Η επέκταση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ θα απασχολήσει τη συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής της DT.


ote megaro curveΕντός της άλλης εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του νέου επικεφαλής της Deutsche Telekom για τις επενδύσεις της εταιρείας στην Ευρώπη, κ. Ρολάντο Μάλερ.
Αφορμή για τη συνάντηση των δύο ανδρών αποτελεί η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μάλερ, ως επικεφαλής της Deutsche Telekom για τις επενδύσεις της γερμανικής εταιρείας στην Ευρώπη.


Η συνάντηση των δύο πλευρών θα είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα αν δεν υπήρχε μια σειρά θεμάτων σε εκκρεμότητα, όπως π.χ. είναι η διάθεση επιπλέον ποσοστού μετοχών ΟΤΕ κυριότητας Δημοσίου στην D.T., τα εργασιακά στον ΟΤΕ και η ρύθμιση του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).


Η γερμανική πλευρά πρέπει να γνωρίζει αν η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται ν’ ασκήσει το δικαίωμα διάθεσης (put option) του 10% των μετοχών ΟΤΕ μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπει η συμφωνία μετόχων του 2008. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι η διάθεση του 10% θα γίνει με υπερτίμημα που ανέρχεται στο 15% της μέσης τιμής της μετοχής για τον τελευταίο μήνα διαπραγμάτευσής της. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κράτησε «χαρακτήρα» σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για τον ΟΤΕ και τις άλλες ΔΕΚΟ, αλλά πλέον τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί δραστικά.


Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να «τρέξει» το θέμα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ προκειμένου να προλάβει μια πιθανή αρνητική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θα καταδικάζει τη συμφωνία μετόχων του 2008. Τότε οι δύο μέτοχοι, D.T. και ελληνικό Δημόσιο, συνέπραξαν και έλεγξαν τον ΟΤΕ σε ποσοστό 50% (συν δύο μετοχές) αγνοώντας τις μειοψηφίες.


Εκτός όμως της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης στον ΟΤΕ, οι δύο πλευρές έχουν να συζητήσουν ακόμη το θέμα των εργασιακών στον ΟΤΕ και κυρίως το θέμα της μονιμότητας που υφίσταται στον οργανισμό και επιπλέον το θέμα της ρύθμισης του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού από την ΕΕΤΤ.