Η Deutsche Telekom αποφάσισε να πωλήσει την αμερικανική θυγατρική της με σημαντικές απώλειες από την αρχική επένδυση.


deutsche_telecomΜία δεκαετία αφότου η Deutsche Telekom AG επένδυσε 28,5 δισ. δολάρια για να αποκτήσει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά κινητής τηλεφωνίας με την εξαγορά της T-Mobile USΑ, επιδιώκει την απαλλαγή της από την ίδια εταιρεία έναντι λιγότερο από 60 σεντς ως προς το δολάριο. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον γερμανικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών, ήδη έχουν καλλιεργηθεί επαφές με τη Sprint Nextel Corp. για τη σύναψη συμφωνίας. Με την κεφαλαιοποίηση της Τ-Mobile USA να υπολογίζεται στα 16,8 δισ. δολάρια, η Deutsche Telekom υπολογίζει σε ένα αντίτιμο που είναι κατά 41% λιγότερο των κεφαλαίων που επένδυσε για την εξαγορά των VoiceStream Wire-less Corp. και Powertel Inc., τον Μάιο του 2001.


Η Deutsche Telekom, η οποία έχει ήδη χάσει το 59% της αξίας της από τότε που έκλεισε τις προαναφερόμενες συμφωνίες για τη δημιουργία της T-Mobile USA, ψάχνει σήμερα αγοραστές για μια εταιρεία που, ουσιαστικά, ανακοίνωσε πτώση στην κερδοφορία της τα τέσσερα από τα τελευταία πέντε χρόνια και έχασε συνδρομητές υπέρ ανταγωνιστών της. Μια συμμαχία με τη Sprint, όπως υπολογίζουν αναλυτές της αγοράς, θα οδηγήσει σε απώλειες για πέμπτο συναπτό έτος, μέχρι τα τέλη του 2011, συνδέοντας δυο ασύμβατα δίκτυα τηλεπικοινωνιών με συνολικά λιγότερους συνδρομητές από τη Verizon Communications και την AT&T Inc. Η πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι η Deutsche Telekom ήταν μάλλον αδιάφορη ως προς αυτήν την επένδυση, με σχεδόν ανύπαρκτη αφοσίωση ως προς το άνοιγμα αυτό στις ΗΠΑ.


Ανώνυμες πηγές δηλώνουν ότι η Deutsche Telekom θα διατηρήσει μερίδιο στην εταιρική οντότητα, αλλά δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Sprint για την αποτίμηση της Τ-Mobile USA, η οποία υπέστη πτώση της κερδοφορίας της ακόμη και μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2010. Ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Telekom, Τιμόθεους Χότζες, δήλωσε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: είτε η τμηματική, είτε η ολική πώληση της εταιρείας. Αν και όλοι συμφωνούν ότι ένας συνδυασμός δυνάμεων με τη Sprint δεν είναι συμβατός, υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν ότι θα προσέφερε μια καλή ευκαιρία για την αποβολή μιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας από τον κλάδο, με μία από τις δύο πλευρές να απορροφά τους περισσότερους κραδασμούς προς όφελος του ευρύτερου κλάδου.


Η Deutsche Telekom εγκαινίασε την T-Mobile USA μετά την εξαγορά των VoiceStream και Powertel. Η Deutsche Telekom εξέδωσε 1,02 εκατ. νέες μετοχές και κατάβαλε 4,23 δισ. δολάρια σε μετρητά στους ιδιοκτήτες της VoiceStream, ενώ οι μέτοχοι της Powertel έλαβαν 148 εκατ. μετοχές από τον γερμανικό κολοσσό. Το αντίτιμο οδήγησε σε μια αποτίμηση των αμερικανικών εταιρειών της τάξεως των 28,5 δισ. δολαρίων. Αλλά και τα δεδομένα από την πλευρά της SprintNextel δεν είναι ενθαρρυντικά. Η τιμή της μετοχής της Sprint, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα ανακοινώσει κέρδη νωρίτερα από το 2014, έχει υποχωρήσει κατά 80% από τότε που ολοκληρώθηκε η συμφωνία με τη Nextel, τον Αύγουστο του 2005. Φέτος, έχουν ανακοινωθεί 4.253 συμφωνίες, αξίας 417,3 δισ. δολαρίων, αντανακλώντας αύξηση 14% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ωστόσο, απομένει να αποδείξει ο χρόνος εάν μια συμφωνία θα παραγάγει τις αναμενόμενες συνέργειες ή την εκτιμώμενη εξοικονόμηση κόστους.