Οι κορυφαίοι επιστήμονες και μηχανικοί εμπιστεύονται τις λύσεις HP Networking για να υλοποιήσουν καινοτόμες έρευνες.


hp logo 2010Το ερευνητικό κέντρο CERN, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα κέντρα επιστημονικής έρευνας στον κόσμο, επέλεξε τις λύσεις HP Networking για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις της υποδομής του δικτύου του, την αξιοπιστία και την ασφάλεια που απαιτείται για την υποστήριξη των πρωτοποριακών επιστημονικών έργων του.


Η ερευνητική κοινότητα του CERN περιλαμβάνει πάνω από 10.000 επιστήμονες και μηχανικούς που πρέπει καθημερινά να μοιράζονται μεγάλο όγκο δεδομένων με άλλους ερευνητές του CERN από όλο τον κόσμο, γρήγορα και με ασφάλεια. Έχοντας να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ραγδαίας αύξησης της πληροφόρησης και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ανάλυσης δεδομένων, το CERN στράφηκε στην HP για την ενίσχυση της υποδομής του δικτύου του.


Η δικτυακή υποδομή στις εγκαταστάσεις του CERN έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίζει την αποτελεσματική και αξιόπιστη επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του κέντρου. Για να εξασφαλιστεί αυτό, το CERN έχει αποφασίσει να υιοθετήσει άμεσα το πρωτόκολλο IPv6, το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από το σύνολο των μεταγωγών HP Networking.


Οι λύσεις δικτύωσης της ΗΡ αποτελούν βασικό μέρος της υποδομής HP Converged Infrastructure, η οποία ενοποιεί servers, συστήματα storage και λύσεις δικτύωσης, δημιουργώντας κέντρα διαλειτουργικών πόρων για όλο το εύρος μιας επιχείρησης ή οργανισμού.


«Χρειαζόμασταν μια αξιόπιστη, ασφαλή και δοκιμασμένη υποδομή δικτύωσης, η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει το πρωτόκολλο IPv6 και να εξασφαλίσει ταχύτερη επικοινωνία και δυνατότητες πολλαπλής διανομής για τις νέες εφαρμογές», δήλωσε ο Jean-Michel Jouanigot, Επικεφαλής της ομάδας Communications Systems του Τμήματος Πληροφορικής του CERN. «Η HP μας προσέφερε έναν πενταετή οδικό χάρτη που καλύπτει πλήρως τα κριτήριά και τους αναπτυξιακούς μας στόχους. Η HP είναι για εμάς ένας ιδιαίτερα δυναμικός συνεργάτης, με τον οποίο μοιραζόμαστε το πάθος και την αφοσίωση για την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών, μέσα από μακροχρόνιες προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης», συμπλήρωσε.


Η HP και το CERN έχουν μια πολυετή συνεργασία στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογιών δικτύωσης. Το CINBAD (CERN Investigation of Network Behaviour and Anomaly Detection) Project, το οποίο ξεκίνησε το 2007 σε συνεργασία με την HP, βασίζεται εξ ολοκλήρου σε τεχνολογία δικτύωσης της HP.


Στόχος του CINBAD είναι η κατανόηση της συμπεριφοράς μεγάλων δικτύων υπολογιστών, στο πλαίσιο υλοποιήσεων υψηλών υπολογιστικών δυνατοτήτων, όπως αυτή του CERN. Με περισσότερες από 50.000 ενεργές συσκευές, οι οποίες διασυνδέονται με καλώδια και οπτικές ίνες 10.000 χιλιομέτρων, καθώς και με περισσότερους από 2.500 μεταγωγείς και δρομολογητές, το δίκτυο των εγκαταστάσεων του CERN είναι σε θέση να μελετήσει και να δοκιμάσει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών δικτύου.


Οι εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη υποστηρίζονται από μεταγωγείς δικτύου HP E‑series. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις φιλοξενούνται οι έξι μοριακοί επιταχυντές του CERN, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Επιταχυντή Ανδρονίων LHC (Large Hadron Collider), του μεγαλύτερου και ισχυρότερου μοριακού επιταχυντή στον κόσμο, αλλά και του Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) Project, της μεγαλύτερης επιστημονικής υπηρεσίας δικτύου στον κόσμο. Το WLCG Project επιτρέπει στους επιστήμονες να μοιράζονται, να αποθηκεύουν και να αναλύουν δεδομένα όγκου 15 petabytes (15 εκατομμύρια gigabytes) σε ετήσια βάση.


Για συνδεσιμότητα σε ολόκληρο το εύρος των data centers του στη Γενεύη, το CERN έχει επιλέξει modular μεταγωγείς δικτύου HP E8212zl και E5412zl, καθώς και εξελιγμένους μεταγωγείς data center HP E6600 και edge HP E3500yl. Οι λύσεις αυτές, οι οποίες βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα, διασφαλίζουν ότι το δίκτυο του CERN είναι διαχειρίσιμο, ευέλικτο, ασφαλές και επεκτάσιμο. Έτσι, επιτρέπουν στον οργανισμό να μεταβεί στο πρωτόκολλο IPv6 με εύκολο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.


Στο κορυφαίο χαρτοφυλάκιο δικτύωσης της HP περιλαμβάνονται πολλές λύσεις που αναπτύχθηκαν μέσα από τη μακροχρόνια σχέση της εταιρείας με το CERN.