Η Western Digital θα εξαγοράσει την Hitachi Global Storage Technologies αντί 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,09 δισεκατομμύρια ευρώ).


Western Digital_HitachiΤο τμήμα της Hitachi βρίσκεται τρίτο στη λίστα των μεγαλύτερων κατασκευαστών σκληρών δίσκων. H εξαγορά αναμένεται να προκαλέσει πόλεμο τιμών στην αγορά αποθηκευτικών μέσων, αλλά και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη νέων μέσων. Η συμφωνία συνδέεται με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό που δημιουργούν οι δίσκοι SSD χωρίς μηχανικά μέρη καθώς και οι μνήμες flash που αξιοποιούνται σε smartphone και tablet παραμερίζοντας τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους.


Σύμφωνα με την Western Digital, η συμφωνία περιλαμβάνει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά και 25 εκατομμύρια κοινές μετοχές, η τρέχουσα αξία των οποίων στις 11 Μαρτίου ήταν 750 εκατομμύρια δολάρια (30,01 δολάρια ανά μετοχή). Ως εκ τούτου, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Hitachi Ltd, η μητρική εταιρεία του πωλούμενου τμήματος, θα κατέχει το 10% της Western Digital και δύο στελέχη της θα πάρουν θέση στο διοικητικό συμβούλιο της WD.


Εν μέσω γενικών ανακατατάξεων, η Hitachi πουλάει το τμήμα σκληρών δίσκων που απέκτησε το 2002 από την ΙΒΜ. Το τμήμα αυτό έχει έδρα στην Καλιφόρνια (στο Σαν Χοσέ) και δύο εργοστάσια στο Σαν Χοσέ και στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Οι σκληροί του δίσκοι κατασκευάζονται επίσης σε εργοστάσια σε Κίνα, Ιαπωνία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες. Συνολικά, απασχολεί 35.000 εργαζόμενους.


Ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής σκληρών δίσκων στον κόσμο είναι η Seagate. Western Digital και Hitachi μαζί αποκτούν σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από την Seagate σε πωλήσεις δίσκων, σύμφωνα με την iSuppli.