Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών, Δρ Γεώργιος Αναστασόπουλος μιλά σε συνέντευξή του στο μηνιαίο περιοδικό τεχνολογίας «OnLine» και στο techpress.gr, για την πορεία του δικτύου οπτικών ινών, του WiMax και για την ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα.

anstasopoulos_trifΗ πρόσφατη εξαγγελία της κυβέρνησης για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, μας έφερε στο γραφείο του πλέον αρμόδιου να μιλήσει για αυτό το θέμα: του γενικού γραμματέα επικοινωνιών, δρ. Γεώργιου Αναστασόπουλου. Μεταξύ άλλων, τον ρωτήσαμε και για τις καθυστερήσεις στην υποδομή της τεχνολογίας WiMax.

Συνέντευξη: Τρύφων Αλευρίτης

Κύριε Αναστασόπουλε, πρόσφατα, εξαγγείλατε το έργο «Fiber To The Home», προϋπολογισμού 2,1 δισ. Τι περιλαμβάνει αυτό; Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το ύψος της επένδυσης είναι υπερβολικό.

Το θέμα είναι ότι πρόκειται για ένα έργο υποδομής για τη χώρα μας, που αν δεν τολμήσουμε να υλοποιήσουμε σήμερα, θα υποχρεωθούμε να το κάνουμε αργότερα -όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις- ακολουθώντας και όχι πρωταγωνιστώντας στις εξελίξεις. Με την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, προχωρούμε σε μια στρατηγική επιλογή που θα μας φέρει στην πρωτοπορία των χωρών που επενδύουν από σήμερα στο μέλλον της ψηφιακής εποχής. Με το δίκτυο οπτικών ινών εξασφαλίζουμε ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps σε 2 εκατ. επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Αθήνα, τη Θεσ/νίκη και σε ακόμα 50 πόλεις της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, το δίκτυο αυτό θα ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών για γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση, μιας και είναι εύκολα αναβαθμίσιμο. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούμε να μιλάμε στο τηλέφωνο και να βλέπουμε το συνομιλητή μας, θα μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από εκατοντάδες τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας θα έχουμε υπηρεσίες τηλε-εκπαίδευσης και τηλε-ιατρικής στο σπίτι κ.λπ. Η ιστορία, αλλά και πολλές έγκυρες διεθνείς μελέτες, δείχνουν ότι οι ταχύτητες που χρειάζεται ο καταναλωτής δεν έχουν ανώτατο όριο. Αρκεί να αναφέρω ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα 384 Κbps ήταν αστρονομική ταχύτητα. Σήμερα, τα 12 ή 15 Mbps -δηλαδή 30 φορές πιο γρήγορη σύνδεση- απλώς μας ικανοποιούν. Αύριο, τα 40 Mbps δεν θα επαρκούν. Χρειάζεται και εμείς να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ενός δικτύου νέας γενιάς, να κάνουμε τη δική μας υπέρβαση -όπως άλλωστε κάνουν όλες οι προηγμένες χώρες του κόσμου- ώστε να εξασφαλίσουμε τις ανάγκες όχι απλώς των επόμενων ετών, αλλά των επόμενων δεκαετιών. Ενός δικτύου που θα προσφέρει και στον Έλληνα καταναλωτή όλες εκείνες τις υπηρεσίες που θα απολαμβάνουν αύριο οι ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και στην ελληνική οικονομία το συγκριτικό πλεονέκτημα που χρειάζεται σε έναν κόσμο που αλλάζει καθημερινά, όσο προχωρά η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.

Πότε προβλέπετε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαγωνισμού για την ανάθεση του μεγάλου έργου των 2,1 δισ. όσον αφορά στην υποδομή των οπτικών ινών;

Έχουμε ήδη ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες, ώστε να είμαστε έτοιμοι στο Β’ Εξάμηνο του 2009 να προκηρύξουμε το διαγωνισμό. Πιο αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει:

Μέχρι το τέλος του 2008

  • Προετοιμασία του σχετικού φακέλου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία θα διαπραγματευθούμε σε σχέση με τη συμβατότητα, με το Κοινοτικό Δίκαιο και τις ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ.
  • Προώθηση του φακέλου σε δημόσια διαβούλευση.

