Η Konami, έχοντας εξασφαλίσει σε αποκλειστικότητα τα δικαιώματα χρήσης πραγματικών δεδομένων του UEFA Champions League για τα επόμενα 4 χρόνια, ρίχνεται στην φετινή μάχη των football games από θέση ισχύος.

pes2009CLΜπορεί το καλό να γίνει καλύτερο; Η Konami ισχυρίζεται πως ναι, και βλέποντας τον κύριο ανταγωνιστή της, FIFA, να βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο, ετοιμάζει εκπλήξεις για την φετινή έκδοση του Pro Evolution Soccer. To PES 2009, λοιπόν, περιλαμβάνει το UEFA Champions League σε όλο του το μεγαλείο, με αποτέλεσμα, ήδη, οι πολυάριθμοι φανατικοί του παιχνιδιού να έχουν αρχίσει να… «κουνάνε σεντόνι»! Ακόμα περισσότερος ρεαλισμός, λοιπόν, εισάγεται στο PES, έναν τίτλο που έτσι κι αλλιώς φημίζεται για το απίστευτα αληθοφανές του gameplay. Πρωταγωνιστής για ακόμα μια φορά είναι η εξαιρετικά ομαλή και ρεαλιστική κίνηση των παικτών. Η ποιότητα του gameplay ενισχύεται και από την κυκλοφορία του νέου gamepad της Microsoft, το οποίο διαθέτει D-Pad 16 κατευθύνσεων. Η Konami έχει εκμεταλλευτεί τις αρετές του ακριβέστερου D-Pad, προκειμένου να μπορείτε να πραγματοποιήσετε ακόμα πιο εντυπωσιακές φάσεις στον αγωνιστικό χώρο. Η συμπεριφορά της μπάλας θα σας κάνει να νιώσετε πως πρόκειται για μια αυτόνομη «οντότητα» και όχι για ένα γραφικό που κολλάει στα πόδια των παικτών και φεύγει με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό που ξεχωρίζει στις μετρημένες αλλά εντυπωσιακές καινοτομίες του PES 2009 είναι το “Become a Legend” mode, στο οποίο παίρνετε τον έλεγχο ενός συγκεκριμένου παίκτη και ξεκινάτε την καριέρα του από τις εφηβικές ομάδες μέχρι την διεθνή καταξίωση. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, η κάμερα «φιξάρει» πίσω από τον παίκτη σας και η εμπειρία είναι σαν να βρίσκεστε πραγματικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Στον τομέα των γραφικών, το νέο Pro αξιοποιεί στο έπακρο τις αρετές των σύγχρονων παιχνιδομηχανών, θέτοντας τον πήχη αρκετά ψηλότερα από τον προκάτοχό του. Παράλληλα, το γεγονός πως μπορείτε να φτιάξετε με κάθε λεπτομέρεια δικές σας ομάδες, παίκτες, εμφανίσεις, logos ακόμα και συνθήματα, αναπληρώνει την απουσία ορισμένων σημαντικών πρωταθλημάτων.

pes2009Τέλος, το Manual control mode σας δίνει την δυνατότητα να ελέγξετε κάθε παράμετρο του gameplay, ιδανικό για τους φανατικούς μύστες που δεν θέλουν να αφήνουν καμία πτυχή του παιχνιδιού τους στην τεχνητή νοημοσύνη του υπολογιστή. Μπορείτε για παράδειγμα ενώ ελέγχετε τον μέσο της ομάδας σας με την μπάλα στην κατοχή του, να αλλάξετε παίκτη και να πάρετε τον σέντερ φορ, να κάνετε κίνηση προς την αντίπαλη περιοχή και να ζητήσετε πάσα την κατάλληλη στιγμή. Για ακόμα μια φορά προβλέπονται ομηρικές μάχες στα σαλόνια! Αναμένουμε ανυπόμονα και την έκδοση για Wii που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2009.

ΣΥΣΤΗΜΑ

X360, PC, PS3, PS2, PSP

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΓΡΑΦΙΚΑ:                         9

ΗΧΟΣ:                              8,5

GAMEPLAY:                    9,5

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ:    9

ΣΥΝΟΛΙΚΑ:                     9

ΔΙΑΘΕΣΗ

Centric (Xbox 360, PC) Zegetron (PS3,PS2,PSP)