Μια νέα αρχιτεκτονική σχεδίαση για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσιάστηκε από τη Nokia Siemens Networks στη CTIA Wireless 2011.


nokia_siemens_networksH νέα αρχιτεκτονική έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει την ευρυζωνική χωρητικότητα του δικτύου εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Με την ονομασία Liquid Radio, η συγκεκριμένη προσέγγιση επιτρέπει μεγαλύτερη οικονομία στη χρήση των πόρων του δικτύου μέσω του μοιράσματος και της επανακατανομής της χωρητικότητας, βάσει της ζήτησης από μέρους των χρηστών. Η Nokia Siemens Networks ανακοίνωσε επίσης το καινοτόμο Flexi Multiradio Antenna System, ως τμήμα της αρχιτεκτονικής Liquid Radio. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα αρχίσει την εφαρμογή της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής δικτύων μέσα στο 2011.


Στην καρδιά του συστήματος Liquid Radio της Nokia Siemens Networks βρίσκεται η δυνατότητα ανταπόκρισης στην κυμαινόμενη ζήτηση που εμφανίζουν τα σημερινά δίκτυα, με μια τεχνική που ονομάζεται «baseband pooling». Αυτή η προσέγγιση συγκεντρώνει τους πόρους οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους όλοι οι σταθμοί βάσης, και που είναι κοινές για όλους τους σταθμούς βάσης, σε μια συγκεκριμένη κεντρική περιοχή. Το baseband pooling βοηθά στην επίτευξη μιας οικονομικότερης κατανομής των πόρων σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή.


Το Flexi Multiradio Antenna System της Nokia Siemens Networks βασίζεται σε τεχνολογία active antenna (ενεργής κεραίας) η οποία συνδυάζει τμήματα της κεραίας και του πομπού σε μια λειτουργική κλειστή κατασκευή η οποία περιλαμβάνει επίσης ενισχυτές ισχύος, ξεχωριστούς για κάθε στοιχείο της κεραίας. Η ενεργή κεραία επιτρέπει την δημιουργία δέσμης (beamforming) –εστιάζοντας σε μια συγκεκριμένη ζεύξη και κατευθύνοντάς την προς έναν συγκεκριμένο χρήστη– αλλά επιτρέπει και την διαχείριση πολλαπλών τεχνολογιών από μία μονάδα. Σε συνδυασμό με άλλα επίπεδα κάλυψης(micro, pico και macro site configurations), η δημιουργία δέσμης μας επιτρέπει να κατευθύνουμε την χωρητικότητα ακριβώς εκεί όπου υπάρχει ζήτηση από τους χρήστες, κερδίζοντας έτσι μέχρι και 65% επιπλέον χωρητικότητα για το δίκτυο.


Το σύστημα Flexi Race, (ο συνδυασμός κεραίας και τμημάτων του πομπού) είναι το επόμενο επαναστατικό βήμα στην υπόθεση της μείωσης του μεγέθους, της λεγόμενης μικροσκοπικοποίησης. Θα αποτελέσει το βασικό στοιχείο για την κατασκευή των ενεργών κεραιών της επόμενης γενεάς, και μελλοντικών προϊόντων, όπως κυψελών της τάξης των micro και pico. Χάρη στο μικρό του μέγεθος, οι μονάδες Flexi Race είναι εφοδιασμένες με πρόσθετα έξυπνα χαρακτηριστικά και δυνατότητες διαβάθμισης, απαραίτητα για τέτοιου είδους εφαρμογές.


Με το μοναδικής ευρύτητας πακέτο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών και προϊόντων, η Nokia Siemens Networks βοηθά τους παρόχους να δημιουργήσουν ενοποιημένα ετερογενή δίκτυα. Αυτή η λύση μειώνει την πολυπλοκότητα της διαχείρισης και επιτρέπει την συνδεσιμότητα των διαφορετικών επιπέδων του δικτύου σε ένα ενοποιημένο δίκτυο και μια εξίσου ενοποιημένη εμπειρία του χρήστη. Αυτό έγινε πραγματικότητα χάρη στις δυνατότητες των δικτύων SON (Self Organizing Networks) και τη διαρκή εξέλιξή τους.