Για την επόμενη χρονιά (2009)

  • Έγκριση του έργου από τη διυπουργική επιτροπή των ΣΔΙΤ.
  • Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, προετοιμάζουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό ανάθεσης συμβούλου ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και με τη γραμματεία των ΣΔΙΤ.
  • Στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, είμαστε έτοιμοι για να προκηρύξουμε το διεθνή διαγωνισμό για το έργο, ώστε αμέσως μετά το τέλος των διαδικασιών επιλογής, να ξεκινήσει η κατασκευή του δικτύου οπτικών ινών.

Θεωρείτε το έργο αυτό ανταγωνιστικό στο ήδη υπάρχον δίκτυο του ΟΤΕ;

Δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού. Οι σύγχρονες ανάγκες για γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση στο internet επιβάλλουν τη στροφή σε νέες τεχνολογίες. Προχωράμε σε αυτό το έργο, λαμβάνοντας υπόψην μας το νέο τηλεπικοινωνιακό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται στον 21ο αιώνα, αλλά και τις δυνατότητες που μας προσφέρουν τα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Δημιουργούμε ένα νέο δίκτυο νέας γενιάς που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή για τις επόμενες δεκαετίες. Συνεπώς, η εγκατάσταση οπτικών ινών σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας αποτελεί μία αναγκαιότητα και σε καμία περίπτωση το πεδίο για ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις.

Πώς θα φτάνει το δίκτυο οπτικών ινών στα σπίτια των τελικών καταναλωτών (υπόγεια ή υπέργεια);

Το σχέδιο για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών έχει, όπως γνωρίζετε, έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό της τάξης του 2,1 δισ. ευρώ. Ο υπολογισμός για το ποσό αυτό έχει γίνει με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλ. χρησιμοποιώντας τεχνικές σκαψίματος για ολόκληρο το δίκτυο. Από εκεί και πέρα, οι υποψήφιοι ανάδοχοι είναι ελεύθεροι να προτείνουν οποιαδήποτε άλλη τεχνική που ενδεχομένως θεωρούν κατάλληλη. Συνεπώς, δεν αποκλείεται να δούμε συνέργειες με κοινωφελή και άλλα δίκτυα, όπως π.χ. οργανισμούς αποχέτευσης, ενέργειας, φυσικού αερίου, αλλά αυτό εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια, όπως προανέφερα. Το ΥΜΕ προσανατολίζεται στο να εξετάσει το εάν και το πώς αυτές οι συνέργειες μπορούν να διευκολυνθούν και παράλληλα να διασφαλιστεί ότι τα δίκτυα αυτά θα προσφέρονται με ίσους όρους προς όλους τους υποψήφιους. Για την ώρα, όμως, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή, μιας και προέχει η συζήτηση του σχεδίου μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η τελική του έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της.

H τεχνολογία WiMax έχει καθυστερήσει απελπιστικά όσον αφορά στις υποδομές, αλλά και την εμπορική διάθεση των υπηρεσιών της. Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η καθυστέρηση;

Τον Φεβρουάριο του 2008, παρουσιάσαμε τη στρατηγική για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες 2008-2013 του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, στο πλαίσιο της οποίας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές τεχνολογίες όπως το Wi-Max. Είναι αλήθεια ότι, παρότι εδώ και αρκετό καιρό, έχουν ήδη δοθεί 4 άδειες λειτουργίας Wi-Max δεν έχουμε δει ακόμα την εμπορική διάθεσή του στους Έλληνες καταναλωτές. Ενδεχομένως, ήδη τη στιγμή που μιλάμε, οι εταιρείες που διαθέτουν τις άδειες να προετοιμάζονται. Από την πλευρά του, το ΥΜΕ ήδη εξετάζει ενδελεχώς την πρόοδο της ανάπτυξης του Wi-Max στην Ελλάδα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε σύντομα η τεχνολογία αυτή να προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες στους Έλληνες καταναλωτές. Βέβαια, καταλαβαίνουμε όλοι ότι, λόγω του ανάγλυφου της χώρας, δεν είναι εύκολο να έχουμε γρήγορο internet σε όλες τις περιοχές της χώρας, χρησιμοποιώντας τις κλασικές ενσύρματες μεθόδους. Γι’ αυτό και η ανάπτυξη του Wi-Max αποτελεί προτεραιότητά μας και δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω καθυστερήσεις.

Πώς προβλέπετε την εξέλιξη της οικιακής ψηφιακής ψυχαγωγίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Ήδη η οικιακή ψηφιακή ψυχολογία παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο όσον αφορά στη ζήτηση από τους πολίτες, όσο και στην εξέλιξη του διαθέσιμου περιεχομένου. Αρκεί να αναφέρω ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Eurostat, το 8% των Ελλήνων χρηστών παρακολουθούν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, που εκπέμπουν on line. Το triple play και ιδιαίτερα η τηλεόραση μέσω internet έχουν ήδη μπει στη ζωή μας.

Παράλληλα, η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας είναι το μέλλον στην οικιακή διασκέδαση και στο εξωτερικό προσφέρεται μέσω διαδικτύου.

Επιπλέον, μέρα με τη μέρα, αναπτύσσονται στις χώρες του εξωτερικού προηγμένες υπηρεσίες, όπως είναι το video on demand, καθώς και υπηρεσίες διαδραστικής τηλεόρασης, μέσω internet. Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι το μέλλον της οικιακής ψηφιακής ψυχαγωγίας διαγράφεται θετικότατο και αναμφισβήτητα, τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, εφόσον βέβαια ικανοποιούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Κι όταν λέμε προϋποθέσεις εννοούμε τη λειτουργία συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων σε χαμηλό κόστος, που θα επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας, αλλά και των «προϊόντων», που παρέχονται διαδικτυακά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τα δίκτυα οπτικών ινών νέας γενιάς θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

Κύριε Αναστασόπουλε σάς ευχαριστώ για το χρόνο που μου διαθέσατε.

Προδιαγραφές έργου

  • Επιλέχθηκε το μοντέλο ανάπτυξης ενός δικτύου οπτικών ινών ανοιχτής πρόσβασης «Open Access» σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υπηρεσιών.
  • Σε κάθε επιχείρηση ή νοικοκυριό θα φτάνει μία οπτική ίνα που θα προσφέρει ταχύτητα τουλάχιστον 100 Mbps σε κάθε χρήστη. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η δυνατότητα εύκολης και άμεσης αναβάθμισης του δικτύου, ανάλογα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας.
  • Ακολουθείται το μοντέλο παρόχου υποδομής για την κατασκευή, συντήρηση και διάθεση της παθητικής υποδομής, δηλαδή της σκοτεινής ίνας (dark fiber) στους παρόχους επικοινωνίας.
  • Παραχωρείται η εκμετάλλευση του δικτύου στον πάροχο υποδομής για χρονικό διάστημα 30 ετών, με στόχο την αποπληρωμή της επένδυσής του.
  • Συνολική διάρκεια ανάπτυξης δικτύου: 7 χρόνια.

Who is who…

anastasopoulosΟ Δρ. Γεώργιος Αναστασόπουλος κατέχει πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού από το πολυτεχνείο Πατρών, Master of Science (MS) και διδακτορικό (PhD) στον τομέα της θεωρητικής και εφαρμοσμένης μηχανικής από το Northwestern University των Η.Π.Α. Είναι γενικός γραμματέας επικοινωνιών, στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Διετέλεσε πρόεδρος της διεθνούς ένωσης φορέων πιστοποίησης προσωπικού IPC/IATCA, διευθυντής επιχειρησιακής ανάπτυξης Ευρώπης του RABQSA International και συμμετέχει στο συμβούλιο διαπίστευσης του ΟΗΕ για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο (UNFCCC/CDM AP). Διετέλεσε, επίσης, διευθύνων σύμβουλος και ανώτατο διευθυντικό στέλεχος σε μια σειρά από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, εκτεταμένη εμπειρία στους τομείς οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων, διαχείρισης ποιότητος, υγείας και ασφάλειας στην εργασία, περιβαλλοντικής διαχείρισης, διαχείρισης κρίσεων και τεχνολογίας προηγμένων υλικών. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Ο δρ. Γεώργιος Αναστασόπουλος γεννήθηκε το 1965 και είναι έγγαμος με ένα παιδί.