλη χρήση των τεχνολογιών αυτών για τη βελτίωση των λειτουργιών τους, θα βοηθήσει τους παρόχους να παραμείνουν ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι σε ένα τηλεπικοινωνιακό οικοσύστημα το οποίο συνεχίζει να μεταβάλλεται ραγδαία.