Εφαρμογή κατορθώνει να αποκρυπτογραφήσει κωδικούς WPA2 ασύρματων δικτύων, εκμεταλλευόμενη την βοήθεια της υπολογιστικής ισχύς του επεξεργαστή της κάρτας γραφικών Nvidia!

elcomsoftΜέχρι σήμερα sites και περιοδικά συμβούλευαν τους χρήστες να μην αφήνουν ξεκλείδωτα τα ασύρματα (Wi-Fi) δίκτυά τους. Πολλοί μάλιστα, υπογράμμιζαν την ευκολία με την οποία «σπάει» το πρότυπο ασφαλείας WEP, με αποτέλεσμα το πρότυπο WPA/WPA2 να αποτελεί μονόδρομο για όποιον δεν ήθελε να αφήσει το δίκτυό του στο έλεος γειτόνων με διαθέσεις… χάκερ! Η ρωσική εταιρεία λογισμικού ElcomSoft, ωστόσο, με την κυκλοφορία της εφαρμογής Distributed Password Recovery, πλήττει το κύρος του μέχρι σήμερα θεωρούμενου πανίσχυρου προτύπου ασφαλείας WPA2.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάκτησης κωδικού ασφαλείας (αυτή είναι η κομψή εμπορική ονομασία για ένα πρόγραμμα που «σπάει» την προστασία δικτύων!), το οποίο κατορθώνει να ανακαλύψει τους κρυπτογραφημένους κωδικούς οποιουδήποτε ασύρματου δικτύου (συμπεριλαμβανομένων και των WPA2).
Το μυστικό της επιτυχίας του είναι η ταχύτητα με την οποία επεξεργάζεται τα κρυπτογραφημένα πακέτα δεδομένων που παγιδεύει, προκειμένου να αποκαλύψει τον πολυπόθητο κωδικό. Η ταχύτητα αυτή που είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερη από τις συμβατικές μεθόδους, οφείλεται στη χρήση του επεξεργαστή γραφικών (GPU) της Nvidia.
Για να είμαστε ρεαλιστές, βέβαια, εξακολουθεί να απαιτείται ένα πανίσχυρο υπολογιστικό σύστημα, με πολλαπλούς επεξεργαστές, προκειμένου να κατορθώσει (έπειτα από αρκετές ώρες, ίσως και μέρες) να αποκρυπτογραφήσει τα πακέτα δεδομένων που εκπέμπονται σε ένα WPA/WPA2 Wi-Fi δίκτυο. Ακόμα και αν ο γείτονάς σας, λοιπόν, διαθέτει τέτοιον εξοπλισμό (αρκετών χιλιάδων ευρώ), μάλλον η χρήση του δικτύου σας προκειμένου να εξοικονομήσει το κόστος μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο, δεν θα είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά του!