Σύμφωνα με τις στατιστικές πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το ESET ThreatSense.Net κατά το μήνα Φεβρουάριο.


Eset logoΤο INF/Autorun (5,53%), κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ηλεκτρονικών απειλών που καταγράφηκαν. Το δεύτερο πιο διαδεδομένο malware παγκοσμίως ήταν το Win32/Conficker (3.785), ακολουθούμενο από το Win32/PSW.OnLineGames (2,17%).


Η ESET ονομάζει INF/Autorun μια σειρά από κακόβουλα προγράμματα που χρησιμοποιούν το αρχείο autorun.inf ως έναν τρόπο μόλυνσης του υπολογιστή. Αυτό το αρχείο λειτουργεί αυτόματα στον υπολογιστή που διαθέτει λειτουργικό σύστημα Windows, με τη χρήση αφαιρούμενων μέσων (συνήθως USB flash drives). Τα removable media αποτελούν ένα δημοφιλή και διαδεδομένο τρόπο αποθήκευσης και μεταφοράς αρχείων, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι προγραμματιστές κακόβουλου λογισμικού, με αποτέλεσμα το INF/Autorun να αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή.


Το Win32/Conficker είναι worm, το οποίο αρχικά εξαπλώθηκε χρησιμοποιώντας μια αδυναμία στο σύστημα ασφαλείας των Windows. Ενώ, η ESET παρέχει αποτελεσματική ανίχνευση των Conficker, είναι σημαντικό για τους τελικούς χρήστες να διασφαλίσουν ότι τα συστήματά τους διαθέτουν τα ενημερωμένα patches της Microsoft, τα οποία είναι διαθέσιμα από το τρίτο τρίμηνο του 2008, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης του υπολογιστή τους.


Το Win32/PSW.OnLineGames.is αποτελεί μια οικογένεια Trojans που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις τύπου phishing με στόχο ειδικά στους gamers: αυτού του είδους Trojan εμφανίζονται με keylogging και (μερικές φορές) rootkit δυνατότητες που συγκεντρώνουν στοιχεία για online games αλλά και πληροφορίες σχετικά με τους παίκτες που ασχολούνται με αυτά. Το Win32/Sality είναι ένα πολυμορφικό trojan και ο τέταρτος πιο διαδεδομένος τύπος κακόβουλου λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το μήνα Φεβρουάριο. Το συγκεκριμένο λογισμικό μπορεί να δημιουργεί / διαγράφει τα κλειδιά μητρώου που σχετίζονται με την ασφάλεια του συστήματος και να πραγματοποιεί έναρξη της διαδικασίας μόλυνσης με κάθε επανεκκίνηση του λειτουργικού συστήματος.


Παγκόσμια Κατάταξη Απειλών σύμφωνα με το ThreatSense.Net® της ESET (Φεβρουάριος 2011)
Το INF/Autorun παραμένει μεταξύ των κυρίαρχων απειλών στην περιοχή ΕΜΕΑ. Στην Ευρώπη ήταν ο πιο διαδεδομένος τύπος malware για το Φεβρουάριο με ποσοστό διείσδυσης της τάξεως του 4,63%. Το INF/Autorun αποτέλεσε την κορυφαία malware απειλή, στη Νότια Αφρική (9,24%), στη Πολωνία (6,39%), στο Ισραήλ (6,16%), στην Ουκρανία (5,6%), στη Λιθουανία (5,56%), στη Ρωσία (4,89%) και στην Αυστρία (3,84%).


Το Win32/Conficker συνέχισε να είναι η πιο διαδεδομένη απειλή, σε πολλά μέρη της περιοχής ΕΜΕΑ, με κορυφαία χώρα τη Βουλγαρία (8,13%). Στη Γερμανία, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, οι χρήστες αντιμετώπισαν το Trojan Java/TrojanDownloader (3,06%), ένα είδος κακόβουλου λογισμικού, αρκετά διαδεδομένο και στο Ηνωμένο Βασίλειο (5,52%), που είναι σε μορφή Java και προσπαθεί να κατεβάσει πρόσθετο κακόβουλο λογισμικό από το Internet